Portugalia ajunge la un acord cu creditorii internationali - Presa internationala

Miercuri, 04 Mai 2011, ora 11:34
1118 citiri
Portugalia ajunge la un acord cu creditorii internationali - Presa internationala

Portugalia reuseste sa ajunga la un acord cu UE si FMI privind pachetul de interventie financiara, in valoare de 78 miliarde euro; Grecia are probleme crescande cu datoria sa externa si cu increderea investitorilor in capacitatea de plata iar populatia lumii va depasi anul acesta 7 miliarde, crescand presiunea pe accesarea si distribuirea resurselor.

Guvernul interimar portughez a declarat c a negociat un sprijin financiar din partea Uniunii Europene si FMI-ului, in valoare de 78 miliarde de euro iar in prezent mai este nevoie doar de acordul partidelor din Opozitie pentru ca intelegerea sa se incheie.

Primul ministru interimar, Jose Socrates, a declarat ca, in cadrul acestei intelegeri, Portugalia trebuie sa-si reduca deficitul bugetar de la 9.1 procente, cat este in prezent, pana la 5.9 procente anul acesta, iar apoi pana la 3 procente, pana in 2013, informeaza The Guardian.

Socrates a declarat ca implementarea programului de austeritate menit sa reduca deficitul in 2011 va replica, in linii mari, programul de austeritate propus anterior de catre Guvern insa respins in Parlament - situatie care a generat o criza politica in Portugalia, cu fixarea alegerilor anticipate pe 5 iunie si, totodata, a determinat accelerarea falimentului tarii.

Programul de austeritate va include reducerea unor pensii de stat mari. Nivelul de baza al pensiilor ca si salariul minim vor ramane ca in prezent; de asemenea, gratuitatea invatamentului si a asistentei medicale. Varsta de pensionare nu va fi modificata.

Populatia lumii trece de 7 miliarde, in octombrie

Un raport al Natiunilor Unite arata ca populatia Pamantului va depasi 7 miliarde la finalul lunii octombrie, estimarile indicand ca va trece de 10 miliarde pana la sfarsitul acestui secol.

Raportul arata, de asemenea, ca populatia globala va fi, la mijlocul secolului, mai mare decat se estima in urma cu doi ani - va atinge 9.31 miliarde de oameni, fata de estimarea initiala de 9.15 miliarde de oameni. Modificarea estimarii are la baza estimarea gresita a mortalitatii dar si a natalitatii, noteaza Reuters.

Principala problema ridicata de natalitatea mare a unor zone ale globului tine de disponibilitatea resurselor de alimente si, pe de alta parte, natalitatea mica din alte zone - cum este cazul Europei si Statelor Unite - duce, intr-un timp relativ scurt, la ridicarea mediei de varsta a populatiei si afectarea intregului sistem economic. Astfel, tarile cele mai bogate vor deveni in curand si cele cu media de varsta cea mai ridicata, ceea ce pune o presiune enorma pe serviciile sociale, de exemplu.

Pe de alta parte, aceleasi estimari arata ca populatia Chinei, in prezent de 1.34 miliarde locuitori, va scadea sub 1 miliard pana la finalul acestui secol. Populatia Rusiei va scadea, de asemenea, de la 143 milioane, cat este in prezent, pana la 126 milioane pana in 2050 si 111 milioane pana la finalul secolului.

Cresc presiunile pe datoria externa a Greciei

Grecia nu are nevoie sa-si restructureze datoriile in prezent si ar trebui sa ia in considerare o extindere a imprumuturilor sale internationale, considera consilierul economic al primului ministru grec.

Randamentele la obligatiunile grecesti tranzactionate pe pietele internationale ca si costurile asigurarilor in situatia unui faliment au atins noi nivele record, determinand speculatii cu privire la modalitatile prin care Grecia va iesi din actuala situatie financiara tensionata, informeaza Bloomberg.

Optiunile pe care le are Grecia include reprogramarea platilor catre UE si FMI, dar si o restructurare - ceea ce echivaleaza cu falimentul.

In prezent, investitorii care acorda imprumuturi Greciei in pietele internationale, solicita un randament pentru titlurile de stat (imprumuturile) pe 10 ani care este mai mare cu 12 procente decat cel solicitat Germaniei. Aceasta in conditiile in care ambele tari sunt parte a zonei euro iar inainte de declansarea crizei debitelor suverane, in 2010, diferenta intre dobanzi era mult mai mica.

Nevoile de refinantare ale Greciei se ridica la 58 de miliarde euro si sunt acoperite anul acesta din imprumutul acordat de UE si FMI. In cadrul pachetului financiar de sprijin, o conditie stipuleaza ca Grecia sa-si recapete accesul direct la pietele financiare, refinantand prin intermediul acestora, cel putin trei sferturi din datoria pe termen mediu si lung. Refinantarea reprezinta costurile de rostogolire a datoriilor de la un an la altul - plata dobanzii pentru imprumuturile acordate.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în meniul de Start al Windows 11, conform informațiilor oferit de utilizatorii beta din Statele Unite. Experimentul se aliniază practicii companiei de a...
#faliment Portugalia, #faliment Grecia, #criza datorii suverane, #populatia lumii 7 miliarde , #criza