Romania are inca sanse sa ramana pe crestere economica

Joi, 30 August 2012, ora 22:36
2281 citiri
Romania are inca sanse sa ramana pe crestere economica

Romania inca are sanse de a ramane pe crestere economica, desi Uniunea Europeana se indreapta spre recesiune, prin aplicarea unor masuri de stimulare si concentrandu-se asupra dezvoltarii, investitiilor, productiei si consumului.

Criza datoriilor suverane din Europa, acutizata, a ramas inca fara solutii care sa multumeasca factorii afectati sau implicati. In ultima perioada, atat oficialii UE, cat si cei ai Germaniei, Frantei si Guvernului de la Atena au dat noi sperante privind posibilitatea de a identifica solutii acceptabile de catre partile implicate, care sa sustina Grecia "pe linia de plutire", se arata intr-o analiza realizata de casa de brokeraj Noble Securities.

Banca Centrala Europeana propune diferite mecanisme care sa conduca la scaderea dobanzilor la care se imprumuta Spania si Italia, iar Portugalia se afunda in recesiune.

Europa are in fata declinul economic, economia SUA incetineste si are nevoie de noi actiuni pentru controlul deficitului bugetar, iar cea a Chinei se indreapta catre o zona ce poate deveni periculoasa.

Oficialii de la Washington si Beijing au confirmat deja disponbilitatea de a aplica noi masuri de politica monetara si nu numai, care sa sustina economia, iar cancelarul german Angela Merkel a aratat recent ca Europa se afla intr-o faza decisiva a procesului de combatere a crizei datoriilor din zona euro.

In plus, cum "o nenorocire nu vine niciodata singura", seceta din acest an a crescut preturile marfurilor alimentare, combustibilii sunt scumpi, somajul este inca foarte ridicat atat in UE, cat si in SUA etc.

"Noua recesiune spre care se indreapta Europa ar veni in contextul diminuarii resurselor disponibile, ca urmare a crizei din anii anteriori, dar 'ar beneficia' de experienta pe care -din pacate- toata lumea a fost fortata sa o acumuleze in ceea ce priveste o criza- fie ca vorbim de persoane, companii, institutii financiare sau guverne", a precizat Victor Safta, director general Noble Securities.

Criza trecuta a aratat printre altele si ca... poate fi evitata. Polonia ramane un exemplu "de manual", realizand crestere economica in timp ce Europa si SUA se luptau cu recesiunea. Romania, la randul sau, a reusit in trimestrul al doilea al acestui an sa se afle printre tarile UE care nu au trecut pe scadere economica.

Conform Eurostat, in al doilea trimestrul din 2012, comparativ cu cel precedent, PIB-ul a scazut cu 0,2% atat in Zona Euro, cat si la nivelul intregii Uniuni Europene; in schimb, economia Romaniei a crescut cu 0,5% in aceeasi perioada si isi pastreaza perspectiva de crestere pe anul in curs si in 2013.

"In contextul actual, cu datele pe care le avem privind situatia europeana, mondiala si, respectiv, locala, in acest moment Romania inca are sanse de a ramane pe crestere economica, chiar daca UE va intra in recesiune: inca este timp sa se aplice masuri care sa stimuleze cresterea economica; eforturile trebuie maximizate spre dezvoltare, investitii, productie si consum", a aratat Victor Safta.

România, în procedură de infringement pentru nerespectarea legislației privind achizițiile publice. Ce probleme a sesizat Comisia Europeană
România, în procedură de infringement pentru nerespectarea legislației privind achizițiile publice. Ce probleme a sesizat Comisia Europeană
Comisia Europeană a decis miercuri, 24 aprilie, să demareze o procedură de infringement prin trimiterea unei scrisori de punere în întârziere României, precum şi a unor avize motivate...
Tehnologia informației și comunicațiilor a adus în 2021 economiei românești valoare adaugată sub media europeană
Tehnologia informației și comunicațiilor a adus în 2021 economiei românești valoare adaugată sub media europeană
Valoarea adăugată a sectorului tehnologiei informației și comunicațiilor (TIC) al UE a fost în 2021 echivalentă cu 5,5% din valoarea adăugată brută a economiei europene. România s-a...
#Romania crestere economica, #Romania criza zona euro , #criza
Comentarii
Poza monitorul
monitorul
rank 5
Mai bine zis avea...pana sa vina plagiatu' premieru...