Ziare.com

Se adeveresc profetiile facute de "proorocul crizelor"? (I)

Joi, 06 Octombrie 2011, ora 19:09

   

Se adeveresc profetiile facute de "proorocul crizelor"? (I)
Am in fata un articol scris in ianuarie de cunoscutul profesor de la "Stern School of Business" din New York, Nouriel Roubini, cu intentia de a anticipa evolutia economiei mondiale, in persectiva anului 2011.

Studiile sale anterioare, bine fundamentate si in mare parte confirmate, precum si succesul lucrarii "Crisis Economics", publicata impreuna cu alti coautori, au dat un plus de prestigiu numelui sau, rasfatat de presa europeana cu sintagma "proorocul crizelor".

Economiile dezvoltate cresc lent, cele emergente rapid

Se mai adauga la acest prestigiu si o seama de articole mai vechi, in care Roubini a previzionat corect perioada de criza si de recesiune prin care a trecut lumea civilizata in ultimii ani, dar si ascensiunea economiilor emergente.

Motiveaza-ti angajatii cu mixul perfect de beneficii extrasalariale! Alege cardul de masa Up Dejun cu cost 0 si ai abonamente medicale Regina Maria de la 3 EUR/angajat. Afla mai multe AICI!

Reluand acum articolul scris in ianuarie si publicat atunci in Project Syndicate, avem ocazia sa constatam in ce masura anticipatiile sale pe acest an se confirma dupa trecerea primelor noua luni, iar in cazul cand nu sunt confirmate, sa cercetam cauzele.

Din capul locului, articolul pornea cu dreptul, cand afirma, fara nicio ezitare, ca economiile avansate se indreptau spre o dinamica modesta, "in forma de U", in timp ce tarile emergente demarasera deja spre cresteri cu impact puternic, "in forma de V".

Nici cifrele avansate nu sunt departe de realitate, dupa cum arata dinamica de pana acum: principalelor economii avansate le prevedea o crestere de 2%, principalelor emergente 6%, iar media globala de 4%.

A prevazut un recul in SUA

Comentandu-si propria profetie, profesorul Roubini observa ca acest scenariu se pune totusi sub semnul intrebarii, in cazul unei contagiuni financiare in Europa, respectiv daca problemele zonei euro se vor raspandi (pornind din Grecia) in Portugalia, Spania si Belgia.

Din fericire, contagiunea nu s-a produs, dar din nefericire nu este exclusa. In schimb, a aparut pe lista Italia si a cam disparut Belgia, poate banuita atunci pe nedrept ca ar putea destabiliza moneda euro.

Totodata, Roubini atrage atentia ca si SUA pot fi la fel de periculoase ca Europa, nefiind exclus sa traga puternic in jos indicatorii economici globali.

Prevedea pentru SUA un nou recul al pietei imobiliare, cresterea somajului, o criza a creditelor, greutati in a gasi surse pentru acoperirea unor gauri din bugetul statului si, nu in ultimul rand, cresterea dobanzilor la credite, din cauza sistemului fiscal, insuficient consolidat de guvernul federal.

Roubini a prezis corect, dar nu totul

As zice ca tabloul este excelent, daca profesorul Roubini ar fi punctat mai clar in aceasta ordine de idei riscul la care s-au expus SUA asta vara, cand au trecut ca prin urechile acului, salvandu-se in ultimul moment, pe termen scurt, dar creandu-si o cumplita povara pe termen lung.

Faptul ca o asemenea analiza in perspectiva nu infatiseaza explicit cum ar fi aratat tabloul lumii daca Senatul american n-ar fi aprobat in august continuarea indatorarii statului, arata ca autorul ori era sigur ca asa ceva nu se poate intampla, ori s-a ferit sa ia in calcul o situatie incalculabila.

Cu privire la economiile emergente si mai ales cea chineza, articolul din ianuarie observa, foarte corect, ca intarzierea unor masuri politice ferme in acea zona, in conditiile cresterii economice spectaculoase, asteptata pentru 2011, se va accentua inflatia.

Mai exista si observatia ca, daca pretul petrolului, al energiei si materiilor prime vor continua sa creasca, se va produce incetinirea schimburilor comerciale, urmare scaderii lichiditatilor in tarile importatoare, concomitent cu cresterea presiunii inflationiste in economiile emergente.

Neprevazutul poate interveni oricand

Dupa noua luni, nimeni nu neaga nici incetinirea schimburilor comerciale, nici presiunea inflationista, dar unii economisti pun dificultatile pe seama cutremurului produs in Japonia, ceea ce nu putea prevede nici macar "proorocul crizelor".

Articolul din ianuarie mai prevestea pentru anul 2011 ascutirea tensiunilor de pe principalele piete de schimb, fapt confirmat de realitati.

Pe de o parte, tarile cu deficit mare de cont curent au nevoie de deprecierea propriei valute, pentru impulsionarea importurilor, pe de alta parte, tarile cu excedent la contul curent (cum sunt economiile emergente) vor interveni pe piata valutara, pentru a limita aprecierea valutei.

In continuare, profesorul Roubini pune consideratiile sale economice in contextul situatiei geostrategice a lumii, pe care o prevedea conflictuala, iar faptele n-au dezis cele anticipate. Comentarii la aceste aspecte urmeaza sa apara maine, in partea a doua a prezentului articol.

Nu rata partea a doua a materialului ce analizeaza profetiile lui Nouriel Roubini, ce va fi publicata vineri, numai pe Ziare.com

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 4949 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
8 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

profesorul Roubini ? sa se i-a de mana cu baba Vanga !

---------------

 

Intrebari de nota 10 !

Ce rol joaca acest Ciumpalac ? Pe cine serveste ? Este un Raspindici de panica mondiala ? Cine il plateste ?

De data asta ai dreptate

Individul are puterea de a influenta semnificativ opinia publica (adica cei care investesc in fonduri sau la bursa) exact in sensul negativ dorit de el, astfel incat e usor sa zica, el sau cei care stau in spate, ca "uite ce bun e, a avut dreptate" dar este necinstit pentru ca el influenteaza direct rezultatul. Toata caderea asta de burse, ca si cresterea lor e data de lucruri subiective, impresia investitorilor de cum vor merge lucrurile, iar cand un individ ca asta care si-a luat-o in cap cu Nobelul intra in scena, rezultatul se vede. Este unul din principalii autori ai situatiei actuale.

Se gasesc iarasi unii sa arunce cu verbele-n vint

"Ciumpalacul" asta de "baba Vanga" e unul dintre cei mai straluciti economisti in viata care si-a dovedit valoarea tocmai prin faptul ca a prezis crizele imobiliare si financiare ce au lovit SUA in 2008, iar prezicerile sale s-au adeverit intocmai.

De pe malul dimbovitei insa nu se vad decit ciumpalacii care se gasesc sa bata din gura si babele de peste Dunare care ghicesc in ghioc.

Asta e nivelul...

Raspunsuri la intrebari de 2 lei

Moldovene, parca erai specialist in gramatica, nu in economie! Dupa cum reiese si din articol pe Roubini il plateste "Stern School of Business" din New York. Ce alte intrebari inteligente mai ai ?

Noua Republicatura cere anchetarea de urgenta a lui Roubini de DNA!

Cerem de urgenta! arestarea guvernului Boc!
Cerem arestarea si a lui Basescu tradatorul rosiei montane!
Ancheta! Penal!
29 de zile!
Curaj!

 

@Noua Republicatura(apropo, ce intelegi prin 'republicatura'?)

Ca ceri anchetarea penala a lui Basescu si Boc, te inteleg, dar cu Roubini ce ai? Crezi ca trebuia sa profeteasca si castigarea alegerilor de catre voi?

Stimabila omidutza!

Roubini trebuie anchetat de Kiovesi pentru ca demoralizeaza populatia! Mai ales populatia de la Nokia!
Cuvantul "republicatura" a fost inventat de Funeriu, cand voia sa spuna "republica" si "nomenclatura" in acelasi timp!
Si se potriveste bine! Republicatura este o republica monarhica ereditara bazata pe nomenclatura: primul presedinte Basescu, apoi eba, apoi Mircea! si tot asa!


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor