Presa internationala - G20 si noile reguli pentru banci

Luni, 28 Iunie 2010, ora 09:20
1229 citiri
Presa internationala - G20 si noile reguli pentru banci

Liderii celor mai mari economii ale lumii au insistat duminica pe implementarea unor reguli dure de administrare a capitalului, reguli care sa forteze bancile sa mentina un nivel de tampon suficient de mare impotriva unei viitoare crize.

In cadrul summit-ului G20 dela Toronto, participantii au sustinut ca este nevoie ca bancile sa mentina suficient capital disponibil, astfel incat sa poata face fata unei crize severe, similare celei din 2008, informeaza Financial Times.

G20 a ajuns la un acord si in privinta unei variante de compromis prin care urmeaza sa fie scazut deficitul fiscal pana in 2013, compromis ce a aparut pe fondul rupturii intre tarile europene precum Germania, pe de-o parte, si Statele Unite impreuna cu unele piete emergente, pe de alta parte.

Presedintele american, Barack Obama, a negat ca ar fi existat tensiuni in privinta deficitelor, explicand ca G20 este intr-un "consens violent" cu privire la aceasta chestiune, insa a avertizat ca alte tari trebuie sa dezvolte cererea interna. "Nicio tara nu ar trebui sa considere ca drumul sau catre prosperitate este pavat cu exporturi catre America", a ilustrat plastic presedintele SUA noua politica.

David Cameron, primul ministru britanic, a declarat despre marirea nivelului de capital: "In vreme ce regulile trebuie sa fie dure, trebuie sa fim tot timpul atenti astfel incat sa nu restrangem baza monetara".

In momentul de fata marja de risc pe care si-o asuma banca - sub forma de capital mentinut in raport cu activele sale riscante - este de 2%. Espectativa este ca aceasta marja sa se dubleze si chiar sa creasca mai mult decat dublu.

Cautand sa dea un nou impuls politic discutiilor tehnice din momentul de fata, comunicatul G20 a precizat: "Cantitatea de capital va fi semnificativ ridicata, iar calitatea acestui capital va fi semnificativ imbunatatita cand reformele vor fi complet implementate".

Exista insa in continuare un nivel de dezacord considerabil in privinta a ceea ce poate fi considerat un tampon de capital, insa, intr-o incercare de a rezolva aceste diferente si de a obtine niste standarde mai stranse, G20 a inlaturat tinta temporara anterioara, dupa care trebuia sa se ajunga la noi standarde privind capitalul pana la finalul lui 2012. In momentul de fata acesta tinta temporara a fost retrogradata la nivelul de "scop", fara a fi precizat un orizont temporar.

Insa pentru a mentine fericite tarile cu un sistem bancar slab, noul sistem global "va reflecta diferite puncte de pornire si circumstante cu o variatie initiala in jurul noilor standarde, variatie ce se va inlatura de-a lungul timpului, pe masura ce tarile vor deveni convergente", se arata in comunicat.

Adoptand un ton similar, oficialii americani au semnalat ca marile banci americane s-ar putea confrunta cu masuri mai draconice decat au anticipat. Neal Wolin, adjunct al secretarului Trezoreriei americane, a declarat: "Nu exista niciun dubiu ca legislatia, pe drumul ei catre aprobarea in Congres, va impune unora dintre companii un evantai de metode prin care sa obtina mai mult capital, de o calitate superioara".

Citeste si:
Miniștrii cu care premierul desemnat, Dacian Cioloș, ar putea merge în Parlament. Dan Barna, ministru de Externe, Mihai Goțiu, ministrul Mediului
Miniștrii cu care premierul desemnat, Dacian Cioloș, ar putea merge în Parlament. Dan Barna, ministru de Externe, Mihai Goțiu, ministrul Mediului
Conducerea USR aprobă duminică programul de guvernare şi lista membrilor Cabinetului Cioloş. Printre variantele de lucru discutate în şedinţa Biroului Naţional al partidului se numără Dan...
George Simion se compară cu liderul maghiar Viktor Orban, într-un interviu dat pentru Euronews
George Simion se compară cu liderul maghiar Viktor Orban, într-un interviu dat pentru Euronews
Euronews îi face un portret lui George Simion, lider al partidului Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR), cel care desena zidurile clădirilor cu mesajul "Basarabia e România" în culorile...
Sursa: Ziare.com