Franta, in asteptarea dezastrului

Marti, 20 Noiembrie 2012, ora 20:14
6196 citiri
Franta, in asteptarea dezastrului
Foto: CNBC

Franta a fost retrogradata de agentia de rating Moody's, astfel ca si-a pierdut calificativul maxim AAA, semn ca a doua cea mai mare economie din zona euro intampina probleme serioase.

"Lucrurile se schimba in rau la Paris. Chiar daca obligatiunile pe 10 ani ale Frantei nu au fost afectate de aceasta veste, avand in vedere ca dobanda a ramas putin peste recordul minim din 19 iulie, de 2,06%, datoria guvernamentala incepe sa atarne tot mai greu in economia tarii", a precizat directorul Spiro Sovereign Strategy, Nicholas Spiro.

Moody's retrogradeaza Franta - pierde calificativul AAA

Potrivit CNBC, Franta a fost vazuta ca un refugiu pentru investitori, in comparatie cu celelalte tari latine din sudul Europei, precum Spania, Italia sau Portugalia, ale caror dobanzi la obligatiuni au depasit nivelul critic de 7%.

Insa acest lucru se va schimba, avand in vedere ca pierderea calificativului maxim de la Moody's reflecta "deteriorarea economica a acestei natiuni", potrivit lui Spiro.

Franta si-a pierdut calificativul maxim, fiind retrogradata, luni seara, la AA1 de catre Moody's.

De asemenea, perspectiva este negativa, ceea ce inseamna ca, pe termen mediu, calificativul ar putea fi revizuit din nou in scadere.

Dupa ce Moody's a avertizat, inca din luna februarie, ca ar putea scadea ratingul Frantei, acum justifica decizia prin "perspectivele economice negative pe termen lung afectate de pierderea continua a competitivitatii".

Totodata, un alt argument invocat de Moody's il reprezinta "rigiditatea de pe piata fortei de munca, bunuri si servicii".

Insa oficialii tarii sustin contrariul.

"Franta ramane una dintre economiile cu cele mai ridicate ratinguri. Nu va exista o reducere a increderii intre Franta si Germania", a declarat ministrul francez de Finante, Pierre Moscovici, intr-o conferinta de presa la Paris.

Si Standard&Poor's a luat o decizie similara, in ianurie, insa acest lucru nu a afectat costurile de finantare ale Frantei.

Care sunt problemele Frantei

Datele publicate saptamana trecuta aratau ca produsul intern brut al Frantei a crescut cu 0,2%, in al treilea trimestru, evitand la limita recesiunea.

Insa economistii de la Cititgroup sustin ca aceste cifre nu reflecta realitatea, avertizand ca Franta isi pierde din competitivitate si ca, de fapt, economia acestei tari stagneaza.

"In 2013, noi anticipam o contractie de 0,3%, iar tinta de 3% pentru deficitul bugetar va fi ratata", se arata intr-o analiza a bancii.

De asemenea, analistul de la Market Securities, Paul Day, a precizat ca sistemul bancar francez este extrem de expus crizei din tarile de la periferie.

"Franta nu va fi prima piesa de domina care va cadea, insa cu siguranta va fi afectata daca alte tari se vor prabusi", a subliniat Paul Day.

Banci precum Societe Generale detin multe filiale in tarile periferice zonei euro, extrem de afectate de contagiune.

In ciuda acestor avertismente, marti, Franta a vandut obligatiuni in valoare de 8,8 miliarde de euro, cu maturitate la doi ani, la o dobanda-record de 0,1%, in scadere fata de 0,19%, cat a fost la precedenta licitatie, de pe 18 octombrie, in timp ce dobanda la obligatiunile la 5 ani a ajuns la 2,08%.

Vești proaste pentru angajații Tarom. Compania intră în reorganizare economică
Vești proaste pentru angajații Tarom. Compania intră în reorganizare economică
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a declarat miercuri, 24 aprilie, la Tulcea, că TAROM va primi până la finele lunii ajutor din partea Comisiei Europene şi apoi va intra într-o...
ÎCCJ, decizie care vizează mii de șoferi: Norma juridică privind despăgubirile prin RCA este clară
ÎCCJ, decizie care vizează mii de șoferi: Norma juridică privind despăgubirile prin RCA este clară
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a decis că norma juridică privind valoarea reparaţiei şi implicit a despăgubirilor prin asigurarea de răspundere civilă auto (RCA) este este...
#franta retrogradare Moodys, #criza economica Franta, #probleme economie Franta, #criza Franta , #criza