Presa internationala - Portugalia simte iminenta crizei

Marti, 14 Decembrie 2010, ora 16:25
1031 citiri
Presa internationala - Portugalia simte iminenta crizei

Portugalia poate continua sa acceseze imprumuturi de pe pietele internationale in ciuda crizei zonei euro din cauza faptului ca investitorii "incep sa aprecieze" reformele guvernamentale, a explciat primul ministru portughez, Jose Socrates.

"Facem ceea ce este nevoie sa facem - consolidam deficitul bugeare foarte rapid si foarte eficient in baza reformelor structurale", a declarat primul ministru portughez pentru Financial Times. "Pietele vor intelege din ce in ce mai bine acest lucru".

Comentariile oficialului portughez, menite sa calmeze investitorii nervosi, au venit inaintea unui summit al liderilor Uniunii Europene, care va avea loc miercuri, in cadrul caruia se va discuta adoptarea de masuri pentru a impiedica raspandirea crizei din zona euro.

Multi investitori considera ca Portugalia va fi urmatoarea piesa d domino care va cadea, dupa Grecia si Irlanda, in incercarea de a gasi sprijin international pentru situatia economica dificila locala. In special portugalia are nevoie de 20 miliarde euro pentru a refinanta sau pentru a plati datoria a carei scadenta este la mijlocul lui 2011.

Insa oficialul portughez declara ca nu intrevede nicio problema.

"Portugalia intruneste conditiile necesare pentru a face fata pietei creditelor", a declarat acesta. "Nu am avut o criza bancara sau o criza imobiliara. Singura noastra problema este un deficit bugetar excesiv datorat crizei globale, la care insa lucram acum pentru a-l corecta".

Portugalia urmeaza sa testeze dispozitia pietelor miercuri prin emiterea de titluri de stat in valoare de 500 milioane euro. Costurile de imprumut ale tarii au crescut in noiembrie la cele mai inalte niveluri atinse de la instituirea zonei euro insa de atunc au coborat constant dupa achizitiile pe scara larga de bonduri portugheze de catre Banca Centrala Europeana.

BCE a decalarat luni ca a dus cumpararea de bonduri guvernamentale saptamana trecuta pana la 2.67 miliarde euro, cel mai ridicat nivel atins din iunie.

Primul ministru a declarat recent ca "Portugalia isi consolideaza bugetul si, in special, adopta reforme structurale in doua dintre cele mia importante sectoare". Totusi rapoartele FMI arata ca Portugalia este tara unde cheltuielile sociale in raport cu PIB-ul vor creste cel mai putin. Conform prognozei FMI, cheltuielile cu pensiile vor creste ceva mai mult de 0.5 procente din PIB in urmatorii 20 de ani, cea mai scazuta rata de crestere din lumea dezvoltata, dupa Japonia.

Socrates a decalarat ca acesta este rezultatul reformelor sociale adoptate de catre guvernul socialist, care coreleaza varsta de pensionare cu calculele legate de expectanta de viata. A declarat de asemenea ca FMI-ul a indicat ca Portugalia a incercat sa -si atinga tintele de deficit mai devreme decat este programat. FMI arata ca Portugalia planifica o reducere a deficitelor pana la nivelul de 6 procente din PIB intre 2010 si 2020.

"In baza acestor date independente pietele vor intelege din ce in ce mai bine ca Portugalia face ceea ce este nevoie si este mult mai avansata decat alte tari in termeni de consolidare bugetara", a arata primul ministru.

ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) deruleaza o actiune de verificare a site-urilor de cumparaturi si aplicatii chinezesti care functioneaza ca o piata online, Temu si...
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat, în China, noul model Galaxy C55, eveniment care a avut loc fără prea multe anunțuri spectaculoase. Telefonul este, în esență, identic cu modelul Galaxy M55, dar se distinge...
#criza Europa, #criza Portugalia, #austeritate Europa , #criza