Presa internationala - Mediul de afaceri european devine riscant

Miercuri, 29 Decembrie 2010, ora 12:34
2555 citiri
Presa internationala - Mediul de afaceri european devine riscant

Criza datoriilor suverane din Europa se extinde asupra companiilor europene, ridicand costul de finantare al acestora, China continua sa manipuleze pietele internationale prin reducerea cantitatii de metale rare exportate, profitand astfel de pozitia sa de cvasi-monopol iar Franta acorda asistenta atomica civila Indiei, furnizand-i acesteia tehnologia atomica necesara.

Costul relativ al imprumuturilor pe care le pot accesa companiile europene a crescut peste cele la care companiile americane pot accesa imprumuturi, marind astfel ingrijorarile cu privire la extinderea crizei creditelor in zona euro.

Titlurile de credit emise de catre companiile europene se tranzactionau, istoric, la niveluri aflate sub cele ale companiilor americane. Insa de la finalului lunii noiembrie, companiile europene au inceput sa plateasca o prima mai mare pentru aceste imprumuturi, ceea ce inseamna ca riscul aferent acestor companii a crescut, conform analizelor Bank of America, citat de Financial Times.

Datele sugereaza ca companiile europene incep sa plateasca pretul crizei care agita economiile europene si in special tari precum Grecia, Irlanda si Spania. Simultan cu o imbunatatire a mediului de afaceri din Statele Unite.

"Creditul european va continua sa aiba de suferit fata de cel din piata americana in lunile urmatoare. Problemele care tin de periferie nu vor disparea in noul an", a decalrat Teo Lasarte, analist pe probleme de credit la Bank of America.

Diferentele sunt si mai pronuntate in domeniul instrumentelor de asigurare pentru situatia imposibilitatii de plata (credit default swaps), utilizate de catre investitori pentru a se proteja de riscul unui faliment. Indicii americani si europeni ai acestor CDS-uri erau la acelasi nivel la inceputul lui septembrie insa intre timp diferenta dintre ele a devenit considerabila.

Situatia este cu atat mai complicata pentru companiile si bancile din tarile periferice ale zonei euro in conditiile in care pietele au devenit foarte reticiente la acestea. Una dintre cele mai rele performante le-a inregistrat Enel, compania italiana de utilitati care are o datorie foarte mare ca urmare a achizitionarii, in urma cu trei ani a Endesa, grup spaniol pentru electricitate.

Cresterea costurilor de finantare ale Spaniei au determinat o amanare a platilor catre companiile de utilitati, ceea ce a determinat scaderea ratingului pentru Enel care se gaseste, practic, in imposibilitatea de a-si recupera banii.

China reduce exporturile de metale rare

China a sporit ingrijorarile comerciale internationale dupa ce a anuntat reducerea exporturilor la mineralele rare pe care le detine, riscand masuri din partea SUA si din partea Organizatiei Mondiale a Comertului.

China, care produce 97 procente din totalul mondial de minerale rare, si-a redus exporturile cu 35 procente pentru prima jumatate a lui 2011, in comparatie cu perioada similara a anului trecut, explicandu-si decizia prin faptul ca intentioneaza sa pastreze ample rezerve, infromeaza Reuters.

Reprezentantii OMC s-au declarat "foarte ingrijorati" cu privire la aceste reduceri ale exporturilor. Piata americana de high-tech, care produce instrumente precum iPad-uri, dar si companiile japoneze fac eforturi pentru a-si asigura accesul la resursele din afara Chinei, pe masura ce Beijingul impune restrictii la exporturile resurselor proprii.

Sony Corp, compania japoneza, considera masura adoptata de catre China ca o amenintare la adresa comertului liber si s-a declarat interesata sa se reorienteze catre alti furnizori de metale rare.

Franta semneaza un contract de asistenta nucleara cu India

La doi ani dupa ce si-a indeplinit intelegerea cu India privind funizarea de sase reactoare presurizate europene, compania Areva a semnat o serie de contracte cu Nuclear Power Corporation of India, pentru construirea a doua reactoare de 1650MW.

"India are expertiza slaba in domeniul nuclear civil, ceea ce presupune negocieri extinse si pregatiri tehnice consistente", a declarat un inginer Areva, citat de The Guardian. Cele doua centrale vor fi operationale pana in 2020, iar valoarea contractului este de 9.2 miliarde dolari.

Pana in 2008 a existat un embargou impus pentru vanzarea de tehnologie nucleara civila catre India, insa in prezent India este a patra tara care cumpara reactoare Areva, dupa Franta, Finlanda si China.

Ministrul indian al Mediului a declarat ca acest proiect, plasat pe 1000 de hectare in sudul Mumbaiului, indeplineste conditiile de "reconciliere a obiectivelor de crestere economica, diversificare energetica , diplomatie globala si protectie a mediului".

India foloseste carbunele pentru a produce 70 de procente din energia sa si este afectata de o scadere de 10 procente in productia de electricitate. Importurile, care acopera 80 de procente din consumul de energie, afecteaza puternic deficitul comercial.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Samsung Galaxy S24 FE: smartphone-ul de buget al companiei. Cu ce specificații vine
Samsung Galaxy S24 FE: smartphone-ul de buget al companiei. Cu ce specificații vine
Conform informațiilor recente venite din rândul furnizorilor de componente, Samsung are în plan să grăbească lansarea noului model Galaxy S24 FE. Mișcarea vine în urma performanței...
Concedierile de la Tesla lovesc din plin singura sa fabrică din Europa. Peste o treime din angajați ar urma să rămână fără slujbă
Concedierile de la Tesla lovesc din plin singura sa fabrică din Europa. Peste o treime din angajați ar urma să rămână fără slujbă
Tesla, cel mai mare producător auto în funcţie de capitalizarea bursieră, va concedia până la 3.000 de angajaţi la singura sa fabrică din Europa, Grunheide, lângă Berlin, după ce a...
#criza datorii suverane, #datorii companii europene, #program atomic India, #metale rare China, #manipulare China , #criza