Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Schimbarea puterii in SUA ameninta economia globala

Sambata, 06 Noiembrie 2010, ora 18:28
4218 citiri
Schimbarea puterii in SUA ameninta economia globala
Foto: Daylife

Preluarea puterii in Congresul american de catre Partidul Republican ar putea pune in pericol economia globala, cred unii analisti.

In ciuda promisiunilor de a reduce cheltuielile guvernamentale si imensul deficit bugetar al Statelor Unite, republicanii vor incerca sa rezolve problema somajului si a stagnarii economiei prin aplicarea unor reduceri de taxe implementate in timpul presedentiei lui George W. Bush, o decizei care ar creste deficitul si, drept consecinta, va conduce la deprecierea dolarului.

"Restul lumii, inclusiv Asia, se uita la Statele Unite si nu vede nicio masura eficienta pentru a redresa economia. Acest lucru face SUA sa-si piarda credibilitatea in comunitatea economica globala ca lider din punctul de vedere al furnizarii de solutii", a explicat Bart van Ark, economist sef la Conference Board, care masoara indicii economiei americane, citat de The New York Times.

Mentinerea taxelor la nivelul relativ scazut din prezent ar putea duce la cresterea consumului, in timp ce deprecierea dolarului ar face exporturile mai competitive. Insa analistii cred ca aceste solutii sunt temporare si nu vor reusi sa scoata SUA din stagnarea economica, mai ales ca pietele emergente, conduse de China, India si Brazilia, incep sa depaseasca liderii industriei mondiale, devenind pricipalul motor al economiei globale.

De asemenea, un dolar mai slab ar putea zadarnici eforturile de iesire din criza prin exporturi ale unor tari europene precum Marea Britanie, Grecia si Irlanda, care au adopotat masuri de austeritate severe pentru a reduce datoriile excesive.

Dupa ce administratia Obama a facut schimbari majore in sistemul asigurarilor de sanatate si in cel financiar, americanii au cerut reducerea cheltuielilor federale. Astfel, republicanii au promis ca vor reduce aparatul guvernamental, ca vor crea locuri de munca si ca vor schimba modul in care Congresul functioneaza.

Masurile republicanilor vor majora deficitul

Daca toate promisiunile republicanilor vor fi puse in aplicare, va deveni mult mai greu sa reduca deficitul bugetar si datoriile. "Din punctul de vedere al celor din afara SUA, promisiunile republicanilor de reforma fiscala sunt greu de inghitit. Ceea ce propun ei probabil va majora deficitul, nu va duce la o scadere dramatica a sa, asa cum au anuntat", a explicat Simon Tilford, economist sef la Centrul Pentru Reforma Europeana din Londra.

In plus, exista riscul blocajului in Congres, din cauza divizarii intre republicani, care au castigat Camera Reprezentantilor, si democrati, care au majoritate in Senat. Astfel, Federal Reserve ar deveni printre putinele institutii capabile sa sprijine redresarea economica a SUA.

Banca centrala americana a facut deja primii pasi in acest sens, anuntand un program de achizitii de obligatiuni de Trezorerie in valoare de 600 de miliarde de dolari, in urmatoarele sase luni, prin care spera sa stimuleze cresterea economica si sa reduca somajul. Insa aceasta miscare pare sa deprecieze si mai mult dolarul, in timp ce abilitatea sa a de a stimula economia ramane a fi demonstrata.

De asemenea, este neclar cate legi va mai putea adopta Congresul inainte de preluarea sa de catre republicani, presiunea asupra administratiei Obama de a schimba sistemul de taxe si impozite inainte de sfarsitul anului fiind foarte mare.

Potrivit analistilor, daca rata impozitului pe venit din prezent va fi aplicata si celor bogati si celor din clasa de mijloc s-ar putea adauga unul sau doua procente la deficit.

Ce se va intampla daca se depreciaza si mai mult dolarul?

Daca Washington-ul va majora deficitul, in loc sa-l reduca, rezultatul ar fi deprecierea dolarului fata de euro, lira sterlina si alte monede cu flotare libera.

Chiar daca dolarul va contina sa se deprecieze, ajutand exportatorii americani, atat cele doua partide, cat si economistii sunt de acord ca trebuie mentinuta presiunea asupra Chinei pentru a-si intari moneda. Acest lucru ar face si mai dificila incercarea administratiei Obama de a convinge China sa-si aprecieze renmimbi-ul pentru a reflecta puterea economica a tarii.

Producatorii americani s-au plans de multe ori de faptul ca moneda chineza este mentinuta la un nivel scazut artificial, fiindu-le dificil sa concureze cu exportatorii chinezi la nivel mondial.

"Asiaticii se tem ca SUA ar putea pune o taxa speciala pe importurile din China sau ca vor lua o masura similar de agresiva, nu doar din cauza faptului ca Republicanii au preluat Camera Reprezentantilor, ci si pentru ca economia este foarte slabita", a explicat Kenneth S. Rogoff, fost economist sef la Fondul Monetar International.

"Pana se vor rezolva problemele, impredictibilitatea este cuvantul zilei. Avem o noua forta volatila si extrem de puternica. Restul lumii isi va face griji din acest punct de vedere", a incheiat Rogoff.

Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat recent un nou încărcător, EP-T5020 50W Super Fast Charging Adapter, care se alătură seriei de accesorii de încărcare rapidă ale companiei, însă nu este inclus în...
Numărul românilor care vor să lucreze în străinătate este tot mai mic. Studiul care arată proporția tinerilor dornici să mai plece
Numărul românilor care vor să lucreze în străinătate este tot mai mic. Studiul care arată proporția tinerilor dornici să mai plece
Un număr tot mai mic de români caută un loc de munca în altă țară și numărul este în scădere de șase ani. Un studiu realizat la nivel global a dezvăluit că românii ar prefera să...
#alegeri Congres SUA, #economie SUA, #depreciere dolar , #criza
Comentarii
Poza DR.STRANGELOVE
DR.STRANGELOVE
rank 5
Poza 3trandafiribaroi
3trandafiribaroi
rank 5
Păi puterea s-a schimbat din cauza lui Băsescu. Numai Crin si Ponta pot salva economia mondială!