Scenariu de cosmar: Capitalismul e in pragul falimentului?

Autor: George Titus Albulescu
Marti, 23 August 2011, ora 09:13
6239 citiri
Scenariu de cosmar: Capitalismul e in pragul falimentului?

Capitalismul trece printr-o criza adanca. Aceasta este cauzata de esecul companiilor multinatinationale, care au acaparat puterea economica mondiala, creand monopoluri si legi proprii, diferite de ale statelor.

Corporatiile s-au extins, fara a mai putea fi controlate, iar acum criza le doboara ca urmare a imputinarii resurselor naturale si a fortelor invizibile, care au actionat in spatele acestora.

Cauza principala a crizei recente este esecul principiului economic dominant - capitalismul global corporatist, potrivit unei analize AlterNet.

Traim in vremuri interesante. Economia globala se face tandari. Alegatorii din Statele Unite ii urasc pe toti politicienii si exista tulburari politice in intreaga lume. Cauza principala a acestor tulburari pare sa fie esecul capitalismului.

Lumea moderna este condusa de corporatii multinationale si guvernata de o ideologie in care corporatistii sunt o categorie speciala de oameni, motivata doar de propriul interes.

Corporatiile cauta sa optimizeze randamentul capitalului folosind parghia productivitatii si platind sume cat mai mici posibile pentru taxe si forta de munca. Exista cinci factori care sunt responsabili pentru esecul capitalismului global corporatist.

In primul rand, corporatiile sunt prea mari. Traim in epoca corporatiilor gigant. Cea mai mare este JP Morgan Chase, care are active de 2.000 de miliarde de dolari, 240.000 de angajati si birouri in 100 de tari.

Marile corporatii au creat monopoluri, care au adus o birocratie enorma. Acestea au devenit inflexibile si dificil de gestionat.

In al doilea rand, corporatiile globale dispretuiesc societatea civila. Multinationalele au dezvoltat propriul lor cod etic si de viziune asupra lumii, diferit de al oricarui stat al lumii.

In al treilea rand, corporatiile traiesc in afara legilor. Exista o mana invizibila, care reglementeaza multinationalele. Filosoful Adam Smith sustinea in 1759 ca in timp ce persoanele bogate si corporatiile au fost motivate de interesul propriu, "o mana invizibila" a operat in spate.

In al patrulea rand, corporatiile au ruinat capitalul nostru de bogatii naturale. Patru dintre primele 10 companii multinationale sunt din domeniul energetic, cu Exxon Mobil, in fruntea listei. Rezervele naturale au inceput sa se epuizeze. Corporatiile au tratat mediul ca pe o resursa gratuita.

In al cincilea rand, corporatiile au sfidat comunitatea mondiala. PIB-ul mondial este de 63 de mii de miliarde de dolari, iar corporatiile acumuleaza o cota disproportionala, de 4 mii de miliarde de dolari (activele bancare sunt estimate la 100 de mii de miliarde).

Vestea buna este ca suntem martorii esecului capitalismului global corporatist. Vestea proasta este ca nu stim ce il va inlocui.

Citeste si:
Ioana Băsescu rămâne cu peste 2,8 milioane de lei „blocați” în pământ. Moșia de la Nana, în continuare sub sechestru
Ioana Băsescu rămâne cu peste 2,8 milioane de lei „blocați” în pământ. Moșia de la Nana, în continuare sub sechestru
Ioana Băsescu, fiica cea mare a fostului președinte Traian Băsescu, rămâne cu sechestru asigurator pe toate terenurile cumpărate în comuna Nana. Curtea de Apel București a menținut joi, 20...
AUR câștigă teren în fieful lui Gheorghe Flutur. Primar liberal: ”A instaurat dictatura în întreg judeţul Suceava şi orice funcţie este ocupată cu şpagă”
AUR câștigă teren în fieful lui Gheorghe Flutur. Primar liberal: ”A instaurat dictatura în întreg judeţul Suceava şi orice funcţie este ocupată cu şpagă”
Primarul liberal al comunei sucevene Bosanci, Neculai Miron, a semnat pe listele AUR pentru demitere preşedintelui Klaus Iohannis. Gestul edilului este însoţit de critici la adresa şefului...