Presa internationala - Irlanda incearca din greu sa-si mentina competivitatea

Vineri, 26 Noiembrie 2010, ora 10:33
1570 citiri
Presa internationala - Irlanda incearca din greu sa-si mentina competivitatea

Planul de austeritate al Irlandei, facut public joi si menit constituirii cadrului legal de austeritate pentru primirea sprijinului financiar din parte partenerilor europeni, subliniaza in mod clar un lucru: sursa banilor care trebuie economisiti - in jur de 15 miliarde euro - vor veni din bugetele statului si din veniturile clasei muncitoare.

Masurile nu vor atinge marile corporatii precum Microsoft, Intel sau Pfizer care au creat mii de locuri de munca si au alimentat exporturile Irlandei timp de mai multi ani, multumita nivelului scazut de impozitare a profitului din Irlanda, informeaza New York Times.

Germania, Franta si alte tari europene s-au plans de multa vreme cu privire la nivelul scazut al taxelor si concurenta neloiala. Unii politicieni au solicitat o crestere a taxelor corporate, drept conditie preliminara pentru sprijinul de stat, in valoare de 85 miliarde de euro, dat fiind faptul ca inca se negociaza conditiile imprumutului.

Unele presiuni externe asupra Irlandei au crescut saptamana aceasta, ca urmare a intensificarii crizei in piata irlandeza. Insa daca Irlanda nu poate atinge tintele de reduceri bugetare sau daca sistemul sau bancar solicita un sprijin financiar mai mare decat cel estimat in prezent, unele tari ar putea aduce din nou in discutie aceasta problema.

Din perspectiva Irlandei, orice incercare viitoare a partenerilor europeni de a aduce in discutie aceasta problema va reprezenta o tentativa la capacitatea de refacere economica a Irlandei, dupa ce criza bancara se va calma.

"Impozitele pentru mediul de afaceri reprezinta unul dintre pilonii economici ai Irlandei deoarce acestea determina o crestere a exporturilor si a locurilor de munca, determinand totodata si un nivel ridicat de venituri pentru guvern", a explicat Paul Duffy, vice-presedinte la Pfizer in Irlanda, unul dintre cei mai mari angajatori ai tarii.

Cresterea taxelor ar putea determina o indepartare a companiilor care opereaza pe tertoriu irlandez, ceea ce "ar afecta refacerea economica si abilitatea noastra de a plati inapoi sumele enorme pe care le imprumutam".

Totusi, criticii considera ca nu este vorba doar despre nivelul taxelor ci si despre faptul ca legislatia irlandeza permite multor afaceri sa mute banii, prin scheme financiare complicate, astfel incat sa evite plata integrala a impozitelor.

Acest fapt a facut ca Irlanda sa fie tinta criticilor unor tari precum Germania, unde Angela Merkel trebuie sa justifice de ce foloseste banii publici pentru a sprijini o alta tara europeana.

Nivelul de fiscalitate si taxele aplicate mediului de afaceri reprezinta un subiect sensibil in Europa unde guvernele concureaza intre ele in incercare de a atrage investitii straine, pe masura ce criza economica afecteaza economiile locale.

Activitatea economica este in declin puternic in sectorul imobiliar si in cel bancar. Acest fapt lasa productia si exporturile drept singurele zone care mai pot stimula cresterea economica. Exporturile Irlandei au crescut cu 6 procente in ultimul an iar productia a crescut cu peste 10 procente.

Irlanda a cautat de multa vreme sa perfecteze o politica economica de favorizare a marilor corporatii prin sprijinirea fiscala a acestora. In vreme ce impozitul pe profit din Irlanda este cu mult sub nivelul Germaniei si Frantei, este totusi mai ridicat decat in Ungaria si alte tari din Europa Centrala si de Est.

Avantajul Irlandei, considera politicienii si oamenii de afaceri, sta in faptul ca este o economie deschisa, cu o mana de lucru bine educata, vorbitoare de engleza si cu o relatie relativ stabila social intre sindicate si companii. Or tocmai aceasta imbinare de factori a atras companii farmaceutice precum Pfizer si Forest Laboratories, dar si companii tehnologice precum Google, Facebook si LinkedIn.

In prezent, companiile multinationala dau de lucru pentru peste un sfert de milion de oameni. Google, de exemplu, care si-a deschis sucursala in Irlanda in 2003, a facut dese reinvestitii ale profitului si extinderi de operatiuni.

ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) deruleaza o actiune de verificare a site-urilor de cumparaturi si aplicatii chinezesti care functioneaza ca o piata online, Temu si...
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat, în China, noul model Galaxy C55, eveniment care a avut loc fără prea multe anunțuri spectaculoase. Telefonul este, în esență, identic cu modelul Galaxy M55, dar se distinge...
#criza datorii suverane, #economie Irlanda, #politica corporatii Irlanda, #taxe reduse Europa, #austeritate , #criza