Grecia, poarta de intrare a Chinei in Europa?

Luni, 04 Octombrie 2010, ora 21:52
1780 citiri
Grecia, poarta de intrare a Chinei in Europa?

Salvarea Greciei de scenariul intrarii in incapacitate de plata a starnit puternice controverse intre liderii Uniunii Europene, in special intre cancelarul Germaniei Angela Merkel si presedintele Frantei Nikolas Sarkozy.

Una din temele disputei se refera la rolul pe care il joaca Fondul Monetar International in programul de ajutorarea financiara a Greciei, potrivit dezvaluirilor publicate saptamana trecuta de cotidianul The Wall Street Journal.

Temerile Frantei sunt legate de o posibila influenta americana in probleme specifice zonei euro.

In urma cu cateva luni, China anunta investitii importante in infrastrucutra portuara a Greciei, prin preluarea in concesiune pe 35 de ani, contra a 3,4 miliarde de euro, a doua terminale din portul Piraeus, vazut ca o poarta de intrare in Uniunea Europeana pentru marfurile chinezesti.

Grecia, confruntata cu o adancire a crizei economice in ciuda asistentei financiare primite, cu puternice proteste sociale impotriva masurilor de austeritate promovate de guvern si cu o tot mai crescanda neincredere a investitorilor, incearca consolidarea relatiei cu China, un posibil finantator important al uriasei sale datorii.

Un pas inainte a fost marcat de vizita de doua zile a primului ministru chinez Wen Jiabao in Grecia.

Rezervele valutare imense ale Chinei, de peste 2,5 trilioane dolari, impreuna cu intentia acesteia de a-si reduce expunerea fata de moneda americana, pot fi un factor de incredere in Grecia, care astfel va reusi sa-si finanteze imensa datorie publica si sa intareasca increderea investitorilor.

Aceasta ar permite Greciei sa se imprumute la costuri mai mici decat in prezent, marja peste obligatiunile statului german (considerate cu risc zero), depasind 10 procente.

Premierul chinez a anuntat intentia Chinei de a cumpara obligatiuni de stat ale Greciei, fara a da indicatii cu privire la sume, insa informatiile aparute in media, vorbeau la inceputul anului de o suma de 25 de miliarde de euro.

Pe acelasi plan, China a cumparat obligatiuni emise de catre Spania in suma de 400 milioane de euro.

Cele doua guverne au decis creearea unui fond de 5 miliarde de euro destinat ajutorarii companiilor grecesti interesate in achizitia de nave maritime fabricate in China.

China are un execedent comercial in relatia cu Grecia, potrivit The Wall Street Journal, exporturile sale ridicandu-se la peste 3 miliarde de euro, fata de 100 milioane de euro reprezentand exporturile Greciei in China.

Grecia este o oportunitate pentru investitorii pe termen lung, datorita pretului scazut al activelor sale, explicat in principal de riscul de tara ridicat.

China este interesata sa-si intareasca prezenta economica in Europa si rolul sau de mare putere economica.

Este evident ca si conjunctura actuala favorizeaza dezvoltarea relatiei cu Grecia, relatiile comerciale tot mai reci cu SUA stimuland dorinta autoritatilor chineze de a se extinde si pe alte piete.

Ramane intrebarea legata de riscul unui compromis pe care Grecia il face pe termen lung in privinta competitivitatii sale.

Despre efectele diviziunii liderilor Uniunii Europene asupra unor chestiuni vitale, vom mai avea ocazia sa le comentam, intrucat ele vor fi pe termen lung.

Avocat celebru, speriat de introducerea banilor care expiră, pe model chinezesc: „Am zis că nu se poate, dar se va întâmpla din 2030"
Avocat celebru, speriat de introducerea banilor care expiră, pe model chinezesc: „Am zis că nu se poate, dar se va întâmpla din 2030"
Sergiu Vasilescu, unul dintre cei mai cunoscuți avocați din România, specializați în fiscalitate, respectiv în crypto, avertizează cu privire la pericolul iminent cu care se vor confrunta...
România, a șasea cea mai scumpă energie electrică pentru consumul casnic din UE, calculat la standardele puterii de cumpărare
România, a șasea cea mai scumpă energie electrică pentru consumul casnic din UE, calculat la standardele puterii de cumpărare
România a raportat în a doua parte a anului trecut un preț la energie electrică pentru uz casnic de 19,1 euro la 100 kWh, între ultimele cinci cele mai reduse din UE. Pe de altă parte,...
#china investiti grecia, #china criza grecia , #criza