Fondurile europene, un capitol dezastruos pentru Romania (Opinii)

Luni, 31 Octombrie 2011, ora 22:17
7507 citiri
Fondurile europene, un capitol dezastruos pentru Romania (Opinii)
Foto: Arhiva

Guvernantii se lamenteaza, jelesc si impun prudenta la cheltuieli, fiindca nu-i asa, criza e doamna cu coasa ce bate cu degetele-i descarnate la usa unei tari sfrijite. Dar nici locatarii vizati nu arata ca s-ar sinchisi de vaditele semne ale primejdiei de pustiire.

Mai precis, mana de ajutor in care stau ticsite fisicurile cu bani europeni este ignorata cu o nonsalanta vecina cu iresponsabilitatea. O impasibilitate bolnavicioasa insusita benevol. Aduce cu zicala despre capra raioasa mandra de coada ei erecta.

Romania este a saptea tara din fratia europeana ca marime a populatiei, insa se situa anul trecut in a doua jumatate a clasamentului, pe locul 17, ca dimensiune economica luata in calcul dupa valoarea PIB. Chestiunea aspirarii fondurilor continentale de catre tara noastra este de-a dreptul dramatica.

Deoarece, pe langa riscul de a pierde sume foarte consistente din banii alocati perioadei apropiate, economia romaneasca pierde timp scump de recuperare a decalajului fata de celelalte natiuni membre ale UE. Concluzia fara echivoc ii apartine lui Benoit Nadler, reprezentant de prim rang al Comisiei Europene.

Cum sa nu aiba dreptate omul, cand rata de absorbtie a fondurilor europene se afla undeva pe la genunchiul broastei, masurandu-se intr-un procent cu o singura cifra: sub 4%? Principalele cauze ale acestui uluitor fenomen sunt cantonate exclusiv in ograda tarii. Mai exact in dreptul decidentilor care o compun. Procedurile licitatiilor din punct de vedere tehnic sunt arhicunoscute.

Multi veniti, putini alesi. Cei din urma, pe spranceana si cu dedicatie. Nivelul alarmant de ridicat al birocratiei din sfera autoritatilor de management produce deopotriva indignare, timp risipit si, in cele din urma, lehamite. Rezultatele sunt extrem de concludente.

Motivarile soarecilor de birou, cu galoane de sefie, cum ca personalul este subdimensionat salveaza aparente de moment. Sa treaca la simplificari de procedura si atunci armata de contopisti nu-si mai gaseste rostul!

Acelasi Nadler este cat se poate de explicit in ceea ce spune: "Am suspendat plati pentru un proiect fiindca documentatia impovaratoare nu asigura corectitudinea si conformitate. Incarca beneficiarii, iar acestia nu mai pot face fata problemelor. Procedurile ineficiente si inadecvate sufoca implementarea proiectelor in Romania". Dixit! De asemenea, finantistul european a amintit despre numarul excesiv de mare al auditorilor si al controlorilor de proiecte.

Toti alcatuiesc o imensa piatra de moara prin neconcordanta si inconsecventa de care nu se dezic macar o clipa. "Toate acestea amplifica incertitudinea investitorilor. Autoritatea se protejeaza de incompetenta prin tot mai multe proceduri", a conchis expertul citat.

In aceeasi realista, dar dureroasa nota acuzativa, Joost Kohlmann, director la Unitatea Comisiei Europene pentru Finlanda, Bulgaria si Romania a pus degetul pe rana. El a mentionat ca administratia publica slaba este consecinta structurilor ineficiente din sistem si "nu vina functionarilor publici".

In opinia oficialului, reforma nu trebuie sa fie una "partizana", ci convenita cu intreg spectrul politic, iar seful statului si premierul au obligatia sa se asigure ca recomandarile institutiilor internationale privind reforma administratiei va fi aplicata.

Pana atunci, fondurile europene ce pot constitui un important aport financiar nu sunt decat o notiune abordata in dorul lelii. Aceea a unui moft sau, daca vreti, o pilula prescrisa unui copil malnutrit, insa sclifosit si plin de ifose. La urma-urmei, nimeni nu te poate face bine cu sanatatea lui.

Citește și:
Guvernul a făcut pe placul primarilor și președinților de CJ. Sporuri mărite cu 50%. Condițiile puse de executiv
Guvernul a făcut pe placul primarilor și președinților de CJ. Sporuri mărite cu 50%. Condițiile puse de executiv
Primarii şi preşedinţii de consilii judeţene care gestionează proiecte din fonduri externe nerambursabile vor primi un spor majorat la 50% de la 25%, a anunţat marţi ministrul Investiţiilor...
Victoria meschină a lui Gabriela Oprea: A obținut o amânare în dosarul privind moartea polițistului Gigină
Victoria meschină a lui Gabriela Oprea: A obținut o amânare în dosarul privind moartea polițistului Gigină
Tribunalul Bucureşti a amânat marţi, 31 ianuarie, pentru 17 februarie, pronunţarea sentinţei în dosarul în care fostul ministru de Interne Gabriel Oprea este acuzat de ucidere din culpă,...