Miturile grecilor moderni despre viata in euro

Marti, 22 Mai 2012, ora 21:56
2760 citiri
Miturile grecilor moderni despre viata in euro
Foto: Reuters

Pe taramul miturilor antice, grecii moderni au creat cateva povestiri fabuloase proprii despre viitorul tarii lor, aflata in pragul falimentului, ca parte integrala a unei Europe care nu ii va da niciodata afara.

Avertizarile solemne din afara potrivit carora Atena nu poate ramane in zona euro atat timp cat respinge termenii atasati miliardelor de euro oferite Greciei pentru a o scoate din gaura sa financiara, nu au credibilitate intr-o tara care se considera obiectul invidiei strainilor, scrie Bloomberg.

Oricat de rau arata perspectivele lor, multi greci par sa creada ca daca banii pentru a-i salva de la faliment au fost gasiti in trecut, vor fi gasiti din nou, indiferent de ce spun politicienii.

De asemenea, ei nu cred ca Europa ii va exclude pur si simplu, in pofida semnelor tot mai clare care indica iesirea Greciei din uniunea monetara si catastrofa economica si sociala care va urma.

"Exista multi bani in aceasta tara, trebuie doar sa ii taxeze pe bogati si vor rezolva multe probleme", considera Argiro Maniati, o croitoreasa in varsta de 55 de ani.

Maniati crede cu tarie in mitul conform caruia calitatea statului grec de membru al zonei euro nu poate muri niciodata. Precum multi alti greci care au pedepsit principalele partide politice la alegerile desfasurate pe 6 mai, aducand Grecia pe marginea abisului politic, ea crede ca politicienii au exagerat amenintarea unei expulzari din zona euro pentru a speria alegatorii.

"Partidele mari ne-au adus aici, la saracie si sinucidere, si ne terorizeaza pentru a accepta masurile dure", spune ea.

Amenintari goale

In ceea ce partenerii internationali vad marele paradox grec, sondajele de opinie arata ca peste 75% dintre greci vor sa ramana in zona euro, insa doua treimi se opun unui imprumut extern, un colac de salvare insotit de taieri dureroase de salarii, pensii si locuri de munca.

Liderii de la Frankfurt si Bruxelles spun ca este imposibil ca Grecia sa aiba una fara cealalta: taierea finantarii inseamna renuntarea la euro si reintoarcerea la drahma.

"Amenintari goale! In nici un caz nu ne vor da afara. Nu va mai exista o zona euro daca vor face acest lucru", spune Nikos Sokos, care lucreaza intr-o cafenea din centrul Atenei.

Observatorii vietii politice elene avertizeaza ca exista riscuri serioase daca alegatorii poarta aceste mituri in sectiile de votare.

"Este o mare iluzie. Partidele trebuie sa adreseze intrebarea de baza: in zona euro sau afara? Va fi tragic daca vom fi aruncati din autobuzul european pentru ca politicienii nostri nu pot transmite mesajul corect", este de parere Theodore Couloumbis de la think tank-ul Eliamep.

La patiseria lui Makis Deligiannis, de pe un colt de strada aglomerat din Atena, standul cu dulciuri este pe jumatate gol. Oamenii nu mai cumpara prajituri aniversare ca altadata, iar Deligiannis va vota pentru un partid care se opune masurilor de austeritate.

"Nimeni nu ne poate obliga sa parasim zona euro. Acum ca ne au, sunt blocati cu noi", a spus el.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare, AMD Ryzen PRO Seria 8000 pentru desktop-uri și Seria 8040 pentru laptopuri. Noile procesoare sunt proiectate pentru a îmbunătăți semnificativ...
Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Compania Razer a anunțat lansarea noului mousepad de gaming Razer Firefly V2 Pro, promovat ca fiind primul din lume iluminat cu LED-uri, un accesoriu care transformă radical aspectul oricărui...
#greci zona euro, #iesire Grecia zona euro , #criza