Interesul vital al Chinei, afectat de criza europeana - Presa internationala

Vineri, 17 Iunie 2011, ora 12:12
990 citiri
Interesul vital al Chinei, afectat de criza europeana - Presa internationala

China s-a aratat adanc ingrijorata de criza din Grecia si de posibilitatea ca aceasta sa se extinda si in alte tari ale zonei euro; Spania este printre victimele crizei grecesti, tulburarile sociale de la Atena generand cresterea dobanzilor pentru titlurile de stat spaniole, iar FMI-ul s-a aratat dispus sa plateasca mai repede o transa de bani Greciei pentru ca UE sa castige timp de negocieri - acestea sunt principalele stiri din presa economica internationala de vineri.

Interesele vitale ale Chinei sunt afectate daca Europa nu reuseste sa-si rezolve criza datoriilor suverane, a declarat ministrul chinez de Externe vineri, dand glas ingrijorarii chineze cu privire la problemele economice ale celui mai mare partener comercial al sau.

Intr-o conferinta de presa ce are loc in preambulul vizitei primului ministru chinez in Europa, saptamana viitoare, autoritatile chineze incearca sa arate faptul ca au fost implicate in incercarile de rezolvare a crizei din Europa prin cumpararea mai multor titluri de stat emise de statele europene dar si prin incurajarea comertului bilateral, informeaza The Guardian.

"Daca economiile europene reusesc recuperarea sau daca reusesc sa treaca peste perioda dificila actuala, este un lucru de o importanta vitala pentru noi", a declarat Fu Ying, vice-ministru de Externe.

Premierul chinez, Weh Jiabao, planuieste sa viziteze saptamana viitoare Ungaria, Marea Britanie si Germania, la cateva luni dupa ce a vizitat Franta, Portugalia si Spania, oferind oficial ajutorul chinez pentru a lupta contra crizei.

Criza din Grecia afecteaza Spania

Dobanzile pentru imprumuturile Spaniei pe 11 ani au crescut joi, in conditiile in care agitatiile sociale din Grecia maresc temerile cu privire la o posibila contagiune a crizei datoriilor din zona euro.

Investitorii considera ca nesiguranta cu privire la guvernul grecesc si la modalitatile prin care conducerea de la Atena va impune conditiile noului pachet financiar de sprijin de la FMI, atarna greu asupra pietei de imprumuturi, noteaza Financial Times.

O licitatie a guvernului spaniol s-a lovit de un esec, nereusind sa obtina din piata suma propusa de 3.5 miliarde euro, ceea ce a contribuit la cresterea dobanzilor pentru imprumuturile spaniole.

Diferenta dintre prima pe care guvernul spaniol o plateste pentru imprumuturi si prima pe care guvernul o plateste pentru aceleasi conditii ale imprumuturilor - prima care constituie etalonul stabilitatii pentru zona euro - continua sa creasca, indicand riscul sporit pe care il prezinta Spania, in perceptia investitorilor.

Guvernul spaniol a avut parte de esec in tentativele sale de a implementa masurile de austeritate menite sa reduca deficitul sectorului public cu 6 procente, anul acesta, in conditiile in care partidul socialist, aflat la putere, pierde teren considerabil.

FMI-ul sprijina Grecia, pentru a castiga timp de discutii

FMI-ul va plati Greciei inca o transa din ajutorul agreat in urma cu un an, mai repede decat este stabilit pentru a asigura Uniunii Europene timp in plus pentru discutiile si deciziile politice menite sa asigure un sprijin Greciei.

"Situatia este clara: daca exista un angajament ferm din partea europenilor ca vor face tot ceea ce este necesar pentru a sustine Grecia, FMI-ul va plati acesti bani. Si pot sa va spun ca va exista un astfel de angajament", a declarat o sursa politica din zona euro, conform France24.

Reprezentantii FMI au decalrat ca Fondul a fost ingrijorat din cauza tulburarilor sociale care au loc in Grecia insa este in continuare dispus sa acorde ajutor guvernului, daca acesta poate castiga sprijinul populatiei pentru implementarea reformelor.

La inceputul acestei saptamani, ministrii de finante ai zonei euro au esuat in incercarile de a ajunge la un acord cu privire la un al doilea pachet de sprijin financiar pentru Grecia.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Google a lansat recent o caracteristică revoluționară numită Audio Magic Eraser, disponibilă exclusiv pe noile modele de smartphone-uri Pixel 8 și Pixel 8 Pro. Funcția este proiectată să...
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
#criza Grecia, #extindere criza Grecia, #economie Spania, #sprijin FMI Grecia, #periferii zona euro , #criza