Opt socuri care vor lovi economia mondiala in 2011

Sambata, 26 Martie 2011, ora 08:42
6187 citiri
Opt socuri care vor lovi economia mondiala in 2011

Crizele economice si sociale s-au tinut lant in ultimii doi ani, iar analistii internationali sustin ca socurile nu vor inceta sa apara.

Problemele au inceput cu majorarea preturilor la alimente in tarile aflate in curs de dezvoltare, iar aceasta tendinta se extinde atat in tarile emergente, cat si in cele dezvoltate.

Potrivit analistilor grupului bancar Citi, in 2011 vor exista opt socuri la nivel international, relateaza Business Insider.

1. Cresterea preturilor produselor alimentare in pietele emergente

Tari precum India sau China, care inregistreaza cresteri record ale produsului intern brut, au inceput sa aiba grave probleme si cu majorarea preturilor alimentelor, punand presiune sporita asupra populatiei. In astfel de state, cea mai mare parte a veniturilor gospodariilor este cheltuita pe mancare, un lucru care se observa si in Romania.

Recent, cea mai mare firma de brokeraj din Japonia, Nomura, a plasat Romania pe primul loc din Uniunea Europeana si pe al 12-lea din lume din punct de vedere al riscului de intrare intr-o criza alimentara.

Printre motivele cresterii preturilor la alimente se numara recolta mai slaba decat estimarile, din cauza conditiilor meteorologice proaste si cererea mai mare din partea tarilor emergente, pe masura ce veniturile pe locuitor se majoreaza.

Nu in ultimul rand, o parte din cresterea preturilor este cauzata de speculatii, pe baza estimarilor ca rezervele de cereale pe plan international se afla la nivel minim.

2. Rata dobanzii de politica monetara mai mare in tarile emergente

Guvernele din majoritatea tarilor emergente au raspuns la inflatia cauzata de scumpirea alimentelor printr-o politica monetara mai restrictiva. Astfel, China, India si Brazilia, printre altele, continua sa majoreze rata dobanzii de politica monetara.

Totusi, potrivit analistilor, nu exista garantii ca aceasta strategie va functiona, din cauza faptului ca pretul alimentelor, precum si al altor marfuri, cum ar fi combustibilii, de cele mai multe ori nu este afectat de politica monetara.

3. Crizele politice din Orientul Mijlociu

Cresterea preturilor alimentelor este o cauza a izbucnirii protestelor in multe tari din Africa de Nord si Orientul Mijlociu.

Incepand cu Tunisia, continuand cu Egipt si culminand cu Libia, seria protestelor nu se va incheia aici. Deja exista probleme similara in Yemen, Bahrain si Siria, iar unii analisti se tem de aparitia unor miscari de strada in statele cu productie mare de petrol, cum ar fi Arabia Saudita.

4. Cresterea pretului petrolului

Rezultatul direct si imediat vizibil al acestor proteste este scumpirea titeiului pe pietele internationale, deocamdata mai mult din cauza efectului psihologic al unor astfel de evenimente, decat a unei probleme reale cu furnizarea.

Dupa ce, spre sfarsitul lunii februarie, cand s-au intensificat demonstratiile din Libia, pretul titeiul a ajuns la cel mai ridicat nivel din ultimii doi ani si jumatate, de peste 120 de dolari/baril, situatia s-a mai temperat. Insa, in urma interventiei coalitiei impotriva armatei Colonelului Moammar Gaddafi, cresterea s-a reluat. Astfel, pretul a ajuns la aproximativ 116 dolari/baril.

Aceste fluctuatii au impact profund mai ales asupra tarilor emergente, care sunt cele mai mari consumatoare de petrol, gen China si India, insa si asupra pietelor europene si americane.

5. Majorarea dobanzii cheie in statele dezvoltate

Pe masura ce tarile dezvoltate au iesit din recesiune, s-au inceput discutiile privind revenirea la rata dobanzii de politica monetara anterioara, avand in vedere ca scaderea fusese aplicata tocmai pentru a lupta impotriva crizei. Miscarea ar reprezenta, de asemenea, si incercarea de a stopa cresterea preturilor la alimente si combustibili.

Potrivit analistilor, Banca Centrala Europeana ar putea anunta majorarea ratei dobanzii de politica monetara in cadrul sedintei din luna aprilie.

6. Schimbarea politicii monetare a Statelor Unite

Drept reactie la recesiune si la presiunile cauzate de o moneda chinezeasca subapreciata, Guvernul SUA a inceput un program de achizitie de bonduri, care ar trebui sa se finalizeze in luna iunie a acestui an.

Acest lucru va marca finalul relaxarii monetare din cea mai mare economie a lumii, care a avut drept scop provocarea unei cresteri economice mai accentuate.

7. Reduceri fiscale si criza datoriilor publice

Guvernele de pe ambele maluri ale Atlanticului sunt ingrijorate din cauza datoriilor foarte mari si au recurs deja - sau au planuri - la reduceri masive de cheltuieli.

In Europa, acestea sunt mult mai vizibile, mai ales in Grecia si Irlanda, tari care au avut nevoie de sprijin financiar din partea Uniunii Europene si a Fondului Monetar International pentru a nu intra in incapacitate de plata. In SUA, Congresul incearca sa adopte legea care va duce la taierea cheltuielilor si a programelor de stimuli financiari. Acest lucru inseamna mai putin sprijin pentru economii care inca nu s-au redresat.

8. Dezastrul din Japonia

Pe langa inregistrarea celor mai mari pierderi din istorie cauzate de o catastrofa naturala, de 305 miliarde de dolari, potrivit ultimelor estimari ale guvernului japonez, economia este pusa in pericol de sistarea productiei industriale. Acest lucru provoaca probleme in furnizarea catre partenerii externi, ceea ce poate conduce la cresterea preturilor produselor electronice, de exemplu.

In plus, Japonia va avea o cerere mult mai mare de petrol, pentru a acoperi deficitul de energie cauzat de distrugerea centralei nucleare din Fukushima, ceea ce inseamna, cel mai probabil, o noua crestere a pretului titeiului pe pietele internationale.

Citeste si:
Cutremur cu magnitudea 6,5 în cea mai mare insula a Japoniei
Cutremur cu magnitudea 6,5 în cea mai mare insula a Japoniei
Un seism cu magnitudinea 6,5 s-a produs luni, 29 noiembrie, la sud-est de Honshu, cea mai mare insulă a Japoniei, conform Centrului German pentru Geoştiinţe (GFZ), informează Reuters....
Dacian Cioloș critică cooptarea lui Marian Neacșu la secretariatul general al Guvernului: „Liniștea peneliștilor se plătește cu funcții pentru penali”
Dacian Cioloș critică cooptarea lui Marian Neacșu la secretariatul general al Guvernului: „Liniștea peneliștilor se plătește cu funcții pentru penali”
Președintele USR Dacian Cioloș a transmis vineri, 3 decembrie, un mesaj în care critică numirea lui Marian Neacșu, condamnat în trecut la șase luni de închisoare, în postul de secretar...
Comentarii