Lumea politica, concentrata pe motiune. Ce se intampla cu economia intre timp?

Joi, 26 Aprilie 2012, ora 18:22
1919 citiri
Lumea politica, concentrata pe motiune. Ce se intampla cu economia intre timp?

Confruntarea guvernului Mihai Razvan Ungureanu cu prima motiune de cenzura depusa de Opozitie si tensiunile politice asociate acestei actiuni se desfasoara intr-un context economic deosebit de nefavorabil, fiind necesara, mai degraba, concentrarea eforturilor in scopul elaborarii unor masuri de protejare a economiei si a populatiei de intensificarea efectelor resimtite in Romania ca urmare a crizei internationale.

In schimb, lupta politicienilor romani se da in afara ariei economice, sunt de parere analistii intervievati de Ziare.com.

"In momentul acesta, nu ar fi fost nevoie de un an electoral, economia romaneasca este intr-o asemenea stare de blocaj incat anul electoral, chiar daca era gestionat bine, ar fi adus prejudicii. Dar este o chestiune care tine de ciclul electoral.

Problema este ce face clasa politica atunci cand intra in alegeri si cum reuseste sa puna de acord interesul politic cu interesul economic. Deocamdata, nu poate sa faca lucrul acesta. Dupa parerea mea, este o deviere extrem de periculoasa de la marile probleme ale economiei spre probleme care tin de interesele unor grupuri politice, de alegeri, de un nou echilibru politic in Romania, ceea ce, deocamdata, nu ne aduce niciun fel de speranta ca economia se va imbunatati", a spus analistul Mircea Cosea pentru Ziare.com.

In plus, potrivit analistului, Romania se prezinta cu cel mai redus nivel de pregatire din ultimele sase luni in fata examenului cu FMI din acesta luna, iar fondurile comunitare sunt blocate si nu exista nicio speranta privind o remediere, deoarece acestea nu functioneaza din punct de vedere institutional.

"In prezent, eu cred ca se petrece un lucru foarte grav: interesul clasei politice, inclusiv al Guvernului, este prioritar pe problema raporturilor politice si a pregatirii alegerilor, economia ramand la mana sectorului privat, care este blocat si el, pentru ca, inca, exista o fiscalitate prea mare, nu s-a rezolvat nimic cu CAS-ul, bancile, fiind antrenate in relatia cu statul, finanteaza in proportie foarte mica economia reala, iar realocarea fondurilor in mod politic pe judete si pe primarii face ca multe contracte sa fie blocate", a adaugat Mircea Cosea.

Cum se vede politica de la BNR?

BNR lucreaza in mediul politic dat, indiferent de fluctuatiile existente, a spus Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR.

"Din punctul de vedere al Bancii Nationale va pot spune ca, in 20 de ani, BNR s-a obisnuit sa lucreze in urmatorul regim, cu guvernul pe care ni-l da tara si cu imprejurarile pe care ni le creeaza viata politica. Daca cerul ar fi senin, toate lucrurile ar merge usor si poate nici nu ar mai fi nevoie de banca nationala, dar cum cerul este mereu innorat, trebuie sa ne descurcam in conditiile date. Si ne descurcam. Noi trebuie sa monitorizam in viata politica pentru a cunoaste si intelege conditiile si pentru a gasi modalitati de lucru in aceste conditii", a spus Adrian Vasilescu pentru Ziare.com.

Oficialul a precizat ca, potrivit statisticilor, astfel de momente nu influenteaza foarte puternic economia.

Leul se mentine stabil

In pofida instabilitatii politice, moneda nationala a avut o evolutie stabila in aceasta perioada, in aceeasi linie cu miscarile din ultimii ani.

"Tensiunile par, intr-adevar, sa se fi escaladat in mod vizibil. Noi credem ca exista o stabilitate a leului pe care am vazut-o nu doar in ultimele saptamani sau luni, dar si in ultimii ani. Acest lucru se datoreaza politicii bancii centrale de a limita volatilitatea leului, care, probabil, a devenit foarte convingatoare si pentru participantii la piata", a spus Vlad Muscalu, economist ING Bank, pentru Ziare.com.

Motiunea si economia

Opozitia critica modul in care se desfasoara privatizarile, mita politica si infiintarea unei universitati cu predare in limba maghiara.

"Dintre aceste as pastra pe agenda unul singur: privatizarile cred ca, in momentul de fata, nu sunt necesare, nu se vand resursele nationale, pentru ca asta inseamna, pana la urma, in perioada de recesiune, de contractie a economiei internationale. Resursele naturale nationale raman in patrimoniul national pana cand lucrurile se vor clarifica", a spus Mircea Cosea.

Privatizarile din sectorul energetic sunt discutabile din doua puncte de vedere, este de parere analistul. "In primul rand, statul isi pierde orice posibilitate de a mai face un arbitraj in economie, ramane un actor fara rol. In al doilea rand, aceste privatizari se fac prin hotarari de guvern cand ar trebui facute print-o lege, prin discutie in Parlament, prin atragerea opiniei publice intr-o astfel de discutie, pentru ca sunt lucuri care vizeaza viitorul Romaniei si al generatiilor romanesti pe termen lung."

Un alt aspect ar trebui dezbatut: posibilitatea de a trage la raspundere Guvernul pentru lipsa unei strategii de protectie a economiei si a populatiei pentru a doua jumatate a anului 2012, "cand, in mod sigur, vom fi din nou afectati de criza care deja a inceput sa apara in Europa Occidentala", anticipeaza analistul.

Va exista un nou val de recesiune, noi fiind, in continuare, foarte dependenti de exporturile in tarile europene. "Suntem legati de ele, ce se intampla azi in Marea Britanie, Spania, Italia, Franta va ajunge, intr-un numar de saptamani sau luni, in Romania si va ajunge multiplicat pentru ca economia Romaniei este mult mai putin competitiva. Ar trebui sa existe un plan de masuri proactive pentru protejarea Romaniei si a populatiei, dar clasa politica a Romaniei, astazi, este cu totul in afara sferei economice, are o incapacitate vizibila de a intelege si de a reglementa problemele economice", a adaugat Mircea Cosea.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ce a facut Marcel Bolos, ministrul de Finante, saptamana asta
Ce a facut Marcel Bolos, ministrul de Finante, saptamana asta
Proiectele de tip parteneriat public-privat reprezinta viitorul si de aceea am participat la IMF/WB Constituency Meeting 2024, pentru a discuta cu expertii si a vedea cum pot fi create noi...
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare, AMD Ryzen PRO Seria 8000 pentru desktop-uri și Seria 8040 pentru laptopuri. Noile procesoare sunt proiectate pentru a îmbunătăți semnificativ...
#economie motiune de cenzura, #leu motiune de cenzura , #criza