Germania dicteaza politica economica a Europei - Presa internationala

Marti, 08 Februarie 2011, ora 11:57
1579 citiri
Germania dicteaza politica economica a Europei - Presa internationala

Germania si-a luat prin surprindere partenerii europeni prin noile propuneri de politica economica, propuneri facute fara consultari prealabile; SUA incearca sa atraga Brazilia in lupta sa cu deprecierea artificiala a monedei chinezesti, depreciere care determina scaderea competitivitatii celorlalte economii emergente, iar Elvetia devine principalul centru al tranzactiilor petroliere.

Propunerile Germaniei, conform carora ar trebui incheiate indexarile salariilor, ar trebui ridicata varsta de pensionare si ar trebui fixate limitele datoriilor publice de catre constitutiile nationale din zona euro, au atras resentimentul guvernelor europene.

Cancelarul Angela Merkel, sustinut de catre presedintele francez Nicolas Sarkozy, si-au prezentat propunerile pentru un "pact al competitivitatii" catre liderii zonei euro, in cadrul unui summit care a avut loc vinerea trecuta, provocand reactii dure din cauza lipsei unor consultari prealabile cu privire la obiectivele propuse, noteaza Reuters.

Merkel a facut clar faptul ca acordul cu privire la aceste masuri, menite sa creeze o coordonare mai buna a politicilor economice, trebuie aprobat pana in martie, inainte ca Germania sa-si dea acordul cu privire la fondul de salvare a economiilor europene problematice.

"Negocierile vor fi dure, acest fapt este clar. Insa dorim ca noi sa ajungem la un acord si inca avem timp la dispozitie", a declarat aceasta intr-o conferinta de presa.

Comisarul european pe probleme financiare si monetare, Olli Rehn, a declarat ca liderii UE si-au manifestat sprijinul in mod clar pentru cresterea capacitatii efective a zonei euro cu privire la modalitatile de interventie in situatiile de criza financiara.

SUA cauta sprijinul Braziliei in problema monedei chinezesti

Secretarul Trezoreriei americane, echivalentul ministrului de finante, Time Geithner, a inceput demersurile pentru atragerea sprijinului Braziliei cu privire la presupusa depreciere fortata a monedei chinezesti.

Geithner viziteaza Brazilia inaintea intalnirii G20 care va avea loc luna aceasta. Presedintele american, Barack Obama, va efectua o vizita de stat in Brazilia in martie, informeaza The Guardian.

"Brazilia este martora unor cresteri ale intrarilor de capital", a declarat Geithner. "Aceste fluxuri de capital au fost marite de catre politicile altor economii emergente care incearca sa sustina monede subevaluate cu un control strans al regimurilor ratelor de schimb".

Brazilia incearca sa recastige controlul asupra propriei monede, realul, care a suferit aprecieri de pana la 40 de procente, din 2008 pana in prezent, conform analizelor facute de compania de analiza Nomura. Guvernul incearca sa mentina exporturile la niveluri competitive, iar pentru aceasta a inceput sa amendeze speculatiile pe paita braziliana prin cresterea taxelor pe investitiile pe termen scurt, printre alte masuri.

Elvetia devine centrul principal al tranzactiilor cu petrol

Elvetia a fost martora unor intrari foarte mari de traderi care tranzactioneaza petrol, confirmand astfel pretentiile ca aceasta tara este principalul centru de tranzactionare a petrolului in forma fizica.

Compania ruseasca detinuta de statul rus, Rosneft, dar si o alta companie ruseasca Bashneft, o rafinarie de top, au inregistrat operatiuni de tranzactionare in Geneva si Zurich in ultimele doua saptamani. Ambele si-au derulat tranzactiile de la Moscova, noteaza Financial Times.

Elvetia a fost martora intrarilor masive de tranzactii pe petrol la finalul anilor '90, ca urmare a colapsului Uniunii Sovietice. In momentul de fata, prin Elvetia se tranzactioneaza aproximativ 75 de procente din petrolul rusesc.

Conducerea companiilor petroliere si bancherii considera ca noile tranzactii care se fac prin intermediul Elvetiei vor mari rolul acesteia in tranzactionarea petrolului fizic, in detrimentul urmatorului centru financiar important din Europa - Londra.

Vești bune pentru utilizatorii iOS! Apple vrea să introducă două opțiuni noi de culoare pentru seria iPhone 16
Vești bune pentru utilizatorii iOS! Apple vrea să introducă două opțiuni noi de culoare pentru seria iPhone 16
Apple se pregătește să aducă pe piață modelele iPhone 16 Pro și iPhone 16 Pro Max în două noi opțiuni de culoare: Desert Titanium și Titanium Grey, potrivit ultimelor informații...
Avocat celebru, speriat de introducerea banilor care expiră, pe model chinezesc: „Am zis că nu se poate, dar se va întâmpla din 2030"
Avocat celebru, speriat de introducerea banilor care expiră, pe model chinezesc: „Am zis că nu se poate, dar se va întâmpla din 2030"
Sergiu Vasilescu, unul dintre cei mai cunoscuți avocați din România, specializați în fiscalitate, respectiv în crypto, avertizează cu privire la pericolul iminent cu care se vor confrunta...
#criza Europa, #politici economice Germania, #petrol Elvetia, #tranzactii Elvetia, #presiuni SUA China , #criza