Omul cu cea mai ingrata slujba din Grecia

Sambata, 25 Mai 2013, ora 08:37
2644 citiri
Omul cu cea mai ingrata slujba din Grecia
Foto: AP

Antonis Manitakis are cea mai ingrata slujba din Grecia: el este responsabil de concedierile in sectorul public.

Pana in 1911, cand Constitutia Greciei a garantat pe viata slujbele functionarilor publici, birocratii guvernamentali care erau disponibilizati in urma unei schimbari a conducerii obisnuiau sa protesteze in Klafthmonos Square din Atena.

In prezent, nimeni nu mai are asigurata slujba pe viata, nici chiar in sectorul public, scrie Der Spiegel.

Autoritatile planuiesc sa desfiinteze cel putin 4.000 de locuri de munca pana la sfarsitul anului si alte 11.000 anul viitor. Aceasta este o conditie pentru ca Fondul Monetar International si Banca Centrala Europeana sa elibereze urmatoarea transa din imprumutul acordat Greciei pentru a o salva de la colaps.

Agentiile guvernamentale trebuie sa taie 150.000 de locuri de munca pana in 2015, reprezentand aproximativ o cincime din aparatul public al Greciei.

Kostas Tsikrikas, seful uniunii sindicale a functionarilor publici, ameninta deja guvernul ca "va lupta pana la sfarsit". Furia lui este indreptata in primul rand catre Manitakis, in varsta de 69 de ani.

Anul trecut, in mai, cand eforturile in vederea formarii unui nou guvern au esuat, Manitakis s-a alaturat guvernului interimar de tehnocrati pentru cateva saptamani. Dupa o noua runda de alegeri, in iunie, cel mai mic partener al coalitiei, Stanga Democratica, l-a numit ministru al Reformei Administrative.

Acum, Manitakis trebuie sa desfasoare dificila sarcina de a reduce dimensiunea uriasului aparatul administrativ.

"Vreau sa redau tarii mele onoarea si demnitatea. Vreau sa fiu capabil sa le spun nepotilor mei intr-o zi ca aici exista inca vise si valori pentru ei", spune ministrul.

Dar pana atunci, primul oficial din serviciul public trebuie sa scape de mii de angajati, precum profesori din insule foarte mici ca Astypalea si Kastelorizo, unde exista 15 profesori pentru 18 elevi.

"Grecii sunt responsabili pentru soarta lor si trebuie sa inteleaga ca doar ei pot remedia probleme ca acestea", insa nici Manitakis, avocat de profesie, nu este suficient de increzator pentru a se angaja inca la un program de restructurari atat de amplu.

Manitakis a parasit in 1960 Grecia, controlata la acea vreme de dictatura militara, si a facut studiile in Bruxelles. Dupa caderea regimului, a revenit in tara, sprijinind initial miscarea eurocomunista. Pentru decenii, a ramas fidel viziunii sale liberale, de stanga. Cu toate acestea, functionarii publici furiosi il plaseaza in aceeasi categorie cu neo-nazistii, in timp ce colegii profesori il acuza ca a facut un "pact cu diavolul".

Toate puterile in mainile creditorilor

In pofida criticilor, Manitakis insusi are o parere proasta despre masurile de austeritate impuse de creditori, dar apara restul Europei care i-a oferit azil si acces la educatie. Astfel, isi exprima aprecierea fata de expertii francezi din partea Uniunii Europene care il ajuta sa restructureze administratia publica din Grecia si nu are cuvinte grele la adresa germanilor, o atitudine rar intalnita zilele acestea in Atena.

In schimb, invoca "experienta oribila a negocierilor cu troica, pe care mi-o voi aminti toata viata", fiind nevoit sa inteleaga ca "trebuie sa actionez ca reprezentantul unei tari falimentare si ca negociez cu reprezentantii tarilor creditoare, care au puteri depline".

Desi le spune functionarilor publici ca doar cei care incalca regulile sau au rezultate slabe in activitatea lor vor pleca, va fi foarte greu sa respecte aceasta promisiune.

Aproximativ 32.000 de functionari publici din Grecia s-au pensionat anul trecut si inca 90.000 s-ar putea retrage din activitate in urmatorii trei ani, iar Manitakis considera ca aceasta miscare ar putea fi de ajuns. Insa pare extrem de optimist sa crezi ca retragerea functionarilor publici ajunsi la varsta pensionarii va implica mai mult de 120.000 de persoane, in timp ce statul elen trebuie sa concedieze in continuare 150.000 de oameni.

Meta oferă acces la sistemul de operare Horizon OS
Meta oferă acces la sistemul de operare Horizon OS
Meta a anunțat recent că va oferi acces la sistemul de operare Horizon OS, utilizat pe căștile de realitate virtuală Meta Quest, pentru producătorii terți de hardware, precum ASUS și...
Xiaomi a lansat pe piața din România noua tabletă Xiaomi Pad 6S Pro 12.4. Cu ce specificații vine
Xiaomi a lansat pe piața din România noua tabletă Xiaomi Pad 6S Pro 12.4. Cu ce specificații vine
Xiaomi a lansat pe piața din România noua tabletă Xiaomi Pad 6S Pro 12.4, un dispozitiv care promite un display excepțional și care este disponibil la precomandă până pe 28 aprilie prin...
#Antonis Manitakis slujbe Grecia, #concedieri Grecia, #concedieri functionari publici , #criza