Presa internationala: Criza imobiliara chineza, mai grava decat cea americana

Marti, 01 Iunie 2010, ora 11:04
2730 citiri
Presa internationala: Criza imobiliara chineza, mai grava decat cea americana

Problemele din piata imobiliara chineza sunt mult mai dure decat cele din Statele Unite, inainte de criza financiara, din cauza ca in China se imbina posibilitatea unei bule speculative cu riscul din ce in ce mai mare al agitatiilor sociale, conform observatiilor unui consilier al bancii centrale chineze.

Li Daokui, profesor la Universitatea Tsinghua si membru al comitetului pentru politica monetara al bancii centrale din China, a explicat ca masurile adoptate recent de a relaxa piata imobiliara ar trebui sa fie parte integranta dintr-o politica mai larga prin care sa se aduca sub control pretul caselor, noteaza Financial Times.

Acesta a mai adaugat ca exista inca unele semne ca economia este supraincalzita si a recomandat o usoara crestere a dobanzilor si a cantitatii de moneda.

"Problema pietei imobiliare in China este mult mai importanta si mult mai mare decat problema imobiliara din Statele Unite si din Marea Britanie inainte de inceperea crizei financiare", a explicat Daokui. "Este mai mult decat o problema speculativa".

Declaratiile au venit inaintea anuntului facut luni de catre Consiliul de Stat chienez, prin care se anunta o reforma a taxelor din piata imobiliara, fapt care reprezinta o indicatie clara pentru aparitia in premiera a unor taxe pe proprietate, taxe ce vor avea ca efect domolire ascensiunii preturilor. Informatia a trimis in jos actiunile chineze cu 2.4 procente.

Premierul chinez Wen Jiabao a intarit aceasta impresie luni cand a declarat ca este prematur ca economiile mari sa limiteze pachetele de stimuli.

"Criza debitelor in unele tari europene ar putea sa fie o piedica in calea refacerii economice din Europa", a declarat acesta in Tokyo. "China se va asigura ca mentine un control asupra crizei".

Daokui a mai precizat ca pretul ridicat din piata imobiliara ar putea afecta viitoarele cresteri prin incetinirea urbanizarii. Preturile in crestere reprezinta si un semnal de alarma politic, in conditiile in care oamenii tineri se simt complet exclusi de pe piata imobiliara.

"Cand preturile merg in sus, multi oameni, in special cei tineri, devin foarte agitati", a explicat Daokui. "Aceasta devine o problema sociala".

In ciuda unui usor declin in vanzarile imobiliare si in ciuda problemelor economice din Europa, activitatea economica in China este inca foarte puternica. "China se confrunta cu riscul din ce in ce mai pronuntat ar supraincalzirii economice", a declarat Daokui. A precizat insa ca nu considera situatia ca fiind de necontrolat.

Pe langa masura de crestere a dobanzilor, care sunt in momentul de fata negative, de facto, o solutie ar mai fi aprecierea graduala a monedei, ceea ce ar permite companiilor sa se pregateasca pentru momentul in care moneda chineza va fi cu adevarat mai puternica.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#efecte recesiune globala, #piata imobiliara chienza, #economie chienza , #criza