RBS: Este posibil ca planul UE de 750 miliarde de euro sa nu salveze zona euro

Marti, 08 Iunie 2010, ora 15:16
1617 citiri
RBS: Este posibil ca planul UE de 750 miliarde de euro sa nu salveze zona euro
Foto: Arhiva

Este posibil ca Mecanismul European de Stabilizare Financiara, in valoare de 750 de miliarde de euro (900 de miliarde de dolari), sa nu salveze zona euro si ar putea urma o perioada extinsa de confuzie si presiune pe pietele financiare, sustin analistii Royal Bank of Scotland.

"Poate am ajuns la momentul in care acest efort herculean da rezultate si sunt furnizate suficiente stimulente fiscale, astfel incat tarile se inalta din nou. Totusi, eu nu sustin acest punct de vedere, deoarece nu se poate trata problema unei datorii alimentate de consumul excesiv prin datorii mai mari", a explicat David Simmonds de la banca britanica RBS, pentru Bloomberg.

"Nu vor exista forte intergalactice care vor salva statele suverane, iar nervozitatea va persista pe pietele financiare o perioada", a avertizat analistul RBS.

El a estimat ca, pe plan mondial, institutiile financiare au o expunere combinata la Portugalia, Spania si Grecia de peste doua mii de miliarde de euro, jumatate din bani fiind luati de banci.

"Bancile franceze si germane au o expunere de aproximativ 500 de miliarde de euro, deci va fi un efort herculean pentru a ramane solidari in acest context", a subliniat David Simmonds.

Bancile ar putea sa piarda cel mai mult in Portugalia si Spania

Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OECD) a avertizat luna trecuta ca bancile din Franta si Germania ar putea rezolva potentialele pierderi provocate de activele lor din Grecia, in timp ce impactul asupra capitalului lor, produs de criza fiscala ce se extinde spre Portugalia si Spania, ar putea fi mult mai dur.

Bancile franceze detin active grecesti in valoare de 78,8 miliarde de dolari, in timp ce expunerea institutiilor de creditare din Germania se ridica la 45 de miliarde de dolari.

De asemenea, bancile din Franta au o expunere de 334,9 miliarde de dolari la Grecia, Portugalia si Spania, in timp ce institutiile de creditare din Germania detin active de 330,4 miliarde de dolari in aceste state, se arata intr-un raport publicat de OECD.

Divizia din Grecia a bancii franceze Credit Agricole - Emporiki Bank of Greece - are 1,4 milioane de clienti si imprumuturi de 22,7 miliarde de euro (30 miliarde de dolari). Riscurile cu care s-ar putea confrunta bancile franceze in Grecia vin din posibilele pierderi din imprumuturi, din cauza deteriorarii situatiei economiei elene, a declarat recent Jaap Meijer, analist la Evolution Securities Ltd. in Londra.

Credit Agricole detine, de asemenea, o participatie in Banco Espirito Santo din Portugalia si in Bankinter din Spania.

Credit Agricole, cea mai mare banca din Franta dupa numarul de sucursale, a anuntat ca are o expunere de 850 de milioane de euro la datoria suverana a Greciei, inclusiv 600 de milioane de euro la Emporiki.

Societe Generale, a doua banca din Franta dupa valoarea de piata, detine 54 la suta din Geniki Bank din Grecia, care are patru miliarde de euro in imprumuturi si aconturi. Depozitele clientilor Geniki se ridicau la 2,7 miliarde de euro la sfarsitul lui 2009.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

The Boring Phone: dispozitivul destinat să combată dependența de smartphone-uri
The Boring Phone: dispozitivul destinat să combată dependența de smartphone-uri
HMD a anunțat lansarea unui nou model de telefon: The Boring Phone. Produsul va fi prezentat în cadrul unui eveniment la Milan Design Week, pe data de 18 aprilie. Telefonul face parte dintr-o...
Actualizarea care poate strica display-ul dispozitivele Galaxy. Răspunsul oferit de Samsung
Actualizarea care poate strica display-ul dispozitivele Galaxy. Răspunsul oferit de Samsung
În ultima perioadă, un număr ridicat de utilizatori Samsung a raportat apariția unor linii verzi pe ecranul telefoanelor lor, fenomen care pare să fi reapărut după o actualizare recentă de...
#criza zona euro, #zona euro plan salvare, #Mecanismul European Stabilizare Financiara, #banci expunere Europa, #banci Europa pierderi , #criza
Comentarii
Poza SpiritCivic
SpiritCivic
rank 5
UE este o constructie care are moneda dar nu are Constitutie - un fel de Struto-Camila ! 20 de ani s-au salvat datorita schimbarilor din estul Europei. Dupa ce Ucraina a revenit la "Mama Rasia", UE se trezeste "brusc" cu probleme... este neviabila...