Presa internationala - Pentru ce a fost acordat Nobelul in economie

Marti, 12 Octombrie 2010, ora 10:02
1918 citiri
Presa internationala - Pentru ce a fost acordat Nobelul in economie
Christopher Pissarides, Peter Diamond si Dale Mortensen

In conditiile in care intregul mapamond se lupta pentru a sustine o recuperare economica fragila, Premiul Nobel pentru economie a fost castigat de trei cercetatori a caror munca explica felul in care frictiunile pietei pot afecta functionarea economiei si capacitatea acesteia de a absorbi socurile.

Munca celor trei, in care se arata cum pietele pot, cateodata, sa duca la ineficienta, a influentat modul in care economistii inteleg somajul, informeaza Financial Times.

Unul dintre laureati, Peter Diamond, este nominalizat pentru bordul de conducere al Federal Reserve. Nominalizarea initiala, facuta de catre Barack Obama in aprilie, a fost confirmata de catre comitetul bancar din cadrul Senatului, insa plenul a amanat pana la finalul verii numirea.

Unul dintre senatori a pus sub semnul intrebarii calificarea lui Diamond in privinta politicilor monetare, declarand ca desi este un "economist priceput", "nu cred ca actualul mediu de incertitudine poate beneficia de pe urma politicilor promovate de catre oameni care invata meseria la locul muncii".

Casa Alba a solicitat luni confirmarea Senatului pentru bordul Federal Reserve.

Cel mai prestigios premiu din economie a fost acordat lui Diamond si colegilor sai Dale Mortensen si Cristopher Pissarides pentru contributii fundamentale la intelegerea modului in care cererea si oferta sunt potrivite in momentul in care sunt implicate costuri de tranzactie sau de cautare.

Teoriile lor privind "cautarea si potrivirea" indica faptul ca nu este suficient sa ai cumparatori si vanzatori care, in principiu, convin asupra pretului; vanzatorii si cumparatorii trebuie, de asemenea, sa se gaseasca unii pe altii si sa decida tranzactia mai degraba decat sa astepte pentru o potrivire mai buna. In unele conditii, vanzatorii si cumparatorii pot fi potriviti instant. Insa in cele mai multe dintre piete, tranzactiile se intampla doar dupa un proces de cautare care poate lua timp si poate fi destul de scump.

Cercetarile laureatior au indicat ca acest fapt poate face posibie situatii in care potrivirea cererii cu oferta nu este una eficienta. In astfel de cazuri, interventia Guvernului poate imbunatatii ceea ce piata, pe cont propriu, nu poate obtine.

Din momentul in care primele motive au fost publicate, in anii '70, aceste analize s-au transfromat intr-o analiza academica extinsa. Au fost aplicate intr-o serie larga de tranzactii, inclusiv piata imobiliara, produse financiarea OTC - cu tranzactionare continua - si chiar in cazul optiunilor de casatorie. Insa cea mai importanta aplicare a fost in piata muncii.

"Frictiunile" in potrivirea muncitorilor si a locurilor de munca - incluzand costuri de tranzactie, timp de cautare si dificultate in estimarea modului in care se evalueaza efectele muncii - determina un posbilil efect de ineficienta a pietei muncii. In particular, piata poate avea efecte in care somajul persista chiar daca exista muncitori doritori sa munceasca pentru un salariu pe care angajatorii sunt interesati sa-l plateasca.

Aceste cercetari au ajutat la rafinarea analizelor economice cu privire la cauzele somajului si la modul in care guvernele pot ajuta la reducerea lui. Christine Lagarde, primul ministru francez, a laudat premiul, spunand ca cercetatorii laureati au inspirat Parisul pentruconstruirea unei singure institutii care sa se ocupe atat cu somajul cat si cu impozitele.

Importanta practica a muncii laureatilor devine evidenta in conditiile unui somaj ridicat dupa criza. In Statele Unite, de exemplu, multi dintre cei ce sunt someri in momentul de fata lucrau in domeniul constructiilor. Cautarea si potrivirea sunt criterii importante pentru cat de repede vor gasi de lucru in alte domenii.

Diamon si Mortensen, ambii americani, predau la MIT si la Northwestern University, iar Pissarides, cipriot de origine, lucreaza la London School of Economics and Political Science.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
#Nobel economie, #piata muncii, #criza SUA, #criza Europa , #criza
Comentarii
Poza Rosioru
Rosioru
rank 1
Christine Lagarde promovata Prim-ministru al Frantei de Brandusa Stefanescu