Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Germania intr-o lumina noua - o ajunge din urma criza?

Vineri, 01 Iunie 2012, ora 22:11
3438 citiri
Germania intr-o lumina noua - o ajunge din urma criza?
Foto: Arhiva

Germania a devenit vulnerabila, amanand prea mult amputarea partilor infectate ale zonei euro. Indiferent de cursul pe care il vor urma evenimentele, tara se confrunta cu costuri insemnate.

Pana in prezent, Germania a avut parte de o "buna" criza europeana a datoriilor, scrie Financial Times.

Ratele de schimb valutar favorabile la introducerea monedei unice, scaderea abrupta a ratelor de dobanda si eliminarea riscului devalorizarii au permis bancilor germane sa imprumute masiv statele europene cu economii slabite. Consumul pe baza de datorie si investitiile au generat crestere. Exportatorii germani au fost principalii beneficiari ai acestei cresteri.

Dar vremurile bune se apropie de final.

Forta Germaniei, bazata in special pe exporturi, slabeste. Exporturile reprezinta 40% din produsul intern brut, comparativ cu mai putin de 20% in Japonia si aproximativ 13% in SUA. Germania este dependenta intr-un grad ridicat de sectorul industrial cu o baza ingusta. Sectorul serviciilor este slab. Sistemul bancar este fragil.

Nivelul datoriei Germaniei este ridicat, de aproximativ 81% din PIB, iar Bundesbank a declarat ca nivelul datoriei publice va ramane peste 60% pentru multi ani. Finantele publice sunt vulnerabile, avand in vedere imbatranirea rapida si reducerea populatiei.

Insa principala vulnerabilitate a Germaniei o reprezinta expunerea financiara rezultata in urma crizei. Doar intrarea Greciei in incapacitate de plata va produce Berlinului pierderi de aproximativ 90 de miliarde de euro. Pierderile potentiale ale Germaniei vor creste rapid in contextul in care mai multe tari vor intra in incapacitate de plata sau vor iesi din zona euro.

De asemenea, exista efecte pentru economia reala. Austeritatea sau intrarea in incapacitate de plata vor forta multe tari din Europa sa intre in recesiune pe o perioada prelungita, lovind in exporturile germane.

Prin urmare, Germania ar putea sa nu fie, asa cum se considera in general, un refugiu in fata crizei europene a datoriilor.

Numărul românilor ce vor să lucreze în străinătate este tot mai mic. Studiul care arată proporția tinerilor dornici să mai plece
Numărul românilor ce vor să lucreze în străinătate este tot mai mic. Studiul care arată proporția tinerilor dornici să mai plece
Un număr tot mai mic de români caută un loc de munca în altă țară și numărul este în scădere de șase ani. Un studiu realizat la nivel global a dezvăluit că românii ar prefera să...
Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
WhatsApp introduce un meniu de apelare îmbunătățit și o funcție pentru grupuri ascunse în versiunea beta a aplicației. Noua funcție, numită „Hidden Group”, permite crearea și...
#Germania criza zona euro, #expunere Germania tari europene , #criza