O recadere a zonei euro ar fi periculoasa - Care sunt amenintarile pentru economie in 2013

Joi, 31 Ianuarie 2013, ora 00:01
1597 citiri
O recadere a zonei euro ar fi periculoasa - Care sunt amenintarile pentru economie in 2013

Fragilitatea zonei euro si instabilitatea economiei globale vor fi cele mai presante probleme in 2013, se arata intr-o analiza a firmei de brokeraj XTB Romania.

Astfel, desi criza datoriilor suverane a fost depasita pentru moment, o recadere ar fi periculoasa pentru zona euro:

"Principalele presiuni vin din Spania si Italia, care vor decide evolutia ratei dobanzii in zona euro. Spania ar putea avea nevoie de mai multe masuri de austeritate, deficitul sau fiind peste media europeana, in timp ce datoriile sale ar putea depasi 90% din PIB-ul pe 2013. In Italia, influenta principala va veni de la rezultatele alegerilor din februarie, avand in vedere ca pietele financiare au propria preferinta, respectiv pe Mario Monti", precizeaza Claudiu Cazacu, analistul-sef XTB Romania.

Mai mult decat atat, Uniunea Europeana se confrunta acum cu o amenintare noua si serioasa, dupa ce prim-ministrul britanic David Cameron a anuntat ca va organiza, pana in 2018, un referendum privind iesirea Marei Britanii din UE, argumentand ca apartenenta la Uniune implica niste costuri mari, prea multa birocratie si mai putina putere pentru parlamentele nationale.

Dorinta lui Cameron de a obtine un nou acord cu UE mai favorabil pentru Marea Britanie ar putea afecta serios stabilitatea Uniunii.

In ceea ce priveste economia mondiala, instabilitatea acesteia este alimentata in principal de anumite riscuri geopolitice. In primul rand, tensiunile dintre China si Japonia, a doua si a treia economie din lume, care au afectat deja evolutia yenului.

"Mizele sunt cu atat mai mari cu cat Japonia este aliata a SUA, in timp ce China este mai apropiata de Rusia. Acesta este un risc real pentru stabilitatea globala", arata Claudiu Cazacu.

Analiza XTB indica Iranul ca fiind o alta zona sensibila, in ciuda pacii din regiune ca urmare a sanctiunilor impuse in 2012.

Dat fiind faptul ca Iranul este unul dintre cei mai mari exportatori de petrol din lume, noi conflicte in aceasta zona ar majora pretul petrolului, in timp ce pietele de actiuni ar fi afectate negativ.

Piata petrolului este supusa si altor influente, precum riscul de atacuri teroriste pe platformele petroliere din Nigeria sau Algeria.

Citeste si:
Liderii PNL speră că Ciucă va pica în Parlament. Ce plan a conceput Florin Cîțu - surse
Liderii PNL speră că Ciucă va pica în Parlament. Ce plan a conceput Florin Cîțu - surse
Liderul PNL Florin Cîțu și apropiații săi din conducerea partidului speră că generalul Nicolae Ciucă nu va trece de votul Parlamentului. Prin urmare, președintele Klaus Iohannis va...
Pod inaugurat la capete diferite de PSD şi PNL pentru a separa "apele". Slujba religioasă a unit delegațiile la jumătate
Pod inaugurat la capete diferite de PSD şi PNL pentru a separa "apele". Slujba religioasă a unit delegațiile la jumătate
Un pod a fost inaugurat cu mare fast, la ambele capete, în județul Buzău. Este vorba despre podul care leagă orașul Buzău de localitatea Vadu Pașii. La un capăt panglica a fost tăiată...
Sursa: rNews