Industriasii fac apel la Iohannis si Orban pentru masuri mai ferme de ajutor pentru companii

Comunicat de presa
Luni, 23 Martie 2020, ora 18:23
14402 citiri
Industriasii fac apel la Iohannis si Orban pentru masuri mai ferme de ajutor pentru companii

Uniunea Generala a Industriasilor din Romania (UGIR) solicita masuri mai ferme si de amploare pentru depasirea perioadei dificile in care se afla Romania, in contextul pandemiei.

Intr-o scrisoare deschisa catre presedintele Klaus Iohannis si premierul Ludovic Orban, UGIR arata ca masurile anuntate pana acum "sunt cel putin timide si lipsite de amploarea de care este nevoie".

"Nu este nici momentul potrivit, nici cazul, ca Autoritatile Statului nostru sa fie creative cu privire la masurile ce se impun a fi adoptate. Aceasta tergiversare a luarii unor decizii si masuri ferme induce o stare de incertitudine si nu este benefica si nici incurajatoare pentru societatea noastra: nici pentru intreprinzatori, nici pentru investitori, nici pentru salariati.

O situatie exceptionala, cum este cea in care a intrat economia noastra acum, cere adoptarea unor solutii exceptionale.

Nepublicarea Hotararilor de Guvern din sedinta din data de 18.03.2020 in Monitorul Oficial adanceste incertitudinea si invariabil conduce la adancirea crizei.

Operationalizarea masurilor, oricare ar fi ele, presupune la randul sau un timp minim necesar. Pentru toate companiile si intreprinzatorii din Romania acest timp este deja un lux pe care nu ni-l permitem.

In acest context, facem apel la autoritatile Statului Roman pentru a actiona in directia asigurarii ajutorului financiar necesar pentru masurile ferme de care are nevoie acum si va avea si mai mult nevoie in viitorul apropiat economia Romaniei:

"1. Preluarea solutiilor legislative din Germania si Franta, sau alte state membre U.E. in privinta relatiilor de munca si scutirilor/inlesnirilor oferite angajatorilor si, indirect, angajatilor.

2. Contractarea unor credite de la BERD, BCE care sa acopere masurile ferme asumate de Autoritati.

3. Rechizitionarea resurselor naturale necesare acoperirii garantiilor pentru credite luate de stat in scopul salvarii economiei. Rechizitionarea resurselor naturale va fi facuta pentru perioada de timp necesara sa acopere rambursarea acestor credite", se arata in scrisoarea UGIR.

Uniunea Generala a Industriasilor din Romania a identificat si prioritatile momentului, printre care se numara:

Adaptarea Codului Muncii cu privire la clarificarea conditiilor de munca flexibila, pentru a creste sansele de pastrare a locurilor de munca fixe ale angajatilor, dar si pentru a flexibiliza angajarea temporara. Telemunca, munca la domiciliu, munca cu program flexibil/ decalat/ temporar trebuie sa devina aplicabile.

Exemplu poate fi sistemul "Kurzarbeit" din Germania prin care, in situatii de criza, angajatorul cade de acord cu angajatii asupra reducerii programului de lucru cu reducerea proportionala a salariului, iar Guvernul preia diferenta. Astfel, in loc sa fie vorba doar de somaj tehnic, in care Guvernul preia tot costul indemnizatiei (in limita salariului mediu brut pe economie), am putea avea situatii flexibile, in care angajatii ar lucra un numar redus de ore sau cu program decalat, iar Guvernul ar prelua un cost mai mic si activitatea economica ar putea fi mentinuta.

Utilizarea sumelor/instrumentelor de garantare puse la dispozitia statelor membre de catre Comisia Europeana (prin CE, BEI, BERD, BCE).

Realocarea sumelor necheltuite din fondurile europene catre apeluri de proiecte cu aprobare rapida, de valoare medie (200 mii - 1 milion euro), care sa fie disponibile pentru angajatorii ce doresc sa faca investitii care sa securizeze locurile de munca, indiferent de domeniul de activitate.

Lansarea de investitii publice, in special cele ce presupun lucrari de constructii, inclusiv prin accesarea de fonduri europene pentru finantarea acestora (discutii rapide cu Comisia Europeana privind procedura de realocare a fondurilor inca necheltuite)", se mai arata in scrisoarea semnata de presedintele UGIR, George Constantin Paunescu.

"Mediul de afaceri din Romania considera esential primirea sprijinului solicitat pentru a sustine economia si a securiza locurile de munca.

Este vital ca in aceasta perioada fiecare roman sa simta protectia Statului in care traieste, plateste impozite si a carui functionare o sustine.

Ne exprimam disponibilitatea de a participa la configurarea masurilor ferme pe care le solicitam", se incheie documentul UGIR.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

A fost inventat softul care ghicește dacă un angajat e gata să-și dea demisia. Cum ar putea utiliza patronii rezultatele
A fost inventat softul care ghicește dacă un angajat e gata să-și dea demisia. Cum ar putea utiliza patronii rezultatele
Patronii îngrijoraţi de fluctuaţia angajaţilor sau care îşi pun întrebări despre perioada de timp în care o persoană recrutată va rămâne la noul ei loc de muncă ar putea conta, în...
Mark Zuckerberg anunță o schimbare majoră în aplicațiile WhatsApp, Facebook și Instagram
Mark Zuckerberg anunță o schimbare majoră în aplicațiile WhatsApp, Facebook și Instagram
Mark Zuckerberg, fondatorul Facebook, a anunțat recent o actualizare majoră în toate platformele sociale ale companiei Meta, inclusiv WhatsApp, Facebook, Instagram și Facebook Messenger....
#UGIR masuri economie, #ajutor firme guvern , #criza