Grecii se tem ca vor ajunge ca Romania lui Ceausescu

Vineri, 15 Iunie 2012, ora 17:53
3020 citiri
Grecii se tem ca vor ajunge ca Romania lui Ceausescu
Foto: Greek Reporter

Incertitudinea politica extrema, coruptia in floare, cozile formate la usile cantinelor, ajutorul din partea organizatiilor neguvernamentale, toate acestea sunt asociate cu tarile in care se dezvolta inca economii de tip occidental.

Totusi, ele constituie in prezent o realitate zilnica pentru multi greci, facandu-i sa afirme ca tara se afla in pericolul de pierde cateva decenii de dezvoltare.

"Trecem de la o tara occidentala la o tara saraca. Sunt ingrijorat ca vom deveni ca

Romania lui Ceasescu sau ca Bulgaria de la inceputul anilor 1990", a spus George Protopapas, directorul organizatiei internationale de caritate SOS Satele Copiilor, potrivit CNBC.

Insa, ceea ce separa Grecia de tarile in curs de dezvoltare confruntate cu dificultati este clasa mijlocie extinsa, cu un nivel ridicat de educatie, si identificarea culturala cu Occidentul.

Este dificil sa stai in piata centrala din Atena, cu hoteluri si magazine de lux, si sa vezi ca Grecia se scufunda. Totusi, multora dintre persoanele la costum, care vorbesc la iPhone-uri, li s-au redus salariile anului trecut, iar putine magazine sunt aglomerate.

Grecia, cu amestecul sau neobisnuit de capitalism si socialism, a fost intotdeauna una dintre cele mai putin dezvoltate tari din UE. Multe voci sutin acum ca nu ar fi trebuit primita in zona euro.

Dezvoltarea Greciei in secolul XX a fost afectata de tensiuni politice, inclusiv o dictatura fascista si o lovitura de stat a armatei, precum si o perioada de ocupatie nazista.

Dupa recentele reduceri de cheltuieli cerute in schimbul ajutorului financiar extern, organizatii neguvernamentale asigura in Grecia ca parte din servicii, precum sanatate, care in mod normal sunt furnizate de stat. Acest tip de ajutor este asociat de obicei cu tarile in curs de dezvoltare. Bolile precum malaria si HIV sunt tot mai raspandite.

Exista ingrijorari cu privire la costurile in crestere pentru caldura si electricitate, rezultat la majorarilor de taxe impuse de catre guvern mpreuna cu valoarea tot mai ridicata a facturilor neplatite, ar putea conduce la intreruperi ale furnizarii de curent electric.

Aproape o treime din populatia Europei, cel mai ridicat nivel din Europa, se confrunta cu riscul saraciei sau excluderii sociale, potrivit unui raport Eurostat din 2010, cand situatia nu era la fel de grava ca acum.

"Suntem orchestra care inca mai canta pe Titanic. Trebuie sa continuam sa cantam chiar daca nava se scufunda", a spus Protopapas despre organizatia sa de caritate, care ajuta familiile aflate in dificultate.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În timp ce la nivelul pieței auto europene înmatriculările de autoturisme diesel au înregistrat declinuri anuale de 10,6% în primul trimestru și de 18,5% în luna martie 2024, în România...
Google oferă acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto
Google oferă acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto
Google a anunțat că va oferi acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto din Google Photos, care anterior erau disponibile doar contra cost. Începând cu luna...
#Grecia Romania Ceusescu, #criza Grecia , #criza