Presa internationala: Pretul alimentelor a atins maximul istoric

Joi, 06 Ianuarie 2011, ora 11:55
1295 citiri
Presa internationala: Pretul alimentelor a atins maximul istoric

Preturile alimentelor inregistreaza o continua crestere, atingand nivelurile maxime inregistrate in ultimii 20 de ani, pe fondul conditiilor meteo aspre. In acelasi timp, China se pregateste pentru infiintarea celei mai mari companii feroviare din lume, piata chineza fiind de la distanta cea mai mare piata feroviara la nivel global.

Preturile alimentelor au atins un record luna trecuta, depasid nivelurile inregistrate in 2008, niveluri care la momentul respectiv au determinat revolte. Preturile ar putea urca in continuare, in conditiile in care fenomenele meteorologice fac probleme, se arata intr-un comunicat al Natiunilor Unite.

Masuratorile facute modificarilor lunare ale preturilor la alimente incluzand cereale, seminte, carne si zahar indica atingerea volumului maxim inregistrat in masuratorile incepute in anii '90, depasind nivelurile maxime anterioare, atinse in 2008, informeaza Reuters.

Un complex de factori, printre care cresterea pretului la petrol, cresterea utilizarii de biocarburanti, dar si o revigorarea a speculatiilor pe pietele futures au impins preturile in sus, in 2008, determinand revolte violente in tari precum Egipt, Camerun si Haiti.

Un economist din cadrul organizatiei din cadrul ONU pentru mancare si agricultura, Abdolreza Abbassian, a declarat ca elementul cel mai ingrijorator este incapacitatea de a predictiona comportamentul meteorologic, ceea ce ar putea determina o si mai mare crestere a preturilor, pe fondul unor rezerve deja scazute de cereale.

"Inca este posibil ca preturile sa creasca daca, de exemplu, seceta din Argentina se extinde si daca incepem sa avem probleme cu frigul in emisfera nordica pentru cereale", a declarat analistul.

Exista insa si un revers. Abbassian se asteapta ca o crestere a preturilor sa determine si o crestere a productiei. Acest fapt ar relaxa criza de alimente, cum s-a vazut si in 2008 cand preturile au scazut datorita unei productii masive.

Pe de alta parte, insa, situatia pare opusa celei din 2008, dat fiind faptul ca amenintarea conditiilor meteo este mai dura pentru unele regiuni, ceea ce limiteaza capacitatile de productie.

China, cea mai mare piata feroviara din lume

China ia in calcul fuzionarea celor doua companii de stat care administreaza transportul feroviar de mare viteza, in incercarea de a infiinta cea mai mare companie de profil, dupa veniturile incasate.

Daca miscarea este aprobata de catre autoritatile locale, fuzionarea dintre China North Locomotive si China South Locomotive va aduce sub o singura conducere peste 90 de procente din piata locala de transport feroviar, informeaza Financial Times.

Veniturile totale ale unui astfel de grup le-ar depasi pe cele ale competitorilor globali precum Bombardier, Alstom si Siemens. Cele doua companii si-au anuntat planuri ambitioase de crestere a capitalului incasat de peste trei ori in urmatorii 5 ani, pana la 22 miliarde de dolari fiecare.

Totusi, idea are parte de opozitie chiar din partea companiilor feroviare dar si dinspre alte ministere, inclusiv din parte influentei agentii de planificare centrala a Chinei, care doreste sa mentina competitia in piata locala feroviara.

Piata feroviara de mare viteza din China a inregistrat o crestere masiva, ceea ce o pune in pozitia de cea mai mare piata feroviara pentru cel putin 10 ani. Totusi, analistii considera ca investitiile in aceasta piata ar urma sa scada in 2013.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Google a lansat recent o caracteristică revoluționară numită Audio Magic Eraser, disponibilă exclusiv pe noile modele de smartphone-uri Pixel 8 și Pixel 8 Pro. Funcția este proiectată să...
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
#criza alimentara, #pretul alimentelor, #restrictii exporturi alimente, #piata feroviara China, #economie China , #criza