Ziare.com

Nebunia din Europa afecteaza economia mondiala

de Teodora Bodeanu
Sambata, 08 Decembrie 2012, ora 19:24

   

Nebunia din Europa afecteaza economia mondiala
Un semn de necontestat al nebuniei, dupa cum observa Albert Einstein, este cand o persoana repeta acelasi experiment, dar se asteapta la rezultate diferite. Exact acest lucru par sa-l faca, in prezent, politicienii europeni, in incercarea de a rezolva criza din zona euro.

Insa incercarile esuate pun in pericol atat redresarea economiei europene, precum si pe cea a economiei americane, potrivit analistilor.

Una din principalele trasaturi ale crizei datoriilor din zona euro este ca, la aproape trei ani de la declansarea sa, in Grecia, factorii de decizie continua sa aplice aceeasi strategie pe care au avut-o de la inceput: ofera tarilor aflate in dificultate ajutor financiar, prin intermediul unui acord cu Fondul Monetar International, Uniunea Europeana si Banca Centrala Europeana.

In schimb, guvernele tarilor respective trebuie sa implementeze masuri de austeritate si reforme structurale. Iar acestea se supun, chiar daca a devenit clar faptul ca strategia nu da roade.

Motiveaza-ti angajatii cu mixul perfect de beneficii extrasalariale! Alege cardul de masa Up Dejun cu cost 0 si ai abonamente medicale Regina Maria de la 3 EUR/angajat. Afla mai multe AICI!

Din ce in ce mai rau

Dupa trei ani de criza profunda, economia Greciei continua sa se adanceasca in recesiune. Produsul intern brut al tarii a scazut cu peste 20 la suta fata de nivelul maxim, in timp rata somajului a urcat la peste 25%.

Cu toate acestea, FMI si UE insista pe aceeasi retata de masuri si austeritate fiscala pe care le-au aplicat incepand cu luna mai a anului 2010. Chiar oficialii FMI si UE recunosc faptul ca aceste politici vor cauza economiei elene o contractie de 4 - 4,5 la suta, in 2013, ceea ce va ingreuna si mai mult atingerea tintelor de deficit bugetar si de aducere la un nivel sustenabil a datoriilor.

Si mai grav este faptul ca a aceste masuri nu au stopat criza sa ajunga in Portugalia, Spania si Italia si s-a agravat si in aceste tari, supuse, intr-o mai mica masura, planului de austeritate al FMI si UE. Cele mai noi prognoze economice nu sunt deloc optimiste, sugerand ca rimul declinului acestor economii este accelerat. Drept rezultat, rata somajului din Spania a urcat la peste 25 la suta, iar in Portugalia la 15 procente.

Ceea ce ar trebui sa ingrijoreze liderii europeni este si faptul ca problemele economice au inceput sa afecteze negativ stabilitatea politica. Grecia devine aproape imposibil de guvernat, numarul partidelor extremiste, atat de stanga, cat si de dreapta, fiind in crestere.

Intre timp, in Italia, Portugalia si Spania protestele sunt la ordinea zilei, subminand autoritatea politica a guvernelor alese. In plus, in Spania, fortele separatiste din Catalunia si Tara Bascilor su in crestere, inrautatind situatia politica.

Ce se intampla in 2013

Situatia deplorabila in care se afla Europa ar trebui sa ridice niste semne de intrebare in randul factorilor de decizie. Ca rezultat al masurilor dure de austeritate, zona euro se adanceste in recesiune, spun analistii de la The Exchange.

Intrebarile nu-si vor gasi raspunsul cel putin pana dupa alegerile din germania, programate in septembrie 2013. Astfel, inainte de alegeri, cancelarul german, Angela Merkel, va prefera sa mentina acelasi drum inceput in mai 2010, decat sa admita in fata electoratului ca strategia este gresita.

Consecintele aplicarii aceleiasi strategii si in 2013 nu sunt incurajatoare, deoarece urmatoarele masuri de austeritate vor fi aplicate intr-un context de declin economic la nivel international.

In cel mai rau caz, unele state ar putea fi obligate sa iasa din zona euro, pe fondul deprecierii situatiei economice si politice.

Avand in vedere ca Uniunea Europeana este principalul partener comercial al Statelor Unite, acest lucru inseamna si o agravare a situatiei economice de peste Atlantic. Cu toate acestea, autoritatile americane nu au nici un cuvant de spus in rezolvarea crizei europene.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 3496 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
7 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Problemele din Europa sint mult mai grave!

Criza europeana are radacina de prin anii 1970 imediat dupa criza petrolului! A urmat o perioada de austeritate pornita de Margaret Tacher iar scaparea a venit in cele din urma din prabusirea estului. Imediat a aparut oportunitatea de a arata acestor tari din est zaharelul capitalismului plin de bunatati invatindu-ne sa punem pe butuci indiustriile noastre nationale ca sa cumparam produsele vestice. Bineinteles ca au urmat citiva ani de bum economic intrucit estul a inghitit pe nemestecate atit marfa cit si ideologie amestecata! Dupa citiva ani in care au adus la sapa de lemn estul care nu mai poate plati de atita saracie se uita in sus si nu stie ce sa faca...se uita mai spre est (georgia/ukraina/belarus) intrucit primul val din este deabia mai respira si nu mai poate munci aproape gratis pentru ei. Singura solutie este revolutionare repartitiei productiei si plusvalorii. Pina nu se face acest lucru vor latra la luna si stele....doamne fereste de nebuni care sa porneasca un razboi!

 

Vaaai, bibicule, ca matale, nimeni nu le stie!

1. Nu poti sa consumi mai mult decat produci fara sa te imprumuti.
2. Daca te imprumuti, trebuie sa produci mai mult decat consumi ca sa dai inapoi.
3. Pana acuma, doar Germania, Austria, Olanda, Norvegia, si Elvetia au balanta comerciala excedentara in Ioropa. Restul se acopera pe credit guvernamental sau din... inflatie.
4. Mizeria in care se afla lumea se datoreaza politicilor de stanga: programe sociale generoase, pensii grase, grupuri sociale sociale avantajate etc. etc.
5. Mizeria se datoreaza in acelasi timp lacomiei generale: bancile ofera credite ieftine, clientii consuma mult fara sa fie in stare sa-si plateasca datoriile.

@Apollo13 & "Problemele din Europa"

Crizele in sistemul capitalist sunt periodice si dureaza atat cat sa permita resorbtia dezechilibrelor acumulate in perioadele dinaintea crizelor.
Unele afecteaza mai mult o anumita zona geografico-economica, altele ajung sa afecteze aproape tot globul, asa cum acum Australia, Canada sunt mai putin afectate.
In expunerea dumneavoastra ati trecut de la anii 1970 direct la criza inceputa in 2008 dar ati sarit peste criza financiara din ani 1990-2000. Chiar nu va mai amintiti de situatia economica dificila din anii 1996-2000 din Romania?
Expozeul dumneavoastra despre saracirea Estului european nu prea se sustin ca motivare a evitarii crizei in Europa dar poate ca va permite sa va defulati resentimentele fata de sistemul capitalist.
Daca as sublinia ca atitudinea dumneavoastra e de sorginte socialista ar trebui sa mentionez ca nici specialistii de la The Exchange nu fac decat o pledoarie pro domo.

Apollo

As fi vrut sa-ti dau nota 13 dar nu merge mai sus de 5.
Scurt.Se incearca resuscitarea sectorului financiar impreuna cu toate "bubele" lui,care au bagat economiile in "cocoa".
Sunt "unii" care au adoptat alt sistem,nu mai spun care sunt si sistemul merge.
E ceva putred in....sistemul vechi
Distributia inechitabila (nu egala,ca asa ceva nu exista) a valorii este marea buba a capitalismului actual.
Suntem inca sclavii sistemului.

 

pai majoritatea americanilor......

....aU votat luna trecuta obambist, deci majoritatea americanilor iubeste (da' habar n'are ce-i aia) multilateralul dezvoltat sistem socialist. QED

Si de unde vrea autoarea sa apara bunastarea ?

Resurse nu prea sunt, iar cand este vorba de munca toata lumea vrea sa invarta hartii ....
Nu este totul robotizat, iar cei care ii proiecteaza si ii intretin nu fac parte din categoria de mai sus.
Cred ca atat in Europa cat si in SUA va mai scadea nivelul de trai si va creste pe alte continente.
Informatia circula liber ceea ce duce la o echilibrare a capitalurilor !

 

avand in vedere……

“avand in vedere ca Uniunea Europeana este principalul partener comercial al Statelor Unite, acest lucru inseamna si o agravare a situatiei economice de peste Atlantic. cu toate acestea, autoritatile americane nu au nici un cuvant de spus in rezolvarea crizei europene." sambata, 08 decembrie 2012, ora 19:24, sursa: ziare.com, autor: teodora bodeanu
…ca intre Statele Unite si UE valoarea schimburilor comerciale a fost de 636 miliarde dolari in anul 2011
si 503 miliarde de dolari pe primele 9 luni ale anului 2012, iar intre Statele Unite si Canada valoarea schimburilor comerciale a fost de 596 miliarde dolari in anul 2011 si 463 miliarde dolari pe primele 9 luni ale anului 2012, diferenta intre comertul americano-european si cel americano-canadian nu este foarte mare. Diferenta consta in faptul ca Uniunea Europeana are o populatie de 503 milioane de locuitori in timp ce Canada are o populatie de numai 34 milioane de locuitori.
Daca mai adaugam si faptul ca intre Statele Unite si Mexic valoarea schimburilor comerciale a fost de 563 miliarde dolari in anul 2011 si 368 miliarde dolari in primele 9 luni ale anului 2012, iar populatia Mexicului este de 113 milioane de locuitori, este evident faptul ca pe autoritatile americane obambiste le cam doare in cot si nu-si baga nasul in trebilii interne ale Uniunii Europene.
p.s.
http://www.census.gov/foreign-trade/balance/c1220.html

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor