Germania angajeaza romani calificati si odihniti - De la cititori

Luni, 07 Martie 2011, ora 21:37
5681 citiri
Germania angajeaza romani calificati si odihniti - De la cititori
Foto: Arhiva

Germania a inregistrat, anul trecut, cea mai mica rata a somajului din ultimii 18 ani, inclusiv recenta perioada de criza, da de veste o stire recenta, vehiculata prin agentiile de presa europene.

De la 1 mai 2011, liber la angajare!

Pentru noi, asemenea vesti ar fi motiv de bucurie. Pentru nemti, nu. Daca toti solicitantii germani de job-uri vor fi acoperiti cu oferte, se prevede nici mai mult, nici mai putin, decat o acuta criza a fortei de munca.

Sub acest aspect, vestea e rea la ei. La noi, insa, e buna: daca ei intra in criza cu forta de munca, noi suntem gata oricand sa plecam, ca sa le rezolvam criza.

De altfel, ca s-o rezolve, ei au si luat ceva masuri operative: Germania si Austria au hotarat sa ridice, chiar de la 1 mai a.c, restrictiile existente pentru est-europenii care vor sa lucreze in cele doua tari.

Specialistii au si facut aprecierea ca, in primavara aceasta, vor sosi circa 100.000 persoane pentru munci calificate. Sunt vizate domenii ca: tehnologia informatiilor, sanatate, turism, telecomuncatii.

Cheia atractivitatii: salariul european

Unele studii facute de economistii germani arata ca, totusi, numeroase persoane din Europa de Est, dornice sa emigreze, au avut deja ocazia sa-si incerce norocul.

Ca urmare, angajatorii cu posturi vacante nu trebuie sa-si faca iluzii, intrucat se pot pomeni ca ori se ofera putini amatori, ori amatorii sunt dintre cei refuzati cu alte ocazii, care acuma profita de moment pentru a-si oferi din nou serviciile.

In aceste conditii, nevoia de forta de munca va fi greu de acoperit. Totusi, trebuie tinut seama de faptul ca decalajele de salarii, dintre diferitele zone ale Europei, raman mari. Ca urmare, oferind venituri atragatoare, angajatorii din vest pot conta pe o anumita atractivitate sporita.

Alta cheie: o luna de concediu

Pentru a spori atractivitatea, unii investtori ofera, pe langa salariu, anumite facilitate sociale. Astfel, incepe sa se introduca tacit, in anumite conditii, saptamana de lucru de 35 ore si concediul anual de 30 zile.

Ce amator de job din Romania nu si-ar dori sa lucreze saptamanal patru zile si jumatate, primind si un concediu anual de 30 zile, ca sa-si vada familia, la el acasa?

Pe de alta parte, nici Germania, nici Austria nu sunt interesate de un aflux mare de persoane care, inghesuindu-se cu cereri ispititoare, ar putea destabiliza piata muncii pe plan local.

Altfel spus, rolul est-europenilor este sa acopere golurile, nu sa inlocuiasca forta de munca deja existenta, cu alta mai ieftina, avantajoasa pentru angajator, dar capabila sa perturbe echilibrul social.

Angajatorii germani sunt destul de prudenti, pentru a evita conflictele cu sindicatele si chiar cu societatea civila, care este foarte activa in acest domeniu.

Cine nu indeplineste conditiile, sta acasa

Cert este ca, de la 1 mai, atat Germania cat si Austria vor demonstra mai multa deschidere in ce priveste primirea cadrelor calificate, carora insa li se pun, din start, trei conditii:

* Sa aiba studii, cu certificate sau diplome recunoscute de UE

* Sa cunoasca limba germana fluent si, daca este posibil, inca o limba de circulatie (nu neaparat europeana)

* Sa fie deja format, cu experienta in domeniu.

Autoritatile germane s-au si pronuntat cu privire la principalele tari din care asteapta sa le soseasca specialisti: Romania, Bulgaria, Grecia si Ungaria.

In sfarsit, un domeniu unde s-ar putea ca noi sa fim chiar primii pe lista!

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Unul dintre cei mai importanţi economişti ai Fondului Monetar Internaţional a semnalat un risc redus de recesiune globală, în ciuda zgomotelor continue de incertitudine geopolitică,...
Microsoft renunță la aplicația Teams în suita Office. Care este motivul
Microsoft renunță la aplicația Teams în suita Office. Care este motivul
Microsoft a anunțat recent că va separa aplicația Teams de suita Microsoft 365, decizie luată pentru a evita complicatiile legale și pentru a oferi claritate clienților, conform...
#conditii munca Germania, #joburi Germania, #oferte Germania, #somaj Germania , #criza