Presa internationala - Bancile europene solicita sprijinul BCE

Sambata, 08 Mai 2010, ora 09:23
1565 citiri
Presa internationala - Bancile europene solicita sprijinul BCE

Bancile europene au facut o solicitare disperata catre Banca Centrala Europeana pentru a cumpara titluri de stat ale tarilor din zona euro lovite de criza, in conditiile in care panica din pietele financiare s-a extins cu inca o zi.

Temerile legate de faptul ca un posibil faliment al Greciei ar putea paraliza sistemul financiar global - la fel cum s-a intamplat cu Lehman Brothers in urma cu aproape doi ani - au determinat inca o zi de vanzari masive pe bursele din Asia, Europa si Statele Unite, informeaza Financial Times.

Actiunile bancilor au fost cele mai puternic afectate, bancile cu expunere masiva pe Grecia avand deprecieri de pana la 9 procente.

In acest context, bancherii ingrijorati din 47 de grupuri europene au solicitat Bancii Centrale Europene sa devina "un cumparator de ultim resort" al bondurilor guvernamentale din zona euro, astfel incat piata sa se linisteasca.

Exista speculatii in acest sens conform carora banca centrala ar putea pregati un pachet de 600 miliarde euro pentru acordarea unor imprumuturi de un an la dobanda de 1 procent, pentru a sprijini peste 1000 de banci in refinantare.

Insa la momentul in care liderii europeni s-au intalnit la Brouxelles pentru a aproba formal planul de salvare pe trei ani, in valoare de 110 miliarde euro pentru Grecia, nu era niciun semn legat de o iminenta interventie in piata a BCE. Liderii zonei euro au agreat ca ministrii de finante sa poarte alte discutii duminica.

Oficialii francezi au declarat ca este imperativ pentru Europa sa ia masuri de oprire a escaladarii crizei, insa au acceptat ca nu exista niciun consens legat de varianta de actiune optima.

Jean-Claude Trichet, presedintele bancii centrale, a declarat saptmana aceasta ca bordul de conducere al bancii nu a discutat despre posibilitatea cumpararii de bonduri guvernamentale la intalnirea care a avut loc la Lisabona. Insa a adaugat ca este doritor sa dea o un raspuns evenimentelor actuale.

Olli Rehn, comisar al problemelor monetare al Uniunii Europene, a avertizat ca actuala criza din Grecia risca sa puna sistemul bancar intr-o situatie foarte delicata.

"Prea putin stiau autoritatile americane in septembrie 2008 legat de urmarile falimentului Lehman Brothers", a declarat Olli Rehn.

"Consecintele au fost ca intregul sistem financiar mondial a fost paralizat intr-un mod care duce la cea mai mare recesiune globala din 1930 pana in prezent."

A adaugat ca "Vor exista consecinte similare in situatia unui faliment al Greciei, daca nu si mai dure".

Costurile la care bancile europene se pot asigura, in momentul de fata, impotriva unui faliment au crescut pana la nivelurile atinse imediat dupa falimentul Lehman.

ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) deruleaza o actiune de verificare a site-urilor de cumparaturi si aplicatii chinezesti care functioneaza ca o piata online, Temu si...
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat, în China, noul model Galaxy C55, eveniment care a avut loc fără prea multe anunțuri spectaculoase. Telefonul este, în esență, identic cu modelul Galaxy M55, dar se distinge...
#ECB bonduri grecesti, #interventie ECB, #criza Grecia, #efecte recesiune globala , #criza