Referendum in Grecia: Ministrul de Finante pluseaza - In ce conditii isi va da demisia

Joi, 02 Iulie 2015, ora 14:55
5558 citiri
Referendum in Grecia: Ministrul de Finante pluseaza - In ce conditii isi va da demisia
Foto: Hepta.ro

Ministrul grec de Finante, Yanis Varoufakis, a anuntat, joi, ca isi va da demisia daca populatia va raspunde "da" la referendumul despre masurile propuse de creditorii internationali.

Oficialul elen a acordat un interviu jurnalistului Bloomberg Guy Johnson.

El a fost intrebat daca nu va mai fi ministru de Finante, luni, in cazul in care populatia voteaza "da" la referendum.

Ministrul de Finante grec se bate cu caramida-n piept: Cand vrea un acord cu creditorii

"Daca votul va fi afirmativ, atunci nu voi mai fi ministru de Finante luni seara. Dar il voi ajuta pe succesorul meu sa treaca prin aceasta criza a datoriilor", a explicat oficialul de la Atena.

El a mers mai departe si a sustinut ca mai degraba si-ar taia mana decat sa accepte un nou acord care sa nu implice restructurarea datoriei Greciei.

Mai mult, Guvernul va gasi o cale pentru semnarea unui acord cu creditorii, daca grecii vor vota "da" la referendum, dar daca vor spune "nu", atunci autoritatile vor incepe negocieri pentru un nou acord, a spus Varoufakis.

Europarlamentar roman: Care ar fi fost adevarata austeritate in Grecia si reprosuri pentru Ponta

Ce se intampla cu bancile

Pe de alta parte, Varoufakis a mentionat ca bancile se vor redeschide saptamana viitoare, pentru simplul motiv ca nu e vorba de o criza bancara, ci de una politica.

"Europa a luat decizia politica de a inchide bancile, pentru ca Grecia sa fie fortata sa ia o decizie inacceptabila. Dupa verdictul dat de populatie duminica, institutiile financiare se vor redeschide. Nu va fi cazul sa se intample ca in Cipru, in 2013", a sustinut ministrul de Finante elen.

Impas total in rezolvarea crizei din Grecia: Tsipras a reusit sa-i infurie pe liderii UE. Soarta se decide la referendum

Totusi, Opozitia de la Atena sustine contrariul. "Vineri, rezervele valutare erau in valoare de 1,5 miliarde de euro, dar populatia a stat la cozi infernale la bancomate, asa ca nimeni nu poate garanta ca bancile vor fi deschise saptamana viitoare", a spus Stavros Theodorakis, liderul partidului pro-european Potami, la postul de televiziune Skai TV, informeaza Guardian.

Bancile au fost inchise in aceasta saptamana, iar populatia poate retrage doar cateva zeci de euro pe zi de la bancomate.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

TikTok se pregătește să lanseze o funcționalitate revoluționară. Există și un risc major pentru cei care o vor folosi
TikTok se pregătește să lanseze o funcționalitate revoluționară. Există și un risc major pentru cei care o vor folosi
TikTok se pregătește să lanseze o funcționalitate revoluționară care le va permite creatorilor să distribuie conținut video narat cu orice voce doresc, prin intermediul unei noi tehnologii...
Prețul piperat al unei chirii într-un apartament ”de lux” cu terasa năpădită de buruieni. Ofertă ”à la Cluj”
Prețul piperat al unei chirii într-un apartament ”de lux” cu terasa năpădită de buruieni. Ofertă ”à la Cluj”
Un apartament din Cluj, scos la închiriat în categoria ”lux”, este promovat de proprietari în ciuda unor aspecte ce denotă neglijență crasă. O agenție a postat un anunț cu un...
#ministru finante grec demisie, #ministru finante grec demisioneaza, #referendum Grecia, #criza Grecia , #criza