Presa internationala - Economia europeana, volatila si impredictibila

Miercuri, 01 Septembrie 2010, ora 10:21
975 citiri
Presa internationala - Economia europeana, volatila si impredictibila

Conduse de catre Germania, performantele multor dintre economiile principale ale Europei s-au imbunatatit notabil in saptmanile recente.

Cresterea Uniunii Europene s-a accelerat considerabil in trimestrul care s-a inchis in iunie. Cifrele de marti arata ca somajul la nivelul Uniunii Europene a ramas la un nivel stabil inca din februarie, desi cuprinde aproape 10 procente din forta de munca, se arata in Financial Times.

Indicatorii de prognoza sugereaza ca impulsul economic se va mentine considerabil si in cea de-a doua parte a anului. Luni, Comisia Europeana a raportat cifrele indicatorului de "sentiment economic" din zona euro, cifre care indica o crestere neasteptat de puternica in august. Consumatorii au fost mai optimisti decat in orice alta perioada din 2007 pana in prezent.

Dincolo de zona euro, Marea Britanie a performat mai bine decat Statele Unite. De asemenea, guvernul Suediei estimeaza o crestere de 4.5 procente anul acesta, in vreme ce Polonia, Turcia si Rusia se asteapta la reveniri puternice - desi economia Rusiei resimte efectele dezastrelor ecologice din vara aceasta.

Totusi, nervozitatea pietelor financiare continua sa se faca simtita, in conditiile in care creditarea continua sa ramana slaba iar conditiile raman aspre in unele dintre economiile periferice ale Europei.

Spania, Grecia, Irlanda si Portugalia sunt in mijlocul unor programe de austeritate ficscala; somajul in Spania a crescut pana la 20.3 procente in iulie.

Riscul, in acest moment, este ca optimismul din vara sa faca loc crizelor in toamna si iarna. Refacerea economica din Statele Unite a atins un punct critic iar efectele acestui fapt se vor face simtite la nivel global.

Dezastrul nu este insa iminent. Refacerea economiei germane, condusa de exporturi, a fost incurajata in ultimul timp mai mult de o cerere crescanda din China decat de Statele Unite si da semne de transfer si inspre sectoarele domestice. O incetinire dramatica in Asia nu este asteptata de catre decidentii europeni.

Stabilitatea pietelor muncii si scadere somajului in tari precum Germania, Austria, Finlanda si Italia ar trebui sa incurajeze cheltuielile de consum.

Europenii continentali au un nivel ridicat al economisirii, mai ales comparati cu populatia Statelor Unite, ca urmare au posibilitatea sa inceapa sa consume.

Totusi, politica monetara va ramane laxa. Banca Centrala Europeana se asteapta la anuntarea unei continuari a politicii actuale, de furnizare de lichiditate pentru bancile din zona euro, cel putin pana la inceputul lui 2011. Ratele dobanzilor la nivel scazut semnifica faptul ca, pentru tarile din zona euro, politica monetara este un important sprijin pentru crestere, spre deosebire de inceputul anului 2009, cand criza globala atinsese punctul maxim.

Totusi, istoria recenta arata ca in Europa climatul economic se poate schimba rapid. Perspectivele pentru economia Statelor Unite au devenit mai importante pentru Germania, insa acestea se pot dovedi capitale pentru restul tarilor europene.

Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Oameni din întreaga Uniune Europeană se confruntă cu o criză a locuirii fără precedent, agravată de inflație, sărăcie energetică și risc de excluziune socială. Un raport de la vârful...
Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Apple se pregătește să lanseze o nouă generație de iPad Air, care, pentru prima dată, va include două dimensiuni diferite, urmând exemplul liniei iPad Pro. Potrivit ultimelor rapoarte,...
#criza Europa, #economie Europa, #prognoze economie Europa, #refacere economica Germania , #criza