Presa internationala - Cresterea Germaniei ridica media zonei euro

Sambata, 14 August 2010, ora 10:59
1572 citiri
Presa internationala - Cresterea Germaniei ridica media zonei euro

Norii de deasupra zonei euro par a da semne de retragere dupa ce, vineri, Germania a anuntat un salt la nivelul econmiei, in cel de-al doilea trimestru, depasind considerabil media cresterii de 1 procent, valabila in blocul euro.

Insa performanta incredibila a Germaniei - o crestere de 2.2 procente de la un trimestru la urmatorul, ceea ce inseamna o crestere anualizata de 9.1 procente - contrasteaza puternic cu performantele slabe ale Spaniei, Italiei si Greciei, noteaza Financial Times.

Dupa ce, initial, au reactionat pozitiv la aceste stiri, pietele de actiuni si cele de bonduri au picat din nou, pe fondul temerilor ca o refacere economica singulara, cum este cea a Germaniei, este insuficienta pentru a trage dupa sine intreaga zona euro si pentru a compensa riscurile pe care le prezinta celelalte economii.

Cresterea mult mai rapida decat asteptarile a venit intr-un trimestru in care randamentele titlurilor de stat au fost in scadere, la inceputul crizei din Grecia, ceea ce a determinat intrebari privind valabilitatea pe termen lung a monedei euro.

Cat va dura cresterea?

Desi liderii politici au aplaudat aceste semne ale cresterii ca pe un semnal puternic de revenire economica a zonei euro din cea mai puternica recesiune de dupa 1930, mare parte a cresterii se datoreaza unor factori a caror extindere in cea de-a doua parte a anului este improbabila.

Economia germana, responsabila pentru peste jumatate din cresterea zonei euro pe ansamblu, a beneficiat in particular de cresterea exporturilor pe fondul slabirii euro, dar si o crestere a segmentului de constructii in urma unei ierni dure care a blocat lucrarile.

"Perspectivele economice ale zonei euro ca intreg nu sunt, in mod cert, la fel de pozitive precum sugereaza cifrele din cel de-al doilea trimestru", a avertizat Nick Kounis de la ABN Amro. "Masurile de stimulare economica sunt istorie in acest moment si ne indreptam catre o restrangere fiscala de 1.2 procente din PIB, anul acesta".

Chiar in Germania, piata financiara a raspuns slab, indicele bursier DAX pierzand 0.4 procente iar euro depreciindu-se fata de dolar.

Guvernul geman insa a folosit momentul pentru a-si asuma meritele legate de cresterea economica. "Nu putem sa consideram ca este o crestere miracol, dar in mod cert este o crestere foarte mare", a declarat ministrul economiei german, Rainer Bruderle.

Franta, a doua cea mai mare economie din bloc, a crescut cu 0.6 procente, usor peste asteptarile de piata. Impreuna cu Germania, si-a ridicat estimarile legate de productia din primul trimestru.

Prin contrast, tarile de la periferia zonei euro cu pozitii financiare nesigure au inregistrat inca un trimestru fara crestere. Italia a crescut cu 0.4 procente, Spania si Portugalia cu 0.2 procente, iar Grecia a avut o crestere negativa record de - 1.5 procente, al saptelea trimestru consecutiv de scadere.

In aceeasi perioada, Statele Unite au crescut cu 0.6 procente fata de trimestrul anterior iar PIB-ul Marii Britanii a crescut cu 1.1 procente.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

A fost inventat softul care ghicește dacă un angajat e gata să-și dea demisia. Cum ar putea utiliza patronii rezultatele
A fost inventat softul care ghicește dacă un angajat e gata să-și dea demisia. Cum ar putea utiliza patronii rezultatele
Patronii îngrijoraţi de fluctuaţia angajaţilor sau care îşi pun întrebări despre perioada de timp în care o persoană recrutată va rămâne la noul ei loc de muncă ar putea conta, în...
Mark Zuckerberg anunță o schimbare majoră în aplicațiile WhatsApp, Facebook și Instagram
Mark Zuckerberg anunță o schimbare majoră în aplicațiile WhatsApp, Facebook și Instagram
Mark Zuckerberg, fondatorul Facebook, a anunțat recent o actualizare majoră în toate platformele sociale ale companiei Meta, inclusiv WhatsApp, Facebook, Instagram și Facebook Messenger....
#criza economica, #crestere economie Germania, #criza economica europa, #crestere trimestriala Germania , #criza