Fitch da prima lovitura Greciei, dupa ce a fost "salvata" - retrogradata la "faliment iminent"

Miercuri, 22 Februarie 2012, ora 17:44
2387 citiri
Fitch da prima lovitura Greciei, dupa ce a fost "salvata" - retrogradata la "faliment iminent"
Foto: Arhiva

Fitch a redus ratingul pe termen lung al Greciei la cel mai scazut nivel peste "default", dupa ce tara a anuntat schimbul de obligatiuni prin care datoria la creditorii privati va fi redusa cu 100 de miliarde de euro.

Astfel, agentia de rating a anuntat miercuri ca a retrogradat Grecia la "C" de la "CCC" si ca va urma un "default" limitat dupa finalizarea schimbului de obligatiuni, informeaza Reuters.

Calificativul "C" indica o probabilitate ridicata ca tara va intra in faliment in perioada urmatoare.

Principalele agentii de evaluare financiara, Fitch, Moody's si Standard&Poor's au retrogradat Grecia in iulie, cand a fost anuntat pentru prima data planul privind schimbul de obligatiuni, si au avertizat ca pierderile pentru sectorul privat vor determina un "default" temporar.

Ministrii Finantelor din zona euro au convenit marti asupra unui plan de salvare pentru Grecia pentru a evita intrarea acesteia in incapaciate de plata, plan care prevede un imprumut in valoare de 130 de miliarde de euro pana la finele lui 2014, dar si reducerea datoriilor detinute de creditorii privati, care trebuie sa accepte o pierdere de 53,5%.

C.S.

#retrogradare rating grecia, #criza zona euro, #default Grecia, #Fitch , #criza