Presa internationala - China avertizeaza tarile G20

Vineri, 18 Iunie 2010, ora 09:52
3014 citiri
Presa internationala - China avertizeaza tarile G20

China a incercat sa previna situatiile conflictuale din cadrul viitoarei intruniri G20, care va avea loc la Toronto, Canada, solicitandu-le participantilor sa nu foloseasca platforma pentru a aduce critici la adresa politicilor monetare ale Chinei.

Pe fondul temerilor legate de posibilele critici pe care le poate intampina politica chineza de mentinere a unui curs de schimb fix fata de dolarul american, chinezii au declarat ca summitul de pe 26 - 27 iunie nu este locul potrivit pentru discutarea acestor probleme si au avertizat cu privire la o astfel de atitudine ca ar putea fi paguboasa pentru economia globala, informeaza Financial Times.

Comentariile vor reintari sentimentul deja general in Beijing dupa care China nu va face un anunt de ultimul moment legat de politica monetara, in ultimul moment inaintea summitului, in ciuda refacerii din ultima vreme a exporturilor chinezesti si a cresterii tensiunii cu privire la aceasta problema in Congresul Statelor Unite.

Desi unele voci influente de la Beijing considera ca guvernul are o oprtunitate de aur pentru a-si aprecia propria moneda impotriva dolarului inainte de summit, mai ales dupa refacerea exporturilor si dupacresterea inflatiei care a avut loc in mai, cei mai multi analisti considera ca o atare schimbare de politica a fost amanata.

In vreme ce, in urma cu doua luni, Beijingul parea a fi pe cale sa abandoneze legarea yuanului de dolarul american si permiterea unei usoare aprecieri a moendei nationale, criza din Europa a redus la tacere acele parti din guvernul chinez care militau pentru liberalizare.

Un membru senior al guvernului a declarat ca summitul G20 ar trebui sa fie axat pe politica de coordonare si nu pe critica unor tari individuale.

"Daca vom permite ca G20 sa se trasnforme intr-un proces de aratare cu degetul, atunci mesajul transmis va fi in mod cert unul foarte confuz pentur piete" a declarat acesta. "Acest fapt va avea in mod cert consecinte grave pentru economia globala".

Qin Gang, purtator de cuvan al ministrului afacerilor externe a transmis un mesaj similar. "Credem ca ar fin nepotrivit sa discutam rata de schimb a monedei chineze in contextul unei intalniri G20".

In plus fata de Statele Unite, Brazilia si India au criticat recent politica Chinei legata de yuan. Conform Reuters, un oficial canadian a declarat ca o moneda chineza mai puternica ar aduce beneficii atat Chinei cat si restului tarilor din G20 insa a adaugat ca G20 nu trebuie sa puna prea multa presiune directa pe China.

Retorica beijingului cu privire la problema valutara s-a intarit in ultima vreme, pe masura ce criticile din partea SUA au crescut. Un comentariu publicat la inceputul acestei saptmani de catre agentia de stiri chineza Xinhua, arata ca membrii legislativului american care propun legislatie legata de politica Chinei in privinta yuanului sunt niste "incompetenti" care "otravesc atmosfera".

Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Oameni din întreaga Uniune Europeană se confruntă cu o criză a locuirii fără precedent, agravată de inflație, sărăcie energetică și risc de excluziune socială. Un raport de la vârful...
Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Apple se pregătește să lanseze o nouă generație de iPad Air, care, pentru prima dată, va include două dimensiuni diferite, urmând exemplul liniei iPad Pro. Potrivit ultimelor rapoarte,...
#criza Europa, #efecte criza Europa, #politica yuan, #exporturi China , #criza