Reteta lui Obama pentru crestere economica: Scutiri de taxe si crearea de joburi

Marti, 07 Septembrie 2010, ora 06:57
2786 citiri
Reteta lui Obama pentru crestere economica: Scutiri de taxe si crearea de joburi
Foto: Daylife

Presedintele american, Barack Obama, a anuntat un plan in valoare de 150 de miliarde de dolari, menit a stimula cresterea economica.

Din aceasta suma, 50 de miliarde de dolari vor fi alocati pentru crearea locurilor de munca, potrivit Casei Albe. In fapt, banii vor fi investiti in modernizarea infrastructurii de strazi, autostrazi si cale ferata, creandu-se, astfel, nevoia de noi angajari.

Aceasta este doar unul din planurile puse la cale de Obama, in incercarea de a preveni pierderea alegerilor pentru Congres de catre Partidul Democrat, ce vor avea loc pe 2 noiembrie. Deocamdata, partidului lui Barack Obama nu are prea multe sanse de a castiga alegerile, potrivit analistilor.

Ce se poate "cumpara" cu 50 de miliarde de dolari? Potrivit sefului de stat american, in sase ani, vor fi refacute 150.000 de mile (peste 240.000 de kilometri) de strazi, vor fi construite 4.000 de mile (6.400 de kilometri) de cale ferata si vor fi reabilitate si reconstruite 150 de mile (240 de kilometri) de piste de aterizare. In plus, se va moderniza si sistemul de control al traficului aerian.

Pentru a-si atinge scopul, administratia Obama vrea sa infiinteze o banca speciala pentru infrastructura, care sa finanteze parteneriate public-private.

De altfel, Casa Alba a anuntat ca va pune capat modalitatii din prezent de a cheltui pe proiecte de infrastructura, avand in vedere ca acest lucru se face pe principii "geografice si politice, decat pe valoare demonstrata".

Potrivit secretarului de stat pentru Munca, Hilda Solis, citata de Reuters, aceste proiecte de infrastructura vor "crea imediat locuri de munca".

Scutiri de taxe de 100 de miliarde de dolari

Pe langa creare unor noi joburi, Barack Obama incearca sa readuca economia americana la crestere printr-un domeniu considerat salvator de multi din marii economisti ai lumii: cercetarea.

Pe o perioada de zece ani, companiile care investesc in cercetare si dezvoltare vor fi scutite de unele taxe, valoarea totala a proiectului ridicandu-se la 100 de miliarde de dolari.

Desi aceasta masura nu va avea un impact imediat, precum investitia in infrastructura, Laura Tyson, profesor de economie la Universitatea Berkeley, citata de Bloomberg, spune ca scutirea de taxe si impozite pentru cercetare este extrem de importanta, deoarece asigura crearea de joburi pe termen lung.

Obama isi doreste ca aceasta scutire sa aiba un caracter permanent, un lucru incercat pentru prima data de fostul presedinte american Bill Clinton. Insa, pana acum, Congresul nu a permis acest lucru decat temporar, din cauza costurilor ridicate pe care le presupune pentru bugetul de stat.

Pe langa cercetare si dezvoltare, Obama intentioneaza sa extinda si reducerile de impozite pe venit aplicate de fostul presedinte George W. Bush, in special pentru firmele mici si pentru clasa de mijloc, acestea fiind considerate principalul motor de crestere economica.

In schimb, se va renunta la reducerile pentru companiile mari sau pentru gospodariile cu un venit anual de peste 250.000 de dolari. Totusi, acest lucru inseamna ca aproximativ 98 la suta din contribuabili se vor bucura, in continuare, de reduceri de impozite si taxe, ceea ce va costa statul american nu mai putin de 2,2 trilioane de dolari in urmatorii zece ani, potrivit analistilor.

Daca s-ar pastra reducerile si pentru americanii bogati, statul ar pierde 3,3 trilioane de dolari, in aceeasi perioada.

Prin toate aceste masuri, Barack Obama spera sa reuseasca sa scada rata somajului, ce a atins nivelul de 9,6 la suta. De asemenea, economia Statelor Unite, desi va inregistra crestere in acest an, pentru americanii de rand se va resimti ca o stagnare, potrivit analistilor, tocmai din cauza cresterii continue a ratei somajului.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Pierderile financiare uriașe pe care le suportă România pentru că nu face parte din Schengen terestru. „Trebuia să aderăm la 10 ani după intrarea în UE”
Pierderile financiare uriașe pe care le suportă România pentru că nu face parte din Schengen terestru. „Trebuia să aderăm la 10 ani după intrarea în UE”
După eliminarea controalelor vamale aeriene și maritime cu Spațiul Schengen pentru România, la 31 martie 2024, a revenit în discuție subiectul pierderilor enorme suferite de transportatori,...
Ce este RAM Plus, funcția disponibilă pentru utilizatorii Android
Ce este RAM Plus, funcția disponibilă pentru utilizatorii Android
Tehnologia de suplimentare a memoriei RAM, cunoscută sub numele de RAM Plus la telefoanele Samsung și RAM Boost pentru alte dispozitive cu sistem Android, este promovată ca o soluție...
#scutiri taxe SUA, #Barack Obama crestere economica, #Barack Obama scutiri taxe, #creare joburi SUA , #criza