Presa internationala - Grecia exclude posibilitatea unui faliment

Joi, 16 Septembrie 2010, ora 09:57
1172 citiri
Presa internationala - Grecia exclude posibilitatea unui faliment

Ministrul de Finante al Greciei a respins vehement ideea ca Atena ar putea fi fortata sa-si restructureze datoriile, explicand ca falimentul Greciei ar determina spargerea zonei euro.

In cadrul unei vizite de doua zile la Londra, Paris si Frankfurt, vizita al carei scop era de a convinge investitorii ca Atena a trecut deja prin ce era mai rau, George Papaconstantinou a declarat pentru Financial Times ca un faliment ar Greciei ar putea duce la vanzarea agresiva a pietelor de bonduri din Portugalia si Irlanda.

"Restructurarea nu se va intampla. Exista implicatii mult prea mari pentru situatia in care Grecia ar trebui sa-si restructureze datoria", a declarat Papaconstantinou.

"Oamenii nu reusesc sa intelega care ar fi costul pentru o restructurare atat in Grecia cat si in zona euro: costul pentru cetateni, costul pentru accesul la piete. Daca Grecia isi restructureaza debitul, de ce investitorii ar mai investii in economii periferice asumandu-si acest risc. Ar insemna o lacuna enorma in unitatea zonei euro".

Mesajul ministrului catre investitori a fost intarit de catre oficialii de la Fondul Monetar International, Uniunea Europeana si Banca Cetrala Europeana. Insotindu-l pe Papaconstantinou, un senior oficial de la FMI a explicat ca "nimeni nu ar avea de castigat de pe urma falimentului Greciei".

Oficialii internationali vor calatori la Paris si Frankfurt intr-o incercare de a consolida increderea printre investitori cu privire la capacitatea Atenei de a implementa reformele economice si din piata muncii.

Un investitor din Londra a declarat: "Nu-mi pot aduce aminte un moment in care comunitatea internationala s-a aliniat asa in spatele unei tari in incercarea de a convinge investitorii sa investeasca. A fost foarte convingator."

Totusi, altii au avertizat ca Grecia are inca multe de facut pentur a nu fi fortata de restructurarea bondurilor.

Marco Annunziata, economist sef la UniCredit, a declarat: "Multi investitori nu sunt convinsi ca Grecia va reusi sa evite falimentul. Atena trebuie sa taie costurile si multi considera ca singura modalitate de a raliza acest lucru este chiar restructurarea imprumuturilor".

Aceasta ar insemna pierderi masive pentru detinatorii de bonduri, in care sunt incluse banci germane si franceze dar si Banca Centrala Europeana, ale carei detineri estimative de datorie greceasca se pozitioneaza in jurul valorii de 40 miliarde euro.

Papaconstantinou a declarat: "Avem la dispozitie un interval de doi ani pentru a realiza acest lucru".

"Pot intelege de ce investitorii declara: ce se intampla cand imprumutul Greciei de 110 miliarde euro devine scadent, in 2013. Raspunsul este: cresterea economica a Greciei. Principala problema a Greciei este cresterea economica insa reformele pe care le-am implementat au crescut potentialul economiei grecesti".

Sansele Greciei de a-si reface credibilitatea fata de investitori depind de reducerile de deficit bugetar conform cu tintele stabilite impreuna cu UE si FMI.

Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Echipa AICitizens de la Colegiul Național „Alexandru Ioan Cuza” din Focșani, Vrancea, a obținut titlul de campioană mondială la Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge, care...
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat recent un nou încărcător, EP-T5020 50W Super Fast Charging Adapter, care se alătură seriei de accesorii de încărcare rapidă ale companiei, însă nu este inclus în...
#criza Grecia, #criza Europa, #investitii Grecia, #faliment Grecia, #destramarea zonei euro , #criza