Presa internationala: Soros critica dur masurile adoptate de Germania

Joi, 24 Iunie 2010, ora 11:35
1685 citiri
Presa internationala: Soros critica dur masurile adoptate de Germania

Wolfgang Schauble, ministrul de Finante al Germaniei, s-a lansat intr-o defensiva viguroasa a politicii economice impuse in tara sa, in contextul in care se pregateste summitul G20 din Toronto, defensiva prin care doreste sa inlature acuzele venite din partea Statelor Unite, conform carora masurile de austeritate dure impuse in Germania ar putea afecta stabilitatea economica internationala.

Intr-un articol din Financial Times, Schaube a insistat pe faptul ca, mai mult decat "a apasa pe frane", Germania incearca sa combine o strategie de exit din actualul context de relaxare fiscala si, totodata, sa puna premizele unei cresteri viitoare solide.

"Guvernul german stie ca are responsabilitatea de a promova cresterea in Europa si in lume. Ne vom ridica la aceste asteptari nu prin datorii publice ci prin indeplinirea rolului nostru traditional de ancora a stabilitatii", a declarat Schaube.

Raspunsul sau dur la criticile internationale coincide cu criticile aduse de catre miliardarul George Soros taiereilor bugetare operate de Germania (in valoare de 80 miliarde euro) in cadrul unei prelegeri sustinute la Humboldt University, in inima capitalei germane.

"Ceva a devenit complet nefiresc in atitudinea Germaniei fata de Unuinea Europeana", a declarat Soros. "Prin insistarea pe politici pro-ciclice, Germania pune in pericol Europa".

Nu doar prin insistenta pe o disciplina fiscala stricta pentru tarile zonei euro dar si prin reducerea propriului deficit, Germania este in pericolul de a impune o miscare pe "spirala descendenta", a explicat Soros.

Politica este in conflict direct cu lectiile invatate din depresiunea din anii '30 si este "capabila sa impinga Europa intr-o perioada de stagnare prelungita sau chiar mai rau. Acest fapt va genera in schimb nemultumiri si agitatii sociale".

Conflictul de perspective intre ministrul german de finante si legendarul investitor oglindeste perfect confruntarea descrisa de Angela Merkel, ca un razboi intre "politicieni si piata".

In apararea sa ministrul german de finante a identificat abordari fundamental diferite pentru politicile economice pe cele doua parti ale Atlanticului.

"In vreme ce politicienii Statelor Unite se concentreaza pe masuri corective pe termen scurt, noi avem o perspectiva mai indelungata si, din cazua aceasta, suntem mai preocupati de implicatiile unui deficit excesiv si de pericolele unei inflatii marite".

Oficiali ai administratiei americane insista ca nu au o problema cu planurile Germaniei, desi Barack Obama a publicat vineri o scrisoare in care avertiza impotriva unei retrageri premature din politica stimularii fiscale.

Oficialii declara ca Statele Unite sunt doar preocupate ca tarile sa planifice o reducere agresiva a cheltuielilor, in conditiile in care economiile sunt tot slabite.

Schaube a explicat ca Germania "Nu are alte alternative pentru consolidare" insa a insistat pe faptul ca aceasta ar putea fi facuta "intr-o maniera inteligenta care sa incurajeze o crestere pe termen lung".

A aparat, de asemenea, "spargerea datoriilor" impusa prin constitutia germana, si care solicita o restructurare a deficitului bugetar, excluzand efectele ciclice. Pana la 0.35 procente din PIB pana in 2016, ca un "set sofisticat de reguli" care va permite o asezare fiscala in timpuri tulburi economic.

Soros a declarat ca, desi nu este intr-un exercitiu de prognoza, este posibil ca politica Germaniei sa determine instabilitatea pietelor financiare. "Vor trebui sa dea seama de perspectivele deflationiste si inflationiste, de faliment si de dezintegrare", a declarat acesta. "Pietelor financiare nu le plac incertitudinile".

Citeste si:
Sistemul de vot pentru alegerea președintelui USRPLUS a fost repornit: ”Suntem la capătul unui proces de fuziune complex şi lucrul pe baze de date poate aduce erori”
Sistemul de vot pentru alegerea președintelui USRPLUS a fost repornit: ”Suntem la capătul unui proces de fuziune complex şi lucrul pe baze de date poate aduce erori”
Procesului de vot pentru alegerea președintelui USRPLUS a fost reluat joi, 16 septembrie, începând cu ora 12.00, fiind remediate problemele organizatorice apărute în prima zi a alegerilor....
Nicuşor Dan: "Licitaţia pentru studiul ce va sta la baza Planului Integrat de Calitate a Aerului va fi lansată în această săptămână"
Nicuşor Dan: "Licitaţia pentru studiul ce va sta la baza Planului Integrat de Calitate a Aerului va fi lansată în această săptămână"
Bucureştiul are restanţe pe mediu, iar în această săptămână vom lansa o licitaţie pentru realizarea unui studiu care să fie baza elaborării Planului Integrat de Calitate a Aerului....
Sursa: Ziare.com