La ce a ramas Grecia corigenta?

Marti, 04 Septembrie 2012, ora 18:58
2192 citiri
La ce a ramas Grecia corigenta?
Foto: Financial Post

Premierul elen, Antonis Samaras, a promis ca va recastiga increderea Europei, prin reformele si masurile de austeritate necesare in schimbul imprumutului financiar. Pana acum, insa, nu a reusit trecerea de la vorbe la fapte.

Atena a ramas in urma la mai multe capitole, desi noul guvern a incercat sa repare greselile din trecut.

Iata care sunt cele mai importante domenii la care Grecia inca mai are mult de munca si din cauza carora nu poate primi, cel putin deocamdata, banii din partea Uniunii Europene si a Fondului Monetar International (FMI), potrivit Reuters:

Reducerea cheltuielilor

Grecia trebuia sa identifice domenii pentru aplicarea unor reduceri bugetare in valoare de 12 miliarde de euro, in perioada 2013 - 2014, inca din luna iunie. Ministrul Finantelor, Yannis Stournaras, a reusit sa faca un proiect privind masurile de austeritate, ce implica mai mult taieri de pensii si din salariile bugetarilor.

Liderii partidelor de coalitie au fost, in mare, de acord cu acest proiect, dar se cearta inca in privinta metodelor de protejare a persoanelor cu venituri mici si a pensionarilor.

Veniturile din taxe si impozite

In primele sapte luni ale acestui an, veniturile din taxe si impozite erau cu 2,8 miliarde de euro sub tinta impusa de creditorii externi.

Din cauza scaderii economice de 7 la suta estimata de guvern pentru 2012, Atena va rata tinta pentru deficitul bugetar, care ar trebui sa ajunga la 7,3 la suta, fata de 9,3% in 2011. Astfel, va fi nevoie de reduceri si mai mari de cheltuieli pentru a atinge tintele in urmatorii doi ani.

Privatizarile

Seful agentiei care se ocupa de privatizari in Grecia, Costas Mitropoulos, si-a dat demisia in luna iulie, spunand ca se vor strange doar 300 de milioane de euro din vanzarea activelor de stat in acest an, cu mult sub tinta de 3 miliarde de euro. In 2011, Grecia a adus la buget 1,6 miliarde de euro din vanzarea proprietatilor statului.

De altfel, Guvernul a recunoscut ca programul privatizarilor este in urma cu 7-12 luni si a promis sa faca prima privatizare semnificativa in toamna acestui an.

Reforma sistemului fiscal

Reformele in domeniul taxelor si impozitelor au fost amanate, mai intai din septembrie 2011 in martie 2012, apoi pana in vara si, din nou, pe toamna. Pana la sfarsitul anului, o noua lege fiscala ar trebui sa-si gaseasca, totusi, drumul spre Parlamentul elen.

Evaziunea fiscala

Progresul in modernizarea administrarii taxelor si a controlului cheltuielilor intarzie, iar masurile in privinta combaterii evaziunii fiscale nu au fost aplicate.

Situatia bancilor

Nevoia de capital a bancilor din Grecia ar fi trebuit evaluata pana in februarie 2012. Guvernul anterior promisese sa rezolve problema bancii insolvente ATEbank pana in martie.

La sfarsitul lunii iulie, noul guvern a facut aceleasi promisiuni, transferand activele "sanatoase" la banca rivala Piraeus Bank. De asemenea, saptamana trecuta, Stournaras a inceput procesul de vanzare a unei alte institutii de creditare problematice, Hellenic Postbank.

Conditiile pentru recapitalizarea bancilor ar trebui anuntate la sfarsitul lunii septembrie.

Reforma statului

Pana la sfarsitul verii, ar fi trebuit reformate 15 ministere, pentru a face guvernul mai eficient. In iulie, Guvernul a anuntat fuzionarea a 21 de institutii de stat, iar alte sute sunt pe lista de asteptare.

De asemenea, pana la sfarsitul anului trecut, ar fi trebuit transferati sau concediati 15.000 de bugetari. Numarul real, pana in prezent, este de numai 630.

Piata muncii

Chiar daca exista un progres, mai multe profesii care ar fi trebuit sa fie liberalizate pentru a imbunatati domeniul angajarilor in sectorul privat, cum ar fi farmacistii sau soferii de taxi, au fost, de fapt, liberalizate doar pe hartie.

Liberalizarea pietei energiei

Grecia a ratat termenul limita stabilit pentru luna martie in vederea liberalizarii sectorului electricitatii. Firmele private inca nu au acces la depozitele de carbune sau capacitatile hidro ale companiei de stat PPC.

Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Apple se pregătește să lanseze o nouă generație de iPad Air, care, pentru prima dată, va include două dimensiuni diferite, urmând exemplul liniei iPad Pro. Potrivit ultimelor rapoarte,...
Utilizatorii Samsung Galaxy au semnalat probleme cu aplicația YouTube. Care este cauza
Utilizatorii Samsung Galaxy au semnalat probleme cu aplicația YouTube. Care este cauza
YouTube a implementat recent un nou codec destinat îmbunătățirii eficienței compresiei video, dar această schimbare a generat probleme pentru utilizatorii de dispozitive mai vechi, inclusiv...
#tinte masuri austeritate Grecia, #probleme economice Grecia, #acordare imprumut Grecia , #criza