Presa internationala - China creste din nou dobanda de referinta

Luni, 27 Decembrie 2010, ora 12:25
1442 citiri
Presa internationala - China creste din nou dobanda de referinta

China a crescut ratele dobanzilor la credite cu 0.25 procente, pana la 5.81 procente, iar dobanzile pe depozitele la un an au crescut pana la 2.75 procente. Cresterea dobanzii este a doua de anul acesta.

Masura vine pe fondul temerilor din ce in ce mai mari legate de cresterea inflatiei la niveluri de alarma, informeaza BusinessWeek.

In conditiile in care guvernul incearca sa limiteze continua crestere a preturilor imobiliarelor, a preturilor de consum si a surplusului comercial deja foarte ridicat, banca centrala chineza a considerat ca o astfel de masura ar putea rezolva mai multe probleme deodata.

Economiile asitatice au perceput ca pozitiva aceasta crestere, majoritatea dintre ele avand cresteri in piata de actiuni. Masura este considerata ca standard pentru limitarea inflatiei, ceea ce, in cazul in care are efecte scontate, ar putea fi un semn de stabilitate economica in zona.

"Am crescut rezervele minime obligatorii de sase ori consecutiv si am crescut de doua ori dobanzile la credite si depozite pentru a absorbi excesul de lichiditate in piata pentru a mentine lichiditatea la un nivel normal pentru a sprijini dezvoltarea economica", a declarat primul ministru chinez Wen, citat de Reuters.

Cred ca putem mentine preturile la niveluri rezonabile daca facem eforturile necesare. Ca lider al guvernului am responsabilitatea de a realiza acest lucru si am incredere ca acest lucru poate fi facut."

"Cresterea dobanzilor arata faptul ca, in momentul de fata, China isi urgenteaza procedurile de normalizare a politicilor monetare", a explicat un economist chinez.

Autoritatile chineze au insistat in mod repetat asupra importantei de a se mentine peste curba inflatiei.

"Expectatiile inflationiste sunt mai rele decat inflatia insasi", a declarat Wen. "Atunci cand este inflatie, trebuie sa refacem increderea investitorilor, sa cunoastem punctele slabe si sa luam masuri decisive si in forta impotriva inflatiei", a declarat Wen.

Pretul caselor continua sa scada in Marea Britanie

Pretul caselor a scazut in medie cu 1.6 procente in Marea Britanie, pe parcursul lui 2010, iar analistii considera ca scaderea va continua si anul viitor.

Piata imobiliara in Marea Britanie a incheiat anul cu scaderi consecutive in ultimele 6 luni ale anului. Insa scaderea de 0.4 procente din decembrie a fost cea mai scazuta cifra inregistrata in ultimele luni, informeaza The Guardian.

Imaginea de ansamblu variaza regional, in conditiile in care 71 procente din intreg teritoriul inregistreaza preturi mai mici la finalul anului 2010 decat cele inregistrate la inceputul anului. Timpul mediu necesar pentru vanzaera unei case in Marea Britanie a crescut, in decembrie, pana la 10 saptamani.

"Cel mai mare risc al pietei imobiliare este legat de perspectivele economice, dar si de expectantele legate de scaderea somajului, elemente care au un impact puternic asupra sentimentului investitorilor si, implicit, asupra cresterii cererii", explica Richar Donnell, director de cercetari la o companie de analiza

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset: Exynos 2500
Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset: Exynos 2500
Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset, Exynos 2500, care promite să fie o versiune îmbunătățită a modelului actual, Exynos 2400. Noul procesor este proiectat...
Huawei a lansat oficial noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70. La ce prețuri sunt oferite dispozitivele
Huawei a lansat oficial noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70. La ce prețuri sunt oferite dispozitivele
Huawei a lansat oficial în China noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70, care include modelele Pura 70, Pura 70 Pro, Pura 70 Pro+ și Pura 70 Ultra. Lansarea coincide cu aniversarea a 12...
#economie Asia, #criza economica Asia, #inflatie China, #scadere piata imobiliara , #criza