Exista doua solutii de salvare a Romaniei - Liviu Voinea (analist)

Duminica, 11 Martie 2012, ora 20:50
3144 citiri
Exista doua solutii de salvare a Romaniei - Liviu Voinea (analist)
Foto: Arhiva

Reducerea CAS in paralel cu cresterea salariului minim pe economie sunt doua solutii care ar putea avea o influenta pozitiva din punct de vedere economic asupra bugetului, considera analistul Liviu Voinea.

"Nu CAS este cauza deficitului la fondul de pensii, ci pensiile private obligatorii, care mananca jumatate de miliard de euro pe an. Daca vreti sa scapati de deficitul acela, renuntati la pensiile private obligatorii", a spus Liviu Voinea, ca reactie la afirmatiile presedintelui Traian Basescu de duminica, potrivit carora reducerea CAS inseamna marirea deficitului fondului de pensii.

Basescu: Bugetul, scarmanat pentru revenirea salariilor. Nu e momentul scaderii CAS

In ceea ce priveste revenirea salariilor bugetarilor la nivelul din 2010, Liviu Voinea a reiterat ca taierea uniforma a acestora cu 25% a fost o greseala si spune ca salariile mari trebuiau taiate, iar cele mici trebuiau mentinute sau poate chiar crescute.

"Inegalitatea de salarizare in sectorul bugetar este foarte mare. Cresterea uniforma sau taierea uniforma nu poate decat sa accentueze aceasta inegalitate. Deci, in acelasi sens, o crestere a salariilor mici este necesara in paralel cu o scadere sau o inghetare a salariilor mari", a subliniat analistul.

De asemenea, Voinea a atras atentia ca, exceptand inflatia, pentru ca salariile din sectorul bugetar sa revina la nivelul dinaintea taierilor, cu incadrarea in aceeasi anvelopa financiara de 7% din PIB, ar fi trebuit sa fie disponibilizati circa 300.000 de bugetari.

"Ca sa se revina la salariile din 2010, lasand la o parte inflatia, ca, daca o luam in calcul, salariile ar trebui sa creasca fata de nivelul actual cu vreo 25%, deci lasand la o parte inflatia, ca sa ne incadram in aceeasi anvelopa financiara de 7% din PIB ar fi trebuit dati afara vreo 300.000 de bugetari, lucru care nu s-a intamplat si nici nu cred ca este dezirabil sa se intample", a explicat Voinea.

Comentand alta declaratie a presedintelui Traian Basescu, potrivit careia Romania nu mai poate ajunge in situatia din 2009 si 2010 si ca este mult mai pregatita, existand o rezerva creata din imprumuturi, Liviu Voinea a spus ca nu crede ca Romania este intr-o situatie mult mai buna decat era in urma cu doi ani.

"Economia nu o duce mai bine decat in urma cu trei ani, dar am ajuns, poate, la un deficit mult mai mic, insa la un nivel mult mai scazut si de venituri si de cheltuieli. Uitati-va ca veniturile bugetare sunt 31% din PIB, asa cum erau si acum trei ani. Nu s-a intamplat nici o reforma in directia aceasta. Reformele nu au avut nici un rezultat pozitiv, nu au crescut incasarile bugetare.

Eu nu cred ca Romania este intr-o situatie mult mai buna decat era in urma cu doi ani. Daca este asa, hai sa ne uitam la cealalta masura a cresterii TVA. Deci, s-au indeplinit conditiile, dati TVA inapoi la 19%", a adaugat Voinea.

Basescu: Majorarea salariilor bugetarilor este preferabila reducerii CAS

Presedintele Traian Basescu a declarat, duminica, la un post de televiziune, ca salariile bugetarilor ar trebui sa se majoreze cu 15%, astfel incat acestea sa revina la sumele de dinainte de aplicarea masurilor de austeritate in 2010. "Circa 15%, ca sa se revina la salariile anterioare", a explicat seful statului.

ÎCCJ, decizie care vizează mii de șoferi: Norma juridică privind despăgubirile prin RCA este clară
ÎCCJ, decizie care vizează mii de șoferi: Norma juridică privind despăgubirile prin RCA este clară
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a decis că norma juridică privind valoarea reparaţiei şi implicit a despăgubirilor prin asigurarea de răspundere civilă auto (RCA) este este...
Care vor fi primele telefoane echipate cu noul procesor Snapdragon 8 Gen 4
Care vor fi primele telefoane echipate cu noul procesor Snapdragon 8 Gen 4
Yogesh Brar a anunțat recent pe platforma X (fosta Twitter) că primele dispozitive echipate cu noua generație de procesor Snapdragon 8 Gen 4 vor fi lansate în octombrie 2024, iar detaliile...
#solutii Romania criza buget, #Traian Basescu crestere salarii CAS, #reducerea CAS crestere salariu, #crestere salariu minim Liviu Voinea, #Traian Basescu majorarea salarii , #criza