Pensionarii Europei vor primi doar jumatate din salariu

Vineri, 10 Septembrie 2010, ora 20:03
2928 citiri
Pensionarii Europei vor primi doar jumatate din salariu
foto: romaniaintheworld.wordpress.com

Nu se stie ce s-ar fi intamplat daca nu ar fi aparut aceasta criza care a afectat in primul rand statele europene dezvoltate, considerate inexpugnabile si cu o economie capabila sa suporte orice presiuni.

De invidiat, cel putin pentru noi, erau si sistemele de protectie sociala, dar care in numai 2 ani au aratat ca nu sunt perfecte si ca economiile sunt pe cale sa se prabuseasca din cauza lor.

Nu este de mirare ca sub presiunea financiara guvernele au adoptat sau sunt pe cale sa adopte masuri drastice de austeritate si de reformare a sistemelor de munca, de ajutoare sociale si bineinteles a sistemului de pensii, care s-a dovedit a fi cel mai apasator pentru bugetele tot mai sarace.

Este si cazul Spaniei, considerata de romani noul El Dorado european, dar care in realitate este intr-o situatie critica, daca e sa luam in calcul ca este singura tara europeana unde somajul se mentine la 20%.

Dupa cum declara fostul ministru al Muncii, Jesus Caldera, guvernul spaniol a tinut cont in propunerea facuta si de longevitatea populatiei, care in perioada 1980-2000 a crescut in cazul barbatilor de la 70 de ani la 79, iar in cel al femeilor, de la 78 ani la 86, facand ca procentajul celor care au depasit 65 de ani sa se situeze la 18%.

Si cifrele continua sa ingrijoreze, pentru ca asa cum arata calculele specialistilor, in numai 10 ani, va urca la 21%.

In fata acestor date ingrijoratoare, guvernul Zapatero a propus reformarea sistemului de pensii, prelungind perioada de cotizare de la 15 ani la 20, dar si cresterea varstei de pensionare de la 65 la 67 de ani, dupa modelul altor state europene.

Din studiile realizate de compania de asigurari AXA, a reiesit ca daca reforma ar fi aprobata, viitori pensionari ar fi beneficiarii unei pensii de stat reduse cu o medie cuprinsa intre 17 si 25%, ajungand sa incaseze doar 57% din ultimul salariu.

Mai exact, daca ar fi sa se ia in calcul cazul unui salariat care la 67 de ani, insumeaza 40 de ani de activitate, din care mai mult de 35 de ani a contribuit la sistemul de pensii, ar incasa la un salariu brut anual de 48.500 euro, 39% din ultimul salariu, fata de 48% cat ar fi incasat inainte,cu 15 ani de contributie. Altfel spus, mai putin cu 18,87%.

Daca vorbim insa de un salariat care ar indeplini aceleasi conditii de vechime si cu un salariu brut anual de 13.957 euro, la cei 20 de ani propusi, ar primi doar 74%, fata de cele 90 de procente care ii reveneau anterior reformei, cand cotiza minim 15 ani, ceea ce inseamna o pierdere de 17,89% din pensia cuvenita.

Un caz aparte il prezinta salariatul care cu numai 51 de ani si doar 15 ani de plata a cotizatiilor, ar fi trebuit sa primeasca dupa vechiul sistem 58,72% dintr-un salariu anual de 21.883 euro.

In noul sistem, dupa cei 20 de ani obligatorii, el va primi doar 43,63%, adica va pierde nu mai putin de 25,69% din drepturile sale!

In fata acestor calcule, guvernatii au replicat ca sunt cazuri izolate si noile masuri nu fac altceva decat sa intareasca sistemul de pensii si sa ii confere o mai mare stabilitate si autosustinere. Deocamdata populatia se pregateste, inclusiv de proteste.

Sa speram ca guvernul Romaniei, aflat si el in impas, nu va adopta un sistem de pensii care sa ne faca sa stam la usa magazinelor cu mana intinsa. Pana se va hotari, le aducem aminte ca la un salariu mai mare, creste si contributia la fondul de pensii si CAS. Ca alternativa la o austeritate prost inteleasa.

Avocat celebru, speriat de introducerea banilor care expiră, pe model chinezesc: „Am zis că nu se poate, dar se va întâmpla din 2030"
Avocat celebru, speriat de introducerea banilor care expiră, pe model chinezesc: „Am zis că nu se poate, dar se va întâmpla din 2030"
Sergiu Vasilescu, unul dintre cei mai cunoscuți avocați din România, specializați în fiscalitate, respectiv în crypto, avertizează cu privire la pericolul iminent cu care se vor confrunta...
România, a șasea cea mai scumpă energie electrică pentru consumul casnic din UE, calculat la standardele puterii de cumpărare
România, a șasea cea mai scumpă energie electrică pentru consumul casnic din UE, calculat la standardele puterii de cumpărare
România a raportat în a doua parte a anului trecut un preț la energie electrică pentru uz casnic de 19,1 euro la 100 kWh, între ultimele cinci cele mai reduse din UE. Pe de altă parte,...
#sistem pensii Romania, #buget pensii spania, #pensionari Romania, #reduceri pensii , #criza