Germania intr-o lumina noua - o ajunge din urma criza?

Vineri, 01 Iunie 2012, ora 22:11
3175 citiri
Germania intr-o lumina noua - o ajunge din urma criza?

Germania a devenit vulnerabila, amanand prea mult amputarea partilor infectate ale zonei euro. Indiferent de cursul pe care il vor urma evenimentele, tara se confrunta cu costuri insemnate.

Pana in prezent, Germania a avut parte de o "buna" criza europeana a datoriilor, scrie Financial Times.

Ratele de schimb valutar favorabile la introducerea monedei unice, scaderea abrupta a ratelor de dobanda si eliminarea riscului devalorizarii au permis bancilor germane sa imprumute masiv statele europene cu economii slabite. Consumul pe baza de datorie si investitiile au generat crestere. Exportatorii germani au fost principalii beneficiari ai acestei cresteri.

Dar vremurile bune se apropie de final.

Forta Germaniei, bazata in special pe exporturi, slabeste. Exporturile reprezinta 40% din produsul intern brut, comparativ cu mai putin de 20% in Japonia si aproximativ 13% in SUA. Germania este dependenta intr-un grad ridicat de sectorul industrial cu o baza ingusta. Sectorul serviciilor este slab. Sistemul bancar este fragil.

Nivelul datoriei Germaniei este ridicat, de aproximativ 81% din PIB, iar Bundesbank a declarat ca nivelul datoriei publice va ramane peste 60% pentru multi ani. Finantele publice sunt vulnerabile, avand in vedere imbatranirea rapida si reducerea populatiei.

Insa principala vulnerabilitate a Germaniei o reprezinta expunerea financiara rezultata in urma crizei. Doar intrarea Greciei in incapacitate de plata va produce Berlinului pierderi de aproximativ 90 de miliarde de euro. Pierderile potentiale ale Germaniei vor creste rapid in contextul in care mai multe tari vor intra in incapacitate de plata sau vor iesi din zona euro.

De asemenea, exista efecte pentru economia reala. Austeritatea sau intrarea in incapacitate de plata vor forta multe tari din Europa sa intre in recesiune pe o perioada prelungita, lovind in exporturile germane.

Prin urmare, Germania ar putea sa nu fie, asa cum se considera in general, un refugiu in fata crizei europene a datoriilor.

Citeste si:
Pod inaugurat la capete diferite de PSD şi PNL pentru a separa "apele". Slujba religioasă a unit delegațiile la jumătate
Pod inaugurat la capete diferite de PSD şi PNL pentru a separa "apele". Slujba religioasă a unit delegațiile la jumătate
Un pod a fost inaugurat cu mare fast, la ambele capete, în județul Buzău. Este vorba despre podul care leagă orașul Buzău de localitatea Vadu Pașii. La un capăt panglica a fost tăiată...
Se conturează programul de guvernare al executivului Nicolae Ciucă. UDMR vrea încurajarea natalității
Se conturează programul de guvernare al executivului Nicolae Ciucă. UDMR vrea încurajarea natalității
Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat sâmbătă, 23 octombrie, după discuţiile de la Palatul Victoria, că politica formaţiunii s-a axat, în ultimele trei decenii, pe reprezentarea...
Sursa: Ziare.com