Presa internationala - Bruxelles-ul creste prognozele pentru economiile Europei

Marti, 14 Septembrie 2010, ora 10:40
1034 citiri
Presa internationala - Bruxelles-ul creste prognozele pentru economiile Europei

Economia europeana va creste anul acesta cu o rata aproape dubla fata de cea previzionata in primavara, a declarat Comisia Europeana, datorita mai ales cresterii puternice pe care regiunea a inregistrat-o in semestrul al doilea.

Produsul Intern Brut in zona euro va creste pana la 1,7 procente in 2010, de la doar 0.9 procente cat era prognoza in mai, se arata intr-un comunicat al Directoratului pentru Politici Economice si Financiare, citat de Financial Times.

Insa economistii Uniunii au prognozat "o crestere moderata" in cea de-a doua jumatate a anului, de 2 procente anualizat in trimestrul trei si de 1,2 procente anualizat in trimestrul patru, in scadere fata de cresterea de 4 procente din trimestrul doi.

In ciuda unei incetiniri evidente, prognozele sunt in continuare pozitive fata de cele din luna mai, in special in cel de-al treilea trimestru, care a fost revizuit pozitiv cu 0,8 procente pana la o crestere de 2 procente. Comisia a declarat ca refacerea economica in Uniunea Europeana "desi este fragila, are o rata de crestere mai mare decat se considera anterior".

Prognoza bianuala se bazeaza pe actualizarea modelului economic ale economiilor mari din Uniune, in mod special Germania, care au socat economistii in cel de-al doilea trimestru printr-o crestere de 9,1 procente anualizat.

Cea mai mare economie a Europei a fost vazuta, inca o data, depasindu-si cu mult vecinii, crescand cu 2,4 procente si 1,6 procente anualizat in ultimele doua trimestre, pentru a incheia anul cu o crestere de 3,4 procente - dublu fata de media zonei euro.

Prin contrast, economia Spaniei are parte de prognoze negative, urmand sa se contracte, in trimestrul curent, cu 0,4 procente anualizat, inainte de a se intoarce pe crestere in lunile finale ale acestui an. Economia va fi cu 0,3 procente mai mica la finele anului 2010, comparat cu aceeasi perioada a anului trecut, ceea ce este, oricum, mai bine decat se prognoza in mai.

Celelalte mari economii ale zonei euro au fost de asemenea revizuite sub aspectul prognozelor, in special din cauza cresterii din trimestrul doi.

Raportul ofera, de asemenea, semne incurajatoare ca economia europeana incepe sa inlature dependenta de exporturi incepand sa genereaze cerere interna - principalul factor care a dus la cresterea economiei germane - insa multi economisti considera ca nu este sustenabila aceasta cerere interna.

"In vreme ce exporturile continua sa sprijine refacerea economica, in cel de-al doilea trimestru am asistat si la o rebalansare a cresterii in cererea domestica. Contributia investitiilor private ci consumului la cresterea PIB-ului a depasit contributia cumulata a refacerii stocurilor si a exporturilor nete".

Aceste prognoze au ajutat la intrarea intr-un teritoriu pozitiv a cotatiilorindicelui european Eurofirst 300, care a crescut cu 1,16 procente pana la 1094, in dimineata zilei de tranzactionare de luni.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cursa europeană de reducere a dobânzilor de referință. Când se vor ieftini împrumuturile în Europa și în România
Cursa europeană de reducere a dobânzilor de referință. Când se vor ieftini împrumuturile în Europa și în România
Oficialii Băncii Centrale Europene au declarat că sunt şanse foarte mari ca prima scădere a dobânzilor de referință europene în ultimii ani să aibă loc în urma ședinței din iunie....
Noi aprecieri contradictorii în cotația leului față de euro și dolar. Gramul de aur, în scădere
Noi aprecieri contradictorii în cotația leului față de euro și dolar. Gramul de aur, în scădere
Moneda naţională s-a depreciat marţi, 22 aprilie, în raport cu euro, care a fost calculat de Banca Naţională a României (BNR) la 4,9762 lei, în creştere cu 0,04 bani (+0,01%) faţă de...
#criza Europa, #economie Europa, #crestere Germania, #prognoze zona euro , #criza