Previziune dura: Europa de Est ar putea sa nu mai ajunga niciodata din urma Vestul

Luni, 25 Noiembrie 2013, ora 12:08
2882 citiri
Previziune dura: Europa de Est ar putea sa nu mai ajunga niciodata din urma Vestul

Multe tari din Europa de Est si fosta Uniune Sovietica risca sa nu mai recupereze niciodata decalajul fata de tarile din vest, daca nu relanseaza reformele structurale aflate in prezent in impas, avertizeaza Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) intr-un raport.

Potrivit documentului, tarile vizate risca sa intre intr-un "cerc vicios" de incetinire a ritmului de crestere economica si de stagnare a reformelor, scrie Financial Times.

Raportul marcheaza o schimbare semnificativa fata de anii care au precedat criza financiara globala, cand cresterea puternica alimentata de accesul la credite ieftine indica faptul ca tarile din Europa de Est se afla pe calea unei convergente rapide cu tarile occidentale.

Dupa dizolvarea Pactului de la Varsovia si a Uniunii Sovietice in 1991 s-a sperat ca fostele state comuniste vor reusi sa scape de saracie si se vor apropia de standardele ridicate de viata din Europa Occidentala, arata FT intr-un alt material, preluat de Business Day Live.

Pentru un timp, procesul de dezvoltare a prins viteza. In ultimii 20 de ani, diferentele privind venitul pe cap de locuitor dintre asa-numitele "economii de tranzitie" si primele 15 state membre ale Uniunii Europene s-au redus in mod semnificativ.

"Constrangeri politice formidabile" blocheaza reformele

Acum, raportul BERD, institutie care a contribuit la transformarea tarilor din fostul bloc sovietic in economii de piata, arata ca ritmul implementarii reformelor structurale s-a redus.

BERD estimeaza o crestere modesta a productivitatii in urmatorii 10 ani in aceasta regiune. Continuarea procesului de dereglementare este esential pentru stimularea cresterii economice, insa exista "constrangeri politice formidabile care blocheaza reformele".

Cel mai mare obstacol il reprezinta rezistenta opusa de o parte dintre conducatorii locali, care se bucura de avantaje in cadrul regimului existent. Presiunea externa poate ajuta la contracararea acestei rezistente.

Ultimul deceniu a aratat ca aspiratia de a accede la cluburi internationale precum Uniunea Europeana a constituit un stimulent puternic.

Nu este o coincidenta faptul ca singurele tari in care reformele continua sunt cele din Balcanii de Vest, pentru care portile UE raman deschise, arata reprezentantii BERD in raport.

Desigur, nici chiar recompense precum respectul international si comertul liber nu sunt suficiente pentru a schimba "instinctele primare". De exemplu, Ucraina tocmai de decis sa inghete negocierile comerciale cu Uniunea Europeana.

In astfel de cazuri dificile, tarile occidentale trebuie sa gaseasca interlocutori in randul persoanelor orientate catre reforme, care vor sa evite repetarea erorilor din trecut, recomanda BERD.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Lumea este astăzi un loc mai periculos decât în orice etapă de după Războiul Rece, totuși piețele sunt o imagine a unei nepreocupări nesuficiente, care se limitează la automulțumire, cu...
Contradicțiile pieței de energie nucleară din România. Ministerul Energiei, într-un „du-te vino” față de reactoarele modulare mici de la Doicești
Contradicțiile pieței de energie nucleară din România. Ministerul Energiei, într-un „du-te vino” față de reactoarele modulare mici de la Doicești
Ministerul Energiei a transmis recent că susține proiectul reactoarelor modulare mici în România, ca parte a strategiei de dezvoltare și consolidare energetică a țării. Pe 17 aprilie...
#Europa Est decalaj Europa Vest, #raport BERD tari Europa Est, #criza Europa, #reforme tari europene , #criza