Japonia dupa dezastru - oportunitate de investitii pentru Buffet - Presa internationala

Luni, 21 Martie 2011, ora 13:37
1882 citiri
Japonia dupa dezastru - oportunitate de investitii pentru Buffet - Presa internationala

Printre consecintele dezastrului nuclear din Japonia se numara si o posibila criza alimentara, in conditiile in care alimentele ar putea fi radiate; pretul petrolului a crescut duminica, drept urmare a escaladarii violentelor din Libia, iar celebrul investitor W. Buffett considera ca Japonia este o oportunitate pentru investitii, dupa ce cutremurul a afectat intreaga economie - sunt principalele subiecte tratate de presa internationala economica de luni.

Japonia se confrunta cu o posibila criza a alimentelor proaspete in conditiile in care exista temeri cu privire la posibila contaminare radioactiva a apei si produselor agricole, chiar daca lupta pentru stabilizarea situatiei de la Fukushima pare sa inregistreze rezultate pozitive.

Testele au ientificat un nivel al radioactivitatii de 7 ori mai mare decat limita normala in mostre de alimente precum lapte, spanac si alte legume, la o distanta destul de mare de reactorul nuclear afectat, informeaza Financial Times.

Rezultatele testelor indica temeri crescande cu privire la securitatea alimentelor in mare parte din tara. Expertii si reprezentantii guvernamentali au declarat ca nivelul de radioactivitate observat in lapte si spanac nu reprezinta o amenintare imediata la adresa sanatatii populatiei.

Chiar daca nivelul radioactivitatii nu este foarte ridicat, este suficient de mare pentru a genera probleme in randul populatiei, astfel incat analistii considera ca daca livrarea de alimente din export s-ar opri, ar putea genera o criza alimentara in Japonia.

Pretul petrolului creste

Pretul petrolului a crescut duminica cu mai bine de 2 dolari pe baril in sistemele de tranzactionare electronica, ca urmare a escaladarii violentelor din Libia.

Cresterea violentelor determina un grad sporit de incertitudine in pietele financiare, iar acesta se converteste imediat intr-o prima de risc, ceea ce creste pretul petrolului, noteaza CNNMoney.

Analistii considera ca volatilitatea ar putea creste in continuare, astfel incat am putea asista la preturi care sa creasca cu 50 de dolari pe baril pentru ca apoi sa scada cu 100 de dolari pe baril.

Desi Libia este al treilea producator al Africii si detine cele mai mari rezerve de pe intregul continent, totusi tara contribuie cu doar 2 procente din cei 87.5 milioane de barili care se consuma zilnic. International Energy Agency a estimat ca de la inceputul crizei din Libia si pana in prezent, Libia a adus o pierdere totala la economia globala de 1 milion de barili.

Buffett considera Japonia o oportunitate pentru investitii

Investitorul miliardar Warren Buffett considera ca Japonia este, in prezent, din cauza cutremurului devastator, cadrul unui eveniment extraordinar care ofera o excelenta oportunitate de cumparare pentru actiunile companiilor japoneze.

"Va lua ceva timp pentru reconstructie insa acest eveniment nu va schimba viitorul economic al Japoniei", a declarat Buffett in cadrul unei vizite in Coreea de Sud, la o fabrica detinuta de catre fondul sau de investitii. "Daca as detine actiuni japoneze, in mod cert nu le-as vinde acum", explica Buffett, citat de Reuters.

"Adesea, un eveniment extraordinar ca acesta genereaza o mare oportunitate in piata. Am vazut acest lucru intamplandu-se in SUA, dar si in restul lumii. Nu cred ca Japonia va constitui o exceptie", a aratat investitorul.

Buffett s-a aratat de asemenea interesat sa cumpere actiuni sau chiar sa preia afaceri in Coreea de Sud, considerand ca factorul de risc adus de conflictul cu vecinii din nord nu scade nicicum calitatea investitiilor in aceasta tara.

Exploatarea sezonierilor români în Europa: "Este o loterie / Contractul este acolo doar ca să nu zici că nu-l ai"
Exploatarea sezonierilor români în Europa: "Este o loterie / Contractul este acolo doar ca să nu zici că nu-l ai"
În toată Europa, munca agricolă este dependentă de migrație. Încă dinainte de aderarea la Uniunea Europeană, sezonierii români mergeau la culesul recoltelor în Spania sau Italia. Intrarea...
De ce legea păcănelelor nu poate avea un impact real: ”E nevoie de o mai bună reglementare a jucătorilor”
De ce legea păcănelelor nu poate avea un impact real: ”E nevoie de o mai bună reglementare a jucătorilor”
În 2022, piața de jocuri de noroc din țara noastră era considerată ca având cea mai mare rată de creștere din Europa de Est, mai ales în contextul în care, în România, numărul sălilor...
#criza Japonia, #criza nucleara, #razboi Libia, #pretul petrolului, #investitii Japonia, #Buffett Japonia , #criza