Protectionismul, amenintarea economiei post-criza

Vineri, 13 Noiembrie 2009, ora 23:57
2985 citiri
Protectionismul, amenintarea economiei post-criza
Foto: Daylife

Presedintele chinez, Hu Jintao, a cerut comunitatii internationale sa lupte impotriva protectionismului, care ar putea ameninta redresarea economica.

"Criza financiara internationala a dat nastere mai multor tipuri de protectionism in domeniul comertului si al investitiilor. Protectionismul nu va ajuta nicio tara sa iasa din criza. Nu poate fi decat o amenintare la adresa redresarii economice, si asa foarte slabe", a spus Hu Jintao (foto), in cadrul summit-ului pentru Cooperare economica in Asia Pacific (APEC), citat de CNN.

Comentariile sale au fost facute pe fondul vizitei presedintelui american, Barack Obama, in Singapore, sambata, si a primei sale vizite in China, saptamana viitoare. In ultimele luni, relatiile de comert dintre SUA si China, numite G2, datorita impactului pe care il au asupra economiei globale, s-au deteriorat.

In luna septembrie, Statele Unite au impus o taxa pentru cauciucurile produse in China. Aceasta a reactionat, limitand importurile de componente auto si pui din SUA. De asemenea, de curand, autoritatile chineze au inceput sa investigheze daca sprijinul financiar oferit de guvernul american producatorilor auto nu reprezinta un ajutor incorect pentru dealerii de masini americane in China.

De altfel, protectionismul a fost tema principala de discutii in cadrul summit-ului. Pentru unele tari din regiune, cum ar fi Singapore, acest fenomen ar reprezenta o adevarata amenintare, avand in vedere ca tara se bazeaza exclusiv pe exporturi si servicii business, neavand resurse naturale si cu o piata interna foarte redusa.

Astfel, chiar daca Singapore si-a revenit destul de repede, a avut o crestere a produsului intern brut de numai 3,5 procente, in trimestrul al doilea, aceasta redresare slaba fiind pusa in pericol de protectionism.

"Luand in considerare criza prin care tocmai am trecut, este evident ca au existat tendinte protectioniste, mai ales in Occident. Sper ca acestea sa fie strivite in timpul summit-ului APEC", a declarat Tan Pheng Hock, director al producatorului de sisteme pentru industria aerospatiala si transporturi ST Engineering, din Singapore, cu venituri anuale din exporturi de trei miliarde de dolari.

Potrivit unui sondaj al celor 400 de lideri din domeniul afacerilor prezenti la APEC, majoritatea sunt de parere ca fenomenul protectionismului va lua amploare, daca redresare globala va stagna.

Tarile in curs de dezvoltare trebuie sa se faca auzite

Presedintele chinez insista ca tarile in curs de dezvoltare sa aiba o influenta mai puternica in cadrul institutiilor financiare internationale. Desi nu le-a numit, este cunoscut faptul ca Banca Mondiala si Fondul Monetar International au fost criticate pentru reprezentarea prea slaba a acestor state.

De asemenea, liderul chinez a promovat schimburile comerciale mai mari in Asia si cresterea consumului intern in China, un punct major in planul de stimuli economici in valoare de 568 de miliarde de dolari al tarii.

"Facem un adevarat efort sa extindem piata interna, mai ales in zona rurala, de a controla distrugerea deseurilor pentru a asigura un eco-sistem natural si un sistem socioeconomic sanatos", a spus Hu Jintao.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În timp ce la nivelul pieței auto europene înmatriculările de autoturisme diesel au înregistrat declinuri anuale de 10,6% în primul trimestru și de 18,5% în luna martie 2024, în România...
Google oferă acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto
Google oferă acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto
Google a anunțat că va oferi acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto din Google Photos, care anterior erau disponibile doar contra cost. Începând cu luna...
#protectionism Occident, #relatii SUA China, #Hu Jintao China, #summit APEC Singapore , #criza