Presa internationala - Franta si Italia, presate de reformele UE

Luni, 18 Octombrie 2010, ora 11:33
1141 citiri
Presa internationala - Franta si Italia, presate de reformele UE

Italia si Franta au initiat o campanie de slabire a impactului potential pe care l-ar putea avea cele mai ambitioase reforme ale regulilor privind bugetul zonei euro, conform diplomatilor europeni si decidentilor politici.

Comisia Europeana a dezvaluit aceste propuneri luna trecuta tintind prevenirea unor situatii viitoare in care se va repeta acumularea peste masura a datoriilor publice, situatie care a determinat la incepului acestui an izbucnirea crizei debitelor in Grecia, dar si in alte economii mai mici din zona euro, informeaza Financial Times.

Forma finala a legislatiei ar urma sa devina publica luni, in cadrul ultimei intalniri a grupului de lucru avand ca obiect guvernarea economica, prezidat de catre Herman Van Rompuy, presedintele Consiliului European. Grupul de lucru, care a lucrat in paralel cu Comisia Europeana, va prezenta propriile recomandari presedintilor de stat, la finalul acestei luni, in speranta unei adoptari rapide a acestora.

Jean-Claude Trichet, presedintele Bancii Cetrale Europene, a avertizat saptamana trecuta ca "un numar de propuneri ale Comisiei merg in directia potrivita, insa este nevoie de reforme mai ambitioase ale zonei euro pentru a asigura o functionare fara probleme a uniunii monetare".

Italia, sustinuta de Franta si Belgia, pare a duce dezbaterea mai departe decat propunerile seci ala Comisiei, insa nu este clar pana in ce punct.

Jan Kees de Jager, ministrul olandez de Finante, a declarat ca unele guverne isi pierd dorinta de a adopta masuri dure din momentul in care criza nu se mai manifesta la fel de dur. "Unele tari manifesta lipsa de deschidere in momentul in care se confrunta cu posibilitatea unor sanctiuni reale destul de dure", a declarat acesta. "Este timpul sa le aratam cetatenilor nostri ca vorbim serios".

Diplomatii europeni se chinuie de mai multe luni sa construiasca un set de reguli fiscale suficient de rigide pentru a-si asigura increderea pietelor financiare. "Trebuie gasita calea optima intre rigiditate si flexibilitate", a explicat Herman Van Rompuy.

Propunerile Comisiei se bazeaza pe etaloane fiscale si sanctiuni ce se declansaza aproape automat pentru a-i pedepsi pe cei ce le incalca.

Olli Rehn, comisarul pentru politici economice si monetare, sustine etaloane cantitative, considerand ca acestea sunt masura cea mai buna pentru a proteja regulile de diverse negocieri politice. A primit un sprijin puternic din partea Germaniei, Olandei si tarilor nordice.

Insa Italia, apasata puternic de datoria publica, a insistat pentru stabilirea unor reguli mai mult calitative, care sa ia in calcul si alti factori.

Regulamentele ar urma sa prevada o dimensiune maxima a datoriei publice de 60 de procente din PIB; tarile care sunt deja peste acest nivel ar urma sa reduca din diferenta cu o cota de 5% pe an, pentru urmatorii trei ani pentru a evita sanctiunile.

Aceasta formula ridica mari probleme in Italia, unde datoria publica reprezinta 116% din PIB-ul pe 2009. In Belgia acest procent este de 97 la suta.

Francezii considera ca obligativitatea reducerii datoriei publice ar putea incuraja bilanturi contabile problematice si vanzarea de active sub presiune. Ingrijorarea acestora este ca judecata finala a politicii fiscale a guvernelor ar trebui luata la nivel politic si nu in baza unor grafice comerciale.

Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
China abandonează Rusia: Se salvează de frica SUA, după ce a primit o lovitură majoră
China abandonează Rusia: Se salvează de frica SUA, după ce a primit o lovitură majoră
Cele două națiuni, China și Rusia și-au întărit alianța, iar Xi Jinping și Vladimir Putin au făcut schimb de vizite în capitalele lor în ultimul an pentru a-și reitera angajamentul...
#criza euro, #reforma zona euro, #reforma fiscala euro, #reguli fiscale Europa , #criza