Lipsa sexului, motivul decaderii economice a Japoniei?

Miercuri, 30 Noiembrie 2011, ora 08:21
5033 citiri
Lipsa sexului, motivul decaderii economice a Japoniei?
Foto: Wikipedia

Japonia este recunoscuta pentru stagnarea economica din ultimii 20 de ani si pentru cresterea ametitoare a ratei datoriilor, iar, dupa ce au dat vina pe lipsa cheltuielilor, specialistii cred ca au gasit adevaratul vinovat: lipsa sexului.

Numarul barbatilor singuri din Japonia a atins un nivel record in randul populatiei de 130 de milioane de persoane, potrivit unui studiu al Institutului National pentru Cercetarea Populatiei si Securitate Sociala.

Astfel, fata de ultimul studiu de acest gen, din 2005, numarul barbatilor fara sotie si fara o iubita a crescut cu 9,2 la suta, pana la 61 de procente, in cazul barbatilor cu varste intre 18 si 34 de ani. In acest interval de varsta, jumatate din femei sunt necasatorite si fara prieten. Mai rau, 45% din femeile si barbatii fara parteneri declara ca nici nu isi doresc unul.

Potrivit sondajului, unul din patru barbati necasatoriti intre 30 si 40 de ani nu au facut niciodata sex. Totusi, 86% din barbati si 89% din femei sustin ca vor sa se casatoreasca la un moment dat, relateaza CNN.

Ce ii impiedica, atunci? Peste 40 la suta au declarat ca problemele financiare nu le permit sa faca acest pas major in viata. Totusi, analistii pun la indoiala aceasta "grija", avand in vedere ca 90% din femeile necasatorite declara ca prefera sa ramana asa.

In acelasi timp, un studiu al Asociatiei Japoneze pentru Planificare Familiala a aratat ca 36% din adolescentii cu varste intre 16 si 19 ani sunt "indiferenti sau se opun" ideii de act sexual, cu 19% mai multi decat in studiul similar din 2008. Rata ajunge la 56% in cazul adolescentelor cu aceeasi varsta.

Inainte sa va intrebati ce legatura au toate acestea cu economia, iata raspunsul: Japonia se indreapta spre un dezastru demografic, avand una din cele mai scazute rate de nasteri din lume, de 1,34 de copii, fata de 2,1, cat ar fi necesar pentru inlocuirea cu succes a fortei de munca.

In plus, atitudinea conservatoare a tarii fata de lucratorii imigranti si regulile stricte in aceasta privinta dauneaza scopului de a avea destule persoane pentru a sustine ritmul de munca din aceasta tara, cu ajutorul strainilor.

Situatia este atat de disperata incat si cele mai mari companii au incercat sa-si aduca aportul. Cea mai mare asociatie de afaceri din tara, Keidanren, a spus celor 1.600 de companii din care este alcatuita sa permita cuplurilor casatorite sa plece mai devreme acasa, pentru a stimula rata nasterilor. Totusi, avand in vedere ultimele cifre, se pare ca aceste cupluri nu si-au folosit timpul liber dupa cum le-a fost sugerat.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#economie Japonia, #rata nasteri Japonia, #sex Japonia , #criza