Inegalitatea veniturilor, ingrijoratoare pentru miliardarii lumii?

Joi, 26 Ianuarie 2012, ora 07:47
4556 citiri
Inegalitatea veniturilor, ingrijoratoare pentru miliardarii lumii?
Foto: Daylife

Protestatarii miscarii "Occupy" nu sunt singurii care isi doresc o egalitate intre venituri. Chiar si miliardarii lumii au inceput sa discute despre acest lucru, oricat de ironica ar putea parea situatia.

Ucrainianul Victor Pinchuk (3,3 miliarde de dolari), irlandezul Denis O'Brien (4,2 miliarde de dolari) si indianul Vikas Oberoi (1,4 miliarde de dolari) au cerut ca problema inegalitatii sa fie discutata in cadrul Forumului Economic Mondial, desfasurat intre 25 si 29 ianuarie in statiunea elvetiana Davos.

Cei trei se numara printre cei aproximativ 70 de miliardari care se aduna la Davos in acest an, alaturi de alti 2.500 de lideri politici si economici.

"Multe dintre persoanele care se afla in Davos sunt cele invinuite pentru inegalitatile economice. Sper ca nu va fi doar o mare petrecere", a declarat presedintele Oberoi Realty, al doilea dezvoltator imobiliar din India, care participa la eveniment pentru prima data.

Desi in raportul publicat inainte de forum se preciza ca inegalitatile severe intre venituri reprezinta principalul risc pentru urmatorii zece ani, alaturi de dezechilibrele fiscale si inainte de emisiile de gaze cu efect de sera, programul evenimentului nu mentioneaza decat o singura data cuvantul "inegalitate": in titlul unei conferinte despre arta. Prin urmare, desi se declara ca acest subiect reprezinta o prioritate, nu i se acorda atentie.

Totusi, in unele conferinte se va discuta despre acest lucru, sustine Kevin Steinberg, directorul de operatiuni al forumului in Statele Unite, citat de Bloomberg.

Cum pot ajuta miliardarii

In 2011, distribuirea inegala a bogatiei a dus la proteste in toata lumea, de la Cairo la New York, iar miscarea Occupy Wall Street a pus ochii pe cei mai bogati 1 la suta din oameni. Acest lucru nu a ramas neobservat nici de participantii la Davos. De exemplu, Azim Premji, presedintele Wipro, al treilea exportator de software din India, si-a transferat averea de 2 miliarde de dolari unei fundatii care sustine educarea copiilor saraci.

"Am vazut, in 2011, ce efecte poate avea ignorarea acestui aspect. Daca nu ii acordam importanta si nu incercam sa rezolvam problema, poate crea revolte haotice la nivel global", a precizat Premji.

Acest punct de vedere este impartasit si de Victor Pinchuk, fondatorul Interpipe, producator ucrainian de tevi pentru industria gazelor si petrolului, care participa la Davos pentru a opta oara.

"Ordinea globala sociala si economica se va schimba, fie ca vrem sau nu", a spus Pinchuk. El a adaugat ca afacerile ar trebui sa se concentreze atat pe maximizarea profiturilor, cat si pe asigurarea unei "distributii juste a bogatiei".

Pe de alta parte, trebuie mentionat faptul ca Pinchuk si-a sarbatorit cei 50 de ani, impliniti in 2010, in statiunea de lux Courchevel din Franta, cu sute de invitati, un concert oferit de Christina Aguilera si un spectacol cu acrobati ai trupei Cirque du Soleil. Reprezentantii miliardarului nu au dorit sa comenteze pe aceasta tema.

Ucrainianul spune ca solutia cea mai buna pentru rezolvarea problemei o reprezinta discutiile intre participantii la Davos - considerati cei mai bogati 1% din lume - si cei care se plang de inegalitate. "Oamenii de la Davos sunt mai pregatiti pentru acest dialog decat persoanele din miscarea Occupy", a precizat miliardarul.

O'Brian, proprietar al operatorului de telecomunicatii Digicel Group din Jamaica, este de parere ca miscarea Occupy merita incurajata. "Ei sunt de parere ca reprezentantii domeniului financiar s-au purtat abominabil si, in unele cazuri, este adevarat", a comentat irlandezul.

De altfel, O'Brian, a carui companie este evaluata la 4 miliarde de dolari, isi petrece o mare parte din timpul de la Davos incurajand companiile din Europa si Asia sa construiasca fabrici in Haiti, unde 80% din populatie traieste sub limita saraciei. Digicel, care a construit peste 50 de scoli in tara, dupa cutremurul de 7 grade din 2010, este cel mai mare angajator din Haiti.

Reversul medaliei

Ca sa nu spuneti ca nu exista si miliardari cu totul sinceri, uitati exemplul lui Henry Ross Perot, presedintele firmei de imobiliare Hillwood Development, care nu este interesat de discutii privind inegalitatea de venituri sau de miscarea Occupy. "Totul este doar pentru camerele de televiziune. De obicei, anunta organizatorii cand si unde vor protesta, inainte de eveniment", a comentat Perot. El a adaugat ca este interesat de noi oportunitati de afaceri, in special in Africa, unde detine un operator de safari, Robin Hurt. "Este ultimul continent care inregistreaza un boom economic. Cu siguranta au resursele umane si naturale. Intrebarea este daca au liderii iluminati care sa-i conduca spre crestere", a spus Perot, care a candidat de doua ori la presedintia SUA, ca independent.

Viktor Vekselberg, presedintele companiei rusesti United, cel mai mare producator de aluminiu din lume, a cerut participantilor la forumul din Davos sa coopereze, avand in vedere "contextul economic foarte sumbru".

"In unele cazuri, discutiile la o cafea pot avea un impact mai mare decat zile sau saptamani de discutii formale, daca oamenii potriviti se intalnesc", a precizat Vekselberg.

Nu in ultimul rand, Nicolas Berggruen (2,5 miliarde de dolari), supranumit "miliardarul fara adapost", deoarece nu detine o casa, calatorind cu avionul privat Gulfstream IV si traind doar in hoteluri de 5 stele, crede ca trebuie analizate cauzele miscarilor gen Occupy.

"Trebuie sa vorbim despre aceste simptome. Din acest motiv, forumul din Davos este mai relevant decat oricand", a concluzionat Berggruen.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

China folosește inteligența artificială pentru a influența alegerile din SUA
China folosește inteligența artificială pentru a influența alegerile din SUA
Potrivit unui raport recent publicat de Microsoft Threat Analysis Center (MTAC), atât China cât și Coreea de Nord intensifică eforturile de a influența procesul electoral din Statele Unite ale...
Elon Musk vrea să-i taxeze pe utilizatorii care postează și dau ”like-uri”
Elon Musk vrea să-i taxeze pe utilizatorii care postează și dau ”like-uri”
Elon Musk, cunoscut pentru abordările sale inovative și adesea controversate în tehnologie, a avut în vedere transformarea platformei de social media Twitter, acum redenumită X, într-un...
#inegalitate venituri, #Forumul Economic Mondial, #Forum Davos , #criza