Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

G7 intervine pentru deprecierea yenului japonez - Presa internationala

Vineri, 18 Martie 2011, ora 11:20
1324 citiri
G7 intervine pentru deprecierea yenului japonez - Presa internationala

Solidaritatea internationala cu situatia din Japonia se manifesta si la nivel economic, astfel incat G7 a decis, pentru prima data in ultimii 10 ani, o interventie comuna impotriva aprecierii yenului japonez; SUA este lovita din plin de criza japoneza iar China se confrunta in continuare cu o crestere a inflatiei.

Grupul celor 7 cele mai industrializate economii au ajuns la un acord cu privire la coordonarea unei interventii in pietele financiare cu privire la yenul japonez, pentru a ajuta Japonia sa-si revina din criza determinata de cutremurul de vinerea trecuta.

Autoritatile din Japonia, zona euro, Marea Britanie, Canada si SUA au agreeat vineri, pentru prima oara in ultima decada, sa intreprinda o actiune comuna de slabire a cursului de schimb al yenului japonez. Imediat dupa anuntarea acordului, yenul a inceput sa piarda teren impotriva dolarului american, informeaza Financial Times.

Moneda japoneza s-a intarit puternic dupa cutremurul care a devastat Japonia din cauza anticiparii cererii foarte puternice de moneda locala din partea investitorilor japonezi, in cadrul efortului de reconstructie. De asemenea, companiile de asigurari isi vor lichida mare parte din activele de peste hotare pentru a putea acoperi pagubele produse. Pentru aceasta insa vor avea nevoie de moneda locala, ceea ce creste presiunea la cumparare pentru yen.

Un yen intarit fata de monedele principalilor parteneri comerciali determina o scadere a competitivitatii exporturilor, intr-o economie in care exporturile reprezinta un procent considerabil din PIB.

Problemele Japoniei, o amenintare pentru stabilitatea economica a SUA

Probleme din Japonia au devenit cel mai serios argument impotriva stabilizarii economiei americane, considera analistii.

Totusi, nu Japonia este principala problema a SUA, dupa cum se poate constata dintr-un sondaj realizat de catre CNNMoney printre economisti americani de varf. Acestia au indicat printre problemele majore agitatia politica din nordul Africii si Orientul Mijlociu, care are ca efect imediat cresterea pretului petrolului.

Insa Japonia este un motiv serios de ingrijorare. In conditiile in care oficialii niponi se lupta pentru mentinerea crizei nucleare sub control, economistii si investitorii incearca sa determine cu o cat mai mare precizie impactul pe care il va avea situatia din Japonia asupra economiei americane.

Deja un prim efect a fost o depreciere a pietelor americane de actiuni, determinata de panica instalata printre investitori. Deprecierea este considerata ingrijoratoare din cauza efectelor pe care le-ar putea avea atat asupra investitorilor cat si la nivelul increderii consumatorilor.

Inflatia continua sa creasca in China

Orasele chineze mici au inregistrat o crestere a preturilor apartamentelor, in conditiile in care Beijingul, Shanghaiul si alte zone metropolitane mari au introdus masuri pentru stabilizarea preturilor la locuinte.

Preturile la noile locuinte din orasele mai mici au continuat sa creasca, ajungand la 12 procente fata de nivelul din anul anterior, in timp ce preturile din Beijing au scazut cu 6.8 procente, indicand un eventual transfer al capitalurilor catre zonele nereglementate din imobiliare, informeaza Bloomberg.

Politicile centrale chinezesti sunt orientate impotriva speculatorilor care, prin cumpararea multor apartamente, ridica in mod artificial preturile. Ca urmare, autoritatile au introdus o taxa pentru cumpararea a mai mult de un apartament, ceea ce, in mod evident, scade marja de profitabilitate pentru tranzactiile imobiliare speculative.

Totusi, masurile adoptate in marile orase au reorientat speculatorii inspre orasele mai mici, in conditiile in care trendul in imobiliare a continuat sa fie unul de crestere.

Premierul chinez, Wen Jiabai, a declarat ca intentioneaza introducerea unor masuri foarte drastice pentru limitarea speculatiilor imobiliare, incercand totodata sa mentina casele la un pret acceptabil, astfel incat sa nu descurajeze cumparatorii de buna credinta.

Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
WhatsApp introduce un meniu de apelare îmbunătățit și o funcție pentru grupuri ascunse în versiunea beta a aplicației. Noua funcție, numită „Hidden Group”, permite crearea și...
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
#criza Japonia, #criza nucleara, #apreciere yen, #economie SUA, #inflatie China , #criza