Relatia franco-germana dupa Merkozy

Sambata, 26 Mai 2012, ora 09:03
1833 citiri
Relatia franco-germana dupa Merkozy
Foto: Reuters

Liderii Uniunii Europene, care s-au intalnit pentru un summit de urgenta pe 23 mai, nu au reusit, dupa sase ore de discutii, sa schiteze un plan hotarat pentru stimularea cresterii in cele 27 de tari membre ale blocului economic, amanand elaborarea unui plan "compact de crestere", pentru o urmatoare intalnire in iunie.

Pe de alta parte, summitul a marcat o importanta schimbare a balantei de putere in cadrul UE, noul presedinte francez, Francois Hollande, punand efectiv capat relatiei speciale a predecesorului sau, Nicolas Sarkozy, cu Germania, scrie Europolitics.

Astfel, cu ocazia recentei intalniri au fost anulate in mare parte acordurile agreate inainte de summit de Sarkozy si cancelarul german Angela Merkel. In schimb, participantii au declarat ca atmosfera a fost mult mai libera si mai relaxata, comparativ cu intalnirile anterioare.

Hollande a calatorit cu trenul impreuna cu premierul spaniol, Mariano Rajoy, pana la Bruxelles si a intrat in incapere cu premierul italian Mario Monti, ambii impartasind ideile presedintelui francez privind cresterea, eurobondurile si extinderea rolului Bancii Centrale Europene.

De altfel, Hollande a renunat la traditionala intalnire franco-germana premergatoare summitului, optand in schimb pentru discutii cu premierul spaniol.

"Relatia cu Germania este foarte importanta, dar nu voi tine alte tari la distanta... Vreau ca Franta sa fie auzita si sprijinita de alte tari. Nu vreau ca relatia cu Germania sa fie similara unui consiliu executiv care se impune in fata altora", a spus Hollande reporterilor in timpul calatoriei cu trenul, potrivit Reuters.

"Discutiile din aceasta seara au fost la obiect si deschise", a spus presedintele Consiliului European Herman Van Rompuy la finalul intalnirii cu ocazia careia Hollande spune ca le-a cerut politicienilor sa "alimenteze motorul cresterii".

"Nu au existat, daca la acest lucru va asteptati, conflicte, confruntari", a spus Hollande dupa cina oficiala.

Evitarea confruntarii a parut, astfel, aproape o victorie dupa ani de cooperare stransa intre cele doua tari aflate in inima Uniunii Europene.

Capturi realizate inainte si dupa discutii i-au surprins pe Merkel si Hollande la distanta unul de celalalt, fiecare angajat in discutii cu alti lideri.

Dupa doi ani de guvernare "Merkozy", un tandem similar de tipul "Merkollande" sau chiar "Frangela" pare putin probabil. Francois Hollande nu pare adeptul duopolului, declarand ca vrea sa confere celorlalte tari europene un rol mai important in procesul de luare a deciziilor. "Fiecare tara conteaza si trebuie auzita".

Hollande este constient ca sprijinul sau vine din partea unei clase muncitoare slabita de masurile de austeritate, care i-a reprosat fostului presedinte francez o obedienta prea mare in fata Germaniei pentru sustinerea masurilor stricte de ajustare a bugetelor nationale

Prin urmare, noul presedinte vine cu propria lui reteta economica, opunand ideea cheltuielilor pentru crestere austeritatii neintrerupte promovate de cancelarul german.

In special eurobondurile fac obiectul diviziunii intre Franta si Germania, Hollande insistand sa fie introduse cat mai curand ca modalitate de a alimenta cresterea, in timp ce Merkel sustine ca obligatiunile comune ar trebui sa fie rezultatul final al procesului integrarii in zona euro.

Discutiile cu privire la planul de crestere si euroobligatiuni vor fi reluate in iunie, cand, in pofida viziunilor distincte, un compromis nu va mai putea fi amanat.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Amazon spiona concurența cu o divizie secretă. Angajații companiei se dădeau drept antreprenori pentru a strânge informații
Amazon spiona concurența cu o divizie secretă. Angajații companiei se dădeau drept antreprenori pentru a strânge informații
Angajaţii Amazon au „pozat” drept comercianţi terţi pentru a aduna informaţii de la Walmart, eBay şi alţi rivali ai gigantului american. Aceștia au avut acces la sistemele concurenței...
Ce a făcut Marcel Boloș, ministrul de Finanțe, săptămâna asta
Ce a făcut Marcel Boloș, ministrul de Finanțe, săptămâna asta
Proiectele de tip parteneriat public-privat reprezintă viitorul și de aceea am participat la IMF/WB Constituency Meeting 2024, pentru a discuta cu experții și a vedea cum pot fi create noi...
#Francois Hollande Angela Merkel, #relatie Franta Germania, #summit UE , #criza